11.10.2023,  14:02:05 | 0 comentarii | 668 vizualizari
Petroșani 1921. INAUGURAREA CĂMINULUI LICEULUI DE BĂIEȚI
de Marian BOBOC
  • Petru Groza donează 100.000 lei
  • Societatea Minieră Petroșani - 25.000 lei

În clădirea în care azi își desfășoară frumoasa activitate Clubul Sportiv Școlar Petroșani, în 1921 funcționa Liceul de Băieți Petroșani.

Anunțat cu o săptămână înainte, programul inaugurării „căminului studențesc” este pus în operă întocmai cum a fost adus la cunoștința opiniei publice la 8 noiembrie, de Sf. Dumitru. De fapt, este vorba de căminul Liceului de băieți din Petroșani, nu de unul „studențesc” cum titează presa locală, Petroșaniul fiind în acel timp doar centru carbonifer, nu și universitar (cum avea să devină după 1948). În opinia intelectualilor și autorităților vremii, acest cămin, în care locuiesc elevii care nu sunt din Petroșani, este vital pentru funcționarea celei mai importante instituții din învățământul Văii Jiului: Liceul de băieți din Petroșani.

„Graiul muncitorimei” consideră inaugurarea un eveniment important și îl consemnează în amănunt sub titlul „Inaugurarea căminului studențesc”:

„Cu toții cunoaștem lăudabila inițiativă luată de un mănunchi de cărturari, spre a se înființa în acest mic colțișor industrial un cămin studențesc, venindu-se în modul acesta în ajutorul tinerilor dornici de învățătură, al căror nume fiind în minoritate față de cel al străinilor, ar fi adus după sine naturalmente închiderea liceului. Pentru ajungerea acestui scop, comitetul inițiator a avut de luptat cu mari greutăți materiale. Din imboldul inimilor caritabile și sprijinit de întreaga suflare intelectuală, s-a putut strânge un mic fond, cu ajutorul căruia a luat ființă, începând cu noul an școlar acest focar de cultură națională.

Inaugurarea căminului a avut loc în ziua de Sfântul Dumitru, cu o importanță vădiră pentru noi, ce ne reamintește trei ani de când drapelul trei culori a fost dezvelit din pânza asupritoare a trecutului, prevestindu-se marele eveniment al Unirii, ce nu după mult timp a fost realizată.

Importanța și necesitatea înființării unui astfel de locaș o dovedește și faptul că înainte de începerea programului, sala destinată serbării era arhiplină cu lume, părinții manifestându-și prin aceasta, marea atenție, precum și golul ce l-ar fi lăsat în popor lipsa unei astfel de instituțiuni. Clasa unde avea să se desfășoare cu o deosebită solemnitate surprizele serbării era frumos ornamentată cu stegulețe naționale, iar chipurile iubiților noștri suverani împodobite cu rămurele tinere de brad dând un aspect și mai frumos prin strălucitoarea curățenie ce a frapat întreaga asistență.

Printr-o uvertură executată de orchestra liceului condusă de dl. Boga demnă de toată lauda, serbarea începe primul număr din programul său, stârnind frumoase aplauze. Vorbește apoi dl. dr. Romul Miocu, care în câteva cuvinte bine rostite face istoricul înființării căminului. D-sa aduce prinosul de recunoștință mărinimoșilor donatori, care cu trup, cu suflet, au muncit fără preget la prosperitatea și susținerea acestui internat, între care remarcăm cu plăcere pe dl. Ministru Petru Groza cu 100.000 lei și Societatea Minieră Petroșani - 25.000 lei. Roagă pe cei de față să sprijine ca și în trecut această operă culturală națională, la care se vor adăpa și adăposti cei setoși de hrană sufletească.

După terminarea discursului, corul intonează Pui de lei pe mai multe voci, unde puteai desluși, fără multă trudă, armonia ce lega părțile adverse, producând admirația auditorului. Declamă elevul Dula din clasa VII poezia Ofranda de Mircea Rădulescu, cu accente curat naționale, care-l face să fie aplaudat cu insistență de publicul spectator.

Se mai intonează câteva cântece patriotice de corul liceului, după care vorbește dl. dr. Enea Jurchescu (Giurchescu, directorul liceului - n.a.). Într-o cuvântare emoționantă arată munca și activitatea rodnică făptuită de la constituirea căminului și care a avut ca urmare că un număr însemnat de elevi români s-au înscris și urmează regulat cursurile liceului. Mulțumește sprijinitorilor, îndemnându-i ca și pe viitor să răspundă în aceiași măsură ca și în trecut.

Urmează ceaiul, unde s-a putut observa frățietatea și solidaritatea între toate clasele sociale fără deosebire de naționalitate, ce s-a manifestat în tot timpul cu această ocazie, dându-ne a înțelege că interesul cultural este mai presus de orice ambiție personală.

După frumoasa operă națională înfăptuită acum două săptămâni în urmă (înființarea Soc. Principele Mircea - n.a.), vine astăzi solemnitatea inaugurării căminului, care va fi pe viitor un sprijin important pentru dezvoltarea și propagarea ideii îndemnătoare la carte, în masele afunde ale poporului român”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter