04.10.2023,  13:00:09 | 0 comentarii | 587 vizualizari
Guvernul a aprobat ajutorul de stat. Pentru noua societate de închideri de mine: Complexul Energetic Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Așa cum a tot promis, Guvernul a aprobat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului. Sumele sunt alocate pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. Un suflu financiar bun pentru situația grea existentă la complex (unde cărbunele se dă cu... căruța, în timp ce încasările directe ai mai marilor huilei sunt consistente, demne de manageri de top, nu de cei care au pus pe butuci mineritul – n.r.) și care trebuia, dar o soluție zero pentru ceea ce înseamnă mineritul românesc, decizia de închidere totală fiind luată de guvernanți de multă vreme, cu acordul și sub imboldul Uniunii Europene. O decizie finală luată mult mai repede ca în alte țări precum Polonia sau Germania, țara noastră grăbindu-se se pare să fie dată exemplu la acest capitol, altfel nu se explică negocierile făcute. Bun, nu se mai dorește poluare, dar ce punem în schimb ca România să devină independentă energetic? Asta va fi întrebarea, iar peste vreo zece ani ar trebui să aflăm răspunsul și să vedem dacă s-a gândit bine înainte. Și dacă nu, cine va răspunde? Asta va fi o altă întrebare.

Și o altă întrebare: de ce s-a mai înființat încă o nouă societate de închideri de mine (Complexul Energetic Valea Jiului), când în Valea Jiului mai exista una: Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului? Răspunsul îl știm la această întrebare: pentru beneficiile politicienilor și cercului lor de amici politici.

Senatorul PSD, Cristian Resmeriță, salută guvernul

Senatorul Văii Jiului, Cristian Resmeriță, subliniază  că necesitatea acordării unei finanțări sub formă de grant pentru anul 2023, către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului – S.A. desemnată, era o promisiune pe care guvernul a respectat-o.

„Guvernul s-a ținut de cuvânt. A promis că va acorda acel ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului și în prima ședință de Guvern a și făcut acest lucru. Este o gură de aer pentru toți cei ce își desfășoară activitatea în sistemul minier din Valea Jiului”, a declarat Cristian Resmeriță senator PSD.

Închidere capacităților de producție de lignit și de huilă

Se știe că prin Ordonanța de Urgență nr. 108/ 2022, privind decarbonizarea sectorului energetic, Guvernul României a aprobat încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4920 MW, respectiv executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032.

Ordonanța de urgență nr. 108/ 2022 stabilește că derularea lucrărilor de punere în siguranță a zăcământului, închidere și ecologizare a minelor Lupeni și Lonea se va realiza etapizat până la data de 31 decembrie 2026, respectiv derularea acestor lucrări pentru minele Livezeni și Vulcan se va realiza până la data de 31 decembrie 2032.

În urma acestui proces, Electrocentrala Paroșeni își va restrânge progresiv activitatea, aceasta asigurând, însă, până la finalul anului 2030, neutralizarea cărbunelui extras din Valea Jiului pe parcursul procesului de închidere a minelor, în condiții de siguranță și în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cu toate acestea, situația prezentă a Complexului Energetic Hunedoara, aflată în insolvență, nu permite acestei întreprinderi să realizeze pași concreți în îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare prin închiderea minelor de cărbune, astfel cum acestea au fost asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și descrise în OUG 108/2022.

Soluția propusă de guvernanți „În acest sens, soluția identificată pentru îndeplinirea acestor scopuri este preluarea activelor funcționale ale CE Hunedoara de către Ministerul Energiei și delegarea responsabilității implementării planurilor de închidere adecvate către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. („CE Valea Jiului”), societate care va asigura definitivarea și implementarea unor planuri de închidere de mine adecvate, conform standardelor europene pentru această activitate. Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. reprezintă o unitate care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei. CE Valea Jiului va asigura și realizarea activității de închidere de mine în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003 reactualizată, în condiții de siguranță, cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în acest proces, fiind necesară în acest sens asigurarea echipamentelor, experților și programelor de instruire adecvate unei astfel de activități, respectiv monitorizarea salariaților și gestionarea eficientă a riscurilor. Aplicarea unor măsuri de securizare a zonei fostelor exploatări miniere are caracter urgent, implementarea acestora neputând fi amânată”, arată documentul emis de guvern.

Abia acum constată miniștrii că abatajele sunt praf

La nivelul Complexului Energetic Hunedoara SA s-a constatat că mai multe abataje sunt în stare avansată de degradare, cu risc real de autoaprindere, surpare și punere în pericol a vieții minerilor și a activității miniere din exploatări. O situație care nu e, din păcate, de azi de ieri. Bine măcar că se recunoaște la modul oficial, că noi prin presă am tot bătut șaua să priceapă iapa și… nimic. De ce? Pentru că asta au dorit politicienii, politrucii și sindicaliștii: închiderea minelor de huilă din Vale. Și, într-un final, au reușit. Cărbunele a murit, trăiască energia verde, se bucură unii azi. Oare? Timpul va demonstra cât a fost rău și cât a fost bine. Deocamdată efectele închiderii mineritului sunt jalnice și oamenii simt pe pielea lor această situație, așteptând promisiunile guvernaților: închidem minele și punem la loc altceva, nu vă faceți griji”, spuse în repetate rânduri la Petroșani, în prezența a sute de oameni.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter