01.10.2023,  12:13:34 | 0 comentarii | 575 vizualizari
Vive la France! Vive la Roumanie! O brigadă universitară franceză a dat cărbune la Muzeul Mineritului
de Corneliu BRAN

Săptămâna trecută, Muzeul „Mineritului” din Petroșani a avut vizitatori din Franța, profesori și studenți. Gazdă bună le-a fost, ca de obicei, scriitorul, documentaristul și istoricul presei Văii Jiului Marian Boboc. De la Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului, am aflat mai multe amănunte despre această vizită.

Muzeului Mineritului a fost vizitat săptămâna trecută de către o delegație franceză din Belfort. Deși a fost o vizită neanunțată, nu ne-a luat prin surprindere. Noi suntem pregătiți în orice moment de a răspunde la provocări, fie ele și franceze, oferind informații și povești din fascinanta istorie a mineritului Văii Jiului. Ei au venit la Petroșani, cu prilejul marcării a 75 de ani de la înființarea Universității din Petroșani. Grupul de francezi a fost condus de dl. profesor universitar dr. Iosif Andraș, un apropiat al proiectelor muzeului, un cunoscător al istoriei mineritului și nu doar, un intelectual deosebit cu ajutorul căruia sper să finalizăm și o lucrare importantă pentru muzeul nostru. Dânsul mi-a promis, mai rămâne doar să punem în operă promisiunea. Unii dintre vizitatori sunt prieteni mai vechi ai muzeului. M-am bucurat să-i revăd pe dl. profesor dr. de la Université Franche Comté, Belfort, și pe tânărul Alcibiade DESPREZ, masterand la aceeași universitate.

Întâlnirea cu dl. Jean-Luc HABERMACHER (Dhc al UP, șef divizie General Electric, Președinte Valée d'energie , Belfort) a fost un privilegiu, descoperind o personalitate foarte preocupată de istoria Văii Jiului. Celor 3 prieteni francezi i se mai adăugat unul: Eugène TASHCHI, student doctorand.

Unul dintre momente cele mai prizate de către francezi a fost și unul inedit pentru ei, întâmplat în anii marii crize economice din anii 1929-1933: povestea minerilor Văii Jiului care au mers la lucru în Franța, urmare a unui tratat între cele două țări. În fața panoului din sala 4 dedicat acestei povești cu nuanțe uneori dramatice, am zăbovit mai mult de un ceas. Practic, nici nu am simțit cum trece timpul. Universitarii și studenții francezi au pus întrebări peste întrebări și au fost surprinși să constate că există și o carte dedicată acestui moment istoric, Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale/ Închiderea minelor. Minerii Văii – emigranți în abatajele Franței scrisă de... Marian Boboc.

Cei patru au fost încântați de Muzeul Mineritului, de modul cum este amenajat, de poveștile de pe panouri și de cele din spatele aproape fiecărui artefact. Au fost atât de impresionați, încât au mai revenit într-o zi la muzeu și am continuat poveștile din istoria Văii. Zi de toamnă până-n seară...

Întâlnirea s-a încheiat colocvial în jurul lămpii de miner din biroul meu. O lampă mai specială, pentru prieteni speciali, alimentată cu combustibil cu generozitate de un alt prieten de-al meu (și prin asta, și al muzeului) inginerul Aron Dumitrescu. Profit de prilej ca să-l înștiințez că combustibilul s-a cam terminat...

La despărțire, după ce au mulțumit pentru primire, profesorii și studenții francezi mi-au dat întâlnire... în Belfort.

Vive la France! Vive la Roumanie!”, ne-a povestit Marian Boboc.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter