04.10.2023,  14:15:26 | 0 comentarii | 895 vizualizari
Primăriile vor stinge setea de înavuțire, pe seama oamenilor necăjiți, a Apa Serv Valea Jiului
de Corneliu BRAN
  • ZVJ crede că apa ar trebui ieftinită, nu scumpită, după atâtea și atâtea proiecte europene

După ce reprezentantul Guvernului Ciolacu în județul Hunedoara, prefectul județului Hunedoara și primarul PNL, Tiberiu Iacob-Ridzi, au luat atitudine împotriva preconizatei scumpiri a apei, iată că și primarii PSD par a se fi spălat cu apă frece pe față și resping aberantul plan de scumpire. Doi dintre ei, primarul Vulcanului (care chiar dacă e de formă la Pro România, de facto e la PSD, vezi și declarațiile senatorului Resmeriță) și primarul Uricaniului, dar consiliile locale Lupeni și Petrila spun fățiș că nu sunt de acord cu mai marii lor de partid de la Consiliul Județean Hunedoara care birjăresc discreționar Apa Serv. Reamintim că ADI „Apă Valea Jiului” este formată din șase reprezentanți ai primăriilor din Valea Jiului și Consiliului Județean Hunedoara. Deci, cu șapte reprezentanți la votul ce va urma decizia ar fi de 6-1 împotriva scumpirii. Chiar să zicem că una-două primării, cu primari mai fricoși de stăpânii partidului, mai obedienți din fire pentru interese personale și cu nepăsare față de cetățenii care i-au votat, vor vota în ADI pentru scumpirea apei, și tot se va putea realiza un „scor” la vot de 4-3 sau 5-2 împotriva scumpirii.

APA SERV vrea musai scumpirea

Bun, dacă și așa cei de la„ Apa Serv” vor spune în continuare, cum spune acum directorul general Cristian Ionică „că apa oricum se va scumpi chiar dacă sunt împotrivă, că e lege”, deși argumentele sale sunt subțiri, iar chestiunea cu ANRSC este o treabă care s-a făcut înainte ca operatorul regional de apă și canal să se consulte și cu primăriile, atunci se va ajunge probabil la procesul anunțat de acum o săptămână de primarul Petroșaniului.

Scumpiri de 300% în nici zece ani

Reamintim că „Apa Serv” a scumpit în nici zece ani metrul cub de apă cu 300%, iar acum, după ce programul european s-a încheiat, la fel și obligațiile asumate de societate și de acționari (care au fost de acord cu aceste creșteri de preț, impuse de europeni, tocmai în virtutea că trebuie atrase fondurile europene și modernizată rețeaua, astfel încât să crească calitatea apei și să se mai estompeze din numeroasele pierderi, iar apoi totul să devină la normal și lumea să fie mulțumită, lucru care nu s-a întâmplat, pierderile fiind în continuare cât casa!), operatorul regional dorește în continuare, fără ca nimeni să-i mai impună, încă o scumpire de aproximativ 50% în doar câteva luni, conform acelui Plan de care vorbeam, plus o creștere de încă aproape zece procente în viitorii ani. E ceva de noaptea minții, în condițiile în care aflăm că Apa Ser este și pe profit, deloc mic, la jumătatea anului în curs.

Doi primari PSD împotriva scumpirii

Marți am discutat cu doi dintre primarii din Valea Jiului. Primarul Uricaniului, unul dintre aceștia, ne-a spus că nici nu se pune vorba ca primăria și consiliul local din Uricani să fie de acord cu așa ceva. „Iar reprezentantul nostru mandatat la ADI, pe care nu-l numesc, va fi anunțat când trebuie, se va opune, conform deciziei consiliului local. Nici eu, personal, nu sunt de acord cu această scumpire, noi n-am fost consultați și nici nu știu de acel plan de afaceri de care vorbesc cei de la Apa Serv. Votul Uricaniului este NU! Poate că o scumpire cu rata inflației am mai înțelege-o, dar să vii cu o scumpire așa de mare într-un timp atât de scurt, nu mi se pare corect”.

La fel a subliniat și primarul Vulcanului, care ne-a spus că în consiliul local s-a luat o hotărâre și că dumnealui va fi mandat, iar votul va fi împotriva scumpirii. L-am întrebat ce se va întâmpla dacă se va trece și așa cu scumpirea prevăzută, peste dorința administrațiilor locale, mai ales că la consiliul județean votul a fost pentru scumpirea apei, cum susține directorul de la ape, „că e lege”? Dacă nu cumva vor proceda și la Vulcan cum a subliniat primarul Petroșaniului, că-i va acționa în Instanță pe cei de la Apa Serv? „Nu știu acum, vom vedea, că ne vom întâlni toți primarii și vom lua o decizie. Ceea ce știu acum este că administrația din Vulcan se opune acelei scumpiri prevăzute în acel Plan de afaceri pe cinci ani ai Apa Serv și sunt mandatat de consiliul local să votez împotrivă”.

Primarul Petroșaniului a deschis „balul” împotrivirilor

Despre reacția primarului Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi am scris, fiind primul primar care a ieșit public și a prezentat situația, declarând că Petroșaniul se opune acestei majorări. La fel, consiliul local din Petroșani a trecut, la limită e drept, proiectul prin care administrația publică locală se opune acestei majorări. Primarul a și subliniat în conferința de presă că dacă cei de la Apa Serv continuă și așa acest demers, primăria va acționa în Instanță și lucrurile se vor regla acolo. N-ar fi de mirare ca acestui gest să se ralieze și ceilalți primari și primării.

La Lupeni și la Petrila s-a spus NU scumpirii apei hotărât!

Avem cunoștințe că la fel gândesc și primarii din municipiul Lupeni și orașul Petrila, unde, de asemenea, consiliile locale au votat că nu sunt de acord cu scumpirea apei într-un asemenea hal în viitoarele luni, în condițiile în care românii plătesc la greu efectele inflației, iar situația e așa cum e, cu un război la graniță și cu o iarnă ce se anunță grea din punct de vedere financiar pentru foarte multe familii. Iar în Vale situația este una și mai grea, ținând cont de lipsa locurilor de muncă și de salariile foarte mici existente pentru un procent de peste 60% din cetățeni.

Nu am reușit să aflăm punctul de vedere al Aninoasei și al primarului Nicolae Dunca, dar la cum este situația în cel mai mic oraș din Vale, probabil că nici aici cei de la Apa Serv nu-și vor găsi un aliat pentru aceste scumpiri.

Apa ar trebui ieftinită

În fond, personal nu politizez treaba asta și nici nu susțin precum alții că e doar o chestiune de imagine într-un an preelectoral. Nu, domnilor și doamnelor, e o chestiune care ne arde până la urmă pe toți la buzunare, dar mai ales pe cei care nu au ce pune pe masă la copii, destui în Valea Jiului! Asta după ce s-a distrus cu bună știință o întreagă industrie minieră de către guvernanți și după ce la loc nu s-a pus cam nimic altceva, deocamdată doar proiecte de infrastructură și de dezvoltare – mai mult la stadiul de intenție sau „ce bine va fi mâine”. Nu tu o fabrică de 1.000 de locuri, nu tu făbricuță de 500 de locuri, nu tu o afacere industrială care să capteze câteva zeci sau sute de locuri de muncă în patru-cinci orașe sau municipii și care să acopere golul creat. Și de multe „investiții” se vorbește de mâine încolo sau de poimâine. Dar nu lumea nu mănâncă doar mâine, mănâncă și azi. Pentru unii, cam 40% din familiile Văii Jiului,  acea 100 de lei în plus la factura de apă înseamnă vreo 33 de pâini de trei lei. V-ați gândit domnilor de la ape la asta? Oare consilierii județeni care au votat „pentru” scumpire, 70% din ei departe de Valea Jiului, nu doar cu domiciliu, ci și cu gândul, s-au gândit că o familie, cu suta de lei respectivă, dă pâinea la copii pe o jumătate de lună?! Dar oare cum se simt consilierii județeni din Valea Jiului care au semnat pentru scumpire?


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter