08.10.2023, 10:54:23 | 0 comentarii | 737 vizualizari
În căutarea evreilor de altădată / O preumblare pe Strada Mare a Petroșaniului
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Poetul, jurnalistul, istoricul și documentaristul Marian Boboc, muzeograf la Muzeul Mineritului din Petroșani, a fost invitat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” la o întâlnire cu liceeni. Cu cunoscuta-i vervă narativă, Marian Boboc a transformat subiectul propus de gazde aparent static - evreii din Petroșani – într-unul dinamic: o plimbare pe Strada Mare a Petroșaniului interbelic. Imediat după întâlnire, am consemnat, la cald, câteva impresii ale lui Marian Boboc. „În urmă cu ceva ani, împreună cu colegii de la Ziarul Văii Jiului, am realizat o anchetă jurnalistică despre cimitirele evreiești din Valea Jiului, care s-a extins și s-a transformat într-o ediție specială despre evreii de pe cele două Jiuri. De altfel, și în unele cărți ale mele am adus la lumină câte ceva din viața minorităților Văii Jiului, între care se află evreii, polonezii, maghiarii, germanii. Toate acestea reprezintă fragmente dintr-o carte dedicată minorităților Văii Jiului, a cărei documentare și scriere am început în urmă cu mulți ani. Referitor la întâlnirea de vineri, trebuie să remarc de la bun început, comportamentul extrem de civilizat și disciplinat al elevilor, în fața cărora m-am aflat preț de un ceas. M-am plimbat, cu melancolie și... determinare, pe Strada Mare a Petroșaniului de altădată. Nu singur, ci dimpreună cu elevi ai liceului teoretic și cu d-na prof. Delia Cerna. Am intrat în prăvăliile evreilor de pe Str. Mare a Petroșaniului. Nu ne-am tocmit cu negustorii pentru poveștile lor. Împreună am descoperit o lume plină de farmec, necunoscută pentru mulți, azi inexistentă: lumea evreilor Văii Jiului. Împreună am descoperit nu doar prăvăliile evreiești, ci și nume, meserii, tipologii, destine evreiești. Prin intermediul volumului meu Alfabetul publicității în Valea Jiului/ Studii de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor, am intrat, pentru puțin, timp în alte... timp. Mărturisesc că aplauzele liceenilor de la finalul întâlnirii m-au emoționat foarte tare. Pe bune... În urmă cu 40 de ani, când eram elev în treapta I de liceu, nu mi-a trecut niciodată prin cap că voi fi aplaudat ca liferant de istorie locală. Atunci îmi treceau prin cap altele... și mai bune și mai rele... dar toate ale mele... Apropo de întâlnirea mea la ora de istorie, diriginte îmi era chiar un profesor de istorie, dl. Liviu Groza, un om blând și înțelegător, căruia noi îi spuneam cu drag și umor... Teleghidatul. Vorbele rostite de mine vineri au fost, în fapt, un apel la toleranță etnică și conviețuire înțeleaptă într-o Vale a Jiului care a fost construită împreună de mai multe etnii venite din toate colțurile Imperiului Austro-Ungar”, ne-a povestit Marian Boboc. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|