12.10.2023,  20:35:43 | 0 comentarii | 449 vizualizari
Lansarea volumului „Drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale. Reglementări în dreptul românesc (1918 – 1947)”
de Ziarul Vaii Jiului

Ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții l-a avut ca oaspete pe prof.univ.dr. Adrian Năstase, prezent din nou la Deva, cu o dublă lansare de carte.

La lansare a luat cuvântul Florian Banu, unul dintre îngrijitorii volumului având drept subiect drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

Din seria Documenta universales II, a fost prezentat volumul intitulat „Drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale. Reglementări în dreptul românesc (1918 – 1947)”.

Lucrarea „reunește o mare parte a textelor reglementărilor din dreptul intern, începând cu anul 1918 și până în 1947, a căror evoluție istorică a fost în sensul promovării și protejării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din România”.

Această ediție, îngrijită de Roxana Frailich și Florian Banu, este deschisă de o amplă prefață semnată Adrian Năstase. Reputat jurist, specializat în drept internațional, în problematica drepturilor omului, cu o activitate diplomatică prodigioasă și cu un bogat palmares de cărți, studii, comunicări și articole de specialitate în țară și străinătate, Adrian Năstase face din această prefață un veritabil studiu bine documentat și solid argumentat pe tema drepturilor minorităților naționale din România de-a lungul timpului. Ideea conducătoare a studiului este concentrată în afirmația potrivit căreia în materia drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale „noi respectăm tot ceea ce este bun pentru Europa și aceasta pentru că standardele noastre sunt mai ridicate decât cele europene”. Este o concluzie care greu poate fi contrazisă, argumentele care o susțin fiind foarte solide.

A doua carte, apărută sub egida Fundației Europene Titulescu, se intitulează „Nicolae Titulescu. Un mare Român, un mare European, un mare Contemporan”, este ediția a doua, apărută cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea marelui jurist și diplomat român. Este o restituire foto-documentară alcătuită de George Potra, Cristina Păiușan și Dumitru Preda și prefațată de profesorul Adrian Năstase. Rod al unei excepționale, minuțioase și competente documentări, cartea este o veritabilă „poveste în imagini” a vieții și activității lui Nicolae Titulescu: copilăria, anii studenției, activitatea didactică, științifică, politică și diplomatică, anii petrecuți la Societatea Națiunilor, ultimii ani ai vieții, toate reflectate de fotografii, acte oficiale, scrisori, extrase din presa vremii etc. Un important material iconografic este dedicat momentelor, acțiunilor care, începând din anul 1963, au readus în atenție personalitatea copleșitoare a lui Nicolae Titulescu, culminând cu înființarea Fundației Europene Titulescu. Referindu-se la această fundație, creată la inițiativa sa, juristul și omul politic Adrian Năstase afirmă că ea va coopera „cu Academia Română, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii, cu instituțiile din țară care păstrează memoria Omului care a dat substanță și strălucire numelui de Român și de România”.

Aceste două importante cărți au constituit obiectul unei interesante alocuțiuni rostite de domnul Adrian Năstase, alocuțiune care a adus multe informații celor interesați atât de drepturile minorităților, cât și de personalitatea marelui nostru diplomat Nicolae Titulescu.

La final Adrian Năstase a oferit autografe publicului prezent.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter