09.10.2023,  12:07:03 | 1 comentariu | 635 vizualizari
De la conferința de presă a senatorului PSD Cristian Resmeriță (II)
de Corneliu BRAN

În partea a doua vă prezentăm, așa cum am promis, celelalte două subiecte pe care senatorul PSD Cristian Resmeriță le-a avut pe ordinea de zi a conferinței de presă desfășurate la sediul PSD Petroșani joia trecută. Totodată, vă prezentăm și ce răspuns a dat senatorul la întrebările puse de ZVJ.

Investiții în Vale

Al treilea subiect abordat de senatorul lupenean a fost cel legat de investițiile Consiliului Județean Hunedoara în Petroșani și Valea Jiului. Senatorul Cristian Resmeriță a concluzionat faptul că este mulțumit de proiectele implementate de consiliul județean în localitățile din Valea Jiului în acest mandat și că își dorește ca cei din conducerea consiliului județean să fie prezentă  periodic în toate municipiile și orașele Văii Jiului, de la Uricani și până la Petrila.

„Mă bucură faptul că în cursul zilei de ieri (miercuri, 4 octombrie – n.r.) cei care conduc Consiliul Județean Hunedoara, cu domnul președinte Nistor, au fost în Valea Jiului. Eu sunt trist că n-au făcut câteun drum în toate localitățile noastre - și la Petrila și la Aninoasa, Lupeni sau Vulcan și la Uricani. Dar mă bucură foarte mult că o stațiune care în momentul de față - și mulți sunteți din Petroșani – care pare împietrită în timp, care pare pierdută - și anume Parângul – primește câteo gură de oxigen, culmea, nu din partea comunității locale de la Petroșani, ci din partea comunității județene. Consiliul Județean Hunedoara, domnul președinte Nistor și Partidul Social Democrat și-au ținut cuvântul și au mai finalizat încă vreo 800 de metri de drum, până exact în punctul unde era necesar accesul, asta după ce anul trecut au făcut câțiva kilometri de drum. Am înțeles – eu nu am fost încă – că drumul din Parâng este făcut, este finalizat până sus. Am primit invitație de la domnul președinte să mă duc ieri cu dumnealui în Parâng, însă am venit de la București, dar nu avea rost să vin cu foarte mare viteză și am considerat că o acțiune finanțată de Consiliul Județean Hunedoara trebuie să fie explicată de către Consiliul Județean Hunedoara. Sigur că eu pot să merg ca și turist, probabil o să mă și duc în cursul week-end-ului, o să-mi iau copiii, o să-mi iau soția și facem o plimbare (…). Îmi doresc ca cei din Consiliul Județean Hunedoara să continue activitățile bune pe care le fac în Valea Jiului. Pentru că s-au făcut investiții bune: avem apă-canal în Pasul Vâlcan, în Straja la fel, la Parâng se lucrează din nou, acest drum din Parâng, avem de asemenea drumul de la Straja asfaltat, apoi la intrarea în Petrila se lucrează la pod, la Uricani s-a licitat pentru lucrările la un drum care ar urma să facă legătura cu Gorjul. Mă bucură toate aceste lucruri și de aceea am vrut să le scot în evidență”.

Despre scandalul apei și canalizării

„Ultimul subiect de care sunt sigur că oricum m-ați fi întrebat este cel legat de Apa Serv Valea Jiului. S-a creat o discuție de două săptămâni privind prețul apei în Valea Jiului. Fiecare dintre dumneavoastră ați reflectat, ați dezbătut subiectul. Ce mă supără pe mine este că din nou Partidul Național Liberal politizează, din păcate, și subiectul apa. S-a creat o discuție falsă după părerea mea. Sigur când la Petroșani nu faci absolut  nimic, când singurul lucru pe care-l faci pentru Parâng e să pui o toaletă ecologică care nu funcționează, după ce PSD ți-a făcut un drum de kilometri pe munte, încerci să atragi atenția de la niște teme principale. Și atunci, de la Petroșani s-a pornit o chestiune în care s-a spus: Domnule, PNL se opune creșterii la apă! Eu vreau să vă spun că este o chestiune politică și nu doresc ca apa să fie politizată!

În primul rând, la Petroșani, s-a venit cu un proiect de hotărâre de scumpire a prețului la apă, ca să știți asta. Deci, domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi a venit cu un proiect de scumpire la apă. Văd că vă uitați mirați unii, dar așa a fost. Sigur, intrând în anumite discuții, dându-și seama că poate să cadă într-o capcană, s-a votat contra. Apoi s-a făcut mare tam-tam, am văzut și la dumneavoastră în presă, că ei fac mare tărăboi să nu se scumpească prețul la apă. Ei bine, eu vreau să vă spun un lucru: toate administrațiile din Valea Jiului au votat contra creșterii la apă! Toți consilierii locali PSD din Valea Jiului au votat ca prețul la apă să nu crească! Mai mult decât atât, la Lupeni și la Petrila sau invers ordinea, primarii Jurca și Resmeriță Lucian au venit direct cu proiecte de respingere a majorării prețului la apă! Deci, nu ca la Petroșani, atenție!, unde primarul Ridzi a venit cu un proiect de creștere la apă – sigur, intrând într-o dispută, au votat contra. Sigur că la Petroșani, nu pot să nu scot în evidență, a fost un vot neinspirat al colegilor de la PSD, care au votat PENTRU creșterea tarifului la apă! Probabil dintr-o eroare, dintr-o greșeală de comunicare! Oricum votul lor nu a contat. Dar, în rest, oriunde, în toate localitățile Văii Jiului, consilierii locali PSD au votat împotrivă, iar primarii PSD au avut, fiecare, poziții foarte clare împotriva creșterii tarifului la apă. Și aici mă refer și la primarul Cristian Merișanu, care este candidatul nostru la primărie, chiar dacă este de la Pro România. Fiecare din aceste consilii locale, de la Petrila și până la Uricani, au câteun reprezentant ADI – cred că așa se numește. Mandatul pe care reprezentanții de la Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani îl au să voteze este un mandat contra. Acum, trebuie să o spunem pe aia dreaptă: și Apa Serv și Apa Prod – în partea cealaltă la Deva – trebuie să-și asume niște chestiuni! Când îți convine să faci ceva, spui domnule o fac eu… și se observă niște investiții bune la Apa Serv. Este în regulă, s-a mai investit, au mai existat discuții, lucrări, noroaie… dar, totuși, s-a schimbat, se vede. În momentul în care faci însă ceva, care să afecteze casele fiecăruia dintre noi, și încasezi tu prin majorarea prețului, atunci asumă-ți tu, Apa Serv, și nu trebuie transformat totul în chestiune politică. Apa Serv este o societate unde din câte știu politicul nu s-a băgat, eu sunt coordonator PSD pe Vale și niciodată nu am avut interacțiuni decât normale cu domnul director de-acolo. Cred că în momentul în care ei încasează, dorind să majoreze prețul, atunci trebuie să-și asume acest lucru și să nu politizăm acest lucru.

Ca și o concluzie finală, vă spun că toate administrațiile locale și toți consilierii PSD, cu o singură excepție, au votat contra creșterii prețului la apă”, a menționat senatorul PSD.

Despre votul „pentru” scumpirea prețului al pesediștilor

Prima întrebare pusă de ZVJ, senatorului Văii Jiului, a fost: „Frumos ar fi fost ca nici consilierii județeni PSD să nu voteze creșterea tarifului la apă, nu credeți?”.

„Acolo am discutat puțin după aceea. Avem șase consilieri (din Vale -  n.r.). Sunt în total 19 consilieri județeni PSD. Și la parlament se întâmplă uneori niște chestiuni… Se discută, de exemplu, o inițiativă legislativă la Senat. Suntem 43 de senatori PSD; am fost 41, au mai venit doi. Sunt multe lucruri cu care eu, de exemplu, la Senat, nu am fost de acord. Nu vă mai dau exemplu de-a lungul activității mele, dar știți că și ca senator și ca deputat m-am opus la multe lucruri în timp. Dar în interiorul grupului, cei 43 votăm. De exemplu, pentru propunerea nu știu cui, sau care vine de undeva, 30 de colegi senatori votează pentru. Și 13 se opun. Să zicem că și eu mă opun. În momentul în care în grup 30 au votat așa și 13 altcumva, înseamnă că dorința de a vota este cum a votat majoritatea. Și atunci și cei 13, cu mine cu tot, s-au supus acestei voințe, chiar dacă părerile noastre erau diferite. Din 19 consilieri PSD, cei șase din Vale și-au spus punctul de vedere, dar la discuția internă a ieșit acest vot. Nu doresc să-i scuz, nu doresc să-i acuz, asta este realitatea! Trebuie să știm un lucru, la Deva toți consilierii județeni, și PNL și USR și PSD au votat pentru mărirea tarifului. Și vă mai zic un lucru: să știți că în acest ADI de la apă, consiliul județean are 52% din acțiuni!”, a venit răspunsul senatorului. (Dar PSD are majoritatea în consiliul județean și dacă consilierii PSD ar fi votat contra scumpirii apei, proiectul pentru scumpirea apei nu ar fi trecut – n.r.)

400 de tone de huilă de la 4 mine

Următoarea întrebare adresată senatorului de ZVJ, a fost:

„V-am întreba, dacă puteți să ne spuneți, care este producția de cărbune la minele rămase? Nu de altceva, dar nu e cam mare efortul financiar de-acum, pentru noul complex, față de cât se dă producția?”

„400 de tone de la patru mine. Acum care – cum mai dau cărbune dintre ele, nu știu exact - dar cam atâta e producția. Asta am zis și eu, pentru că mie îmi trebuie un viitor să am. Pentru că, nu vă supărați, nu-i treaba mea cât dau producție, pentru că nu eu am luat 10.000 de euro pe lună și administratorul Gros o grămadă de bani, procente din toate vânzările, milioane de euro și așa mai departe. Eu mi-am luat salariu meu… vedeți mă duc pe stradă, lumea mă întreabă… că ești cu politica… unii te mai înjură, alții te apreciază. Mi-am asumat niște chestiuni, pe când ei nu prea și le-au asumat!”, a venit răspunsul.

Fulga - de la PSD Lupeni la prefectură

O a treia întrebare pusă de ZVJ, prin subsemnatul, a fost una politică. L-am întrebat pe senator dacă nu cumva candidatul PSD pentru funcția de primar la Petroșani, la viitoarele alegeri, va fi Constantin Fulga, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Valea Jiului?

„Mi-a mai spus cineva pe scară treaba asta. Ceea ce este îmbucurător pentru mine este faptul că în sfârșit la PSD Petroșani, cu aproximativ un an înainte de alegeri, se discută de candidatură. Sunt coordonator pe Vale, dar v-am dat răspunsul sincer pe care-l cred. Spre deosebire de alți ani, în care se vorbea de anumite înțelegeri, pentru prima oară în ultimii 20 de ani se vorbește despre un candidat PSD înainte de alegeri. Domnule, că o fi bun, că o fi mai puțin bun, că o candida sau nu, că o apărea alt candidat, nu știu ce să vă spun, că e devreme. Voi discuta cu organizația, trebuie să avem niște chestiuni, să vedem gradul de mobilizare, multe… Pentru că dacă unii se gândesc doar să fie consilieri, eu nu sunt de acord cu treaba asta, eu consider că a fi consilier nu trebuie să reprezinte punctul de maxim interes în viața unui politician local!

Domnul Merișanu este reconfirmat la Vulcan. Până în momentul de față, oficial, este confirmat candidat la Lupeni, la funcția de primar, Lucian Resmeriță. De ce? Pentru că am făcut acolo ședința organizației locale, care l-a validat. Am trimis hârtie la Deva, ca să fim foarte riguroși. În perioada imediat următoare, organizația PSD Vulcan va organiza o ședință și domnul Merișanu va fi candidat PSD acolo. La fel cum Vasile Jurca nu are probleme la Petrila, Nicu Dunca la Aninoasa și Dănuț Buhăescu la Uricani. La Pui, am văzut că domnul Stoica a venit la conferința județeană, nu am mai multe date, iar la Bănița a fost o discuție în urmă cu un an de zile, când domnul Burlec a revenit la PSD, chiar eu am oficiat aceste demersuri, Nicu Marcu este și el acolo și fac împreună echipă. Le-am spus să se pregătească! Probabil o să-i sondăm electoral în perioada următoare – nu medical, ca să se înțeleagă! (râde – n.r.). Să vedem ce se va întâmpla! Au șansa să lupte la Bănița. Le-am spus să ia o echipă de oameni tineri, de oameni buni, să nu luăm numai toate neamurile… și sper să facă o treabă bună”, a venit răspunsul senatorului lupenean.

Și dacă tot suntem aici, trebuie să spunem că, între timp, Constantin Fulga a fost numit subprefect de Hunedoara. Asta nu înseamnă că nu va putea candida la locale pentru primărie. Din contră, ar zice unii, ar avea până atunci o experiență politică în plus.

(Constantin Fulga, fost militar de carieră, fost PDL-ist de frunte, actualmente - prosper om de afaceri, membru al organizației PSD Lupeni – n.r.)

Senatorul nu vrea scumpiri, dar...

„Dacă, dumneavoastră personal, sunteți sau nu de acord cu scumpirea tarifului la apă?”, a fost ultima întrebare pusă de noi senatorului Cristian Resmeriță în conferința de presă de joia trecută.

„Păi, v-am spus că nu! Știți ce se întâmplă, eu nu am fost de acord nici cu scumpirea gazului și nici cu scumpirea curentului electric. Eu îmi asum ce zic, că eu chiar umblu în teritoriu, mă duc pe la magazine, stau de vorbă cu oamenii. Mie îmi e și ciudă, că pe toți îi întreabă pe la București cât costă o pâine, cât costă ardeiul sau mai știu eu ce… Pe mine nu m-a întrebat nimeni, niciodată, dar eu le știu, deoarece merg toată ziua. Eu văd… când crește, să zic cu 30 de bani, să știți că oamenii se uită și îi zic vânzătoarei că s-a scumpit produsul respectiv. Sigur că nu pot să fiu de acord cu așa ceva și eu dacă aș fi fost super diplomat v-aș fi răspuns: dacă organizațiile locale au votat contra, eu nu pot decât să mă supun. Dar eu o spun foarte direct: nu sunt de acord! ”, a răspuns fără să clipească senatorul.


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter