15.10.2023,  17:02:34 | 0 comentarii | 389 vizualizari
Școli moderne pentru peste 30.000 de copii și tineri din Regiunea Vest
de Ziarul Vaii Jiului
  • Peste 870 de milioane de lei au fost sau urmează să fie investiți până la finalul acestui an, în instituțiile de învățământ din Regiunea Vest, prin proiectele implementate prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

De ele vor beneficia peste 30.000 de preșcolari, elevi și studenți care învață în cele 130 de universități, licee, școli, grădinițe și creșe care au fost finanțate prin fonduri europene prin programul amintit.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a realizat un bilanț al investițiilor în educație cu finanțare europeană. Cele mai multe proiecte la acest capitol vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, însă o bună parte urmărește inclusiv construirea de noi creșe, grădinițe, școli și licee sau extinderea celor existente. Astfel, la finalul programului, în cele patru județe care compun Regiunea Vest ar urma să existe peste zece unități educaționale noi, realizate cu fonduri europene, prin Regio-POR 2014-2020.

În județul Hunedoara, una dintre cele mai consistente investiții din punct de vedere financiar a fost construirea unei noi școli gimnaziale în Hațeg, unde valoarea totală a proiectului este de peste 21,5 milioane de lei. Aici, lucrările sunt finalizate și urmează să fie achiziționate dotările necesare. Aceeași situație este și la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva (școala generală), unde a avut loc reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale, printr-un proiect de 10,6 milioane lei.

În Caraș Severin, aproape 13 milioane de lei au fost investiți în reabilitarea Colegiului Tehnic Reșița, în timp ce Colegiul Național „Traian Lalescu” și Liceul Teoretic „Traian Vuia”, din același oraș, au beneficiat de reabilitări energetice în valoare de peste 6 milioane de lei fiecare.

În Arad, au fost finalizate lucrările de reabilitare termică ale Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, ale Grădinițelor: Prieteniei, Curcubeul Copiilor și Palatul Fermecat, în valoare totală de peste 5 milioane de lei. Lucrări de reabilitare și extindere au loc și la școli, grădinițe și creșe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica și Ineu.

În Timișoara, derulăm un proiect de peste 23 de milioane de lei, prin care Școala Generală nr. 30 va fi extinsă și modernizată. Tot în Timișoara, Grădinița PP33 a fost extinsă și reabilitată, iar în prezent sunt aproape de finalizare lucrările de la Liceului Teoretic Special “IRIS”, unde are loc reabilitarea, consolidarea, modernizarea și accesibilizarea spațiilor educaționale, printr-un proiect de aproape 6 milioane de lei.

O bună parte din investițiile în educație realizate prin Programul Operațional Regional a ajuns și în mediul rural. De pildă, Școala Generală „Iosif Ciorogariu”, din Chișoda, Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii” Dudeștii Vechi sau Școala Gimnaziala „George Garda” din Mănăștiur pot rivaliza astăzi cu orice instituție de învățământ din orașe; în timp ce la Moșnița Nouă a fost construită de la zero o grădiniță nouă, cu program prelungit.

În învățământul superior, au fost finalizate sau sunt în derulare 9 proiecte la universitățile din Regiunea Vest, de care vor beneficia peste 8.000 de studenți. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Educația a fost dintotdeauna una dintre prioritățile noastre. Pentru ca o regiune să aibă viitor, e extrem de important ca generațiile de mâine să beneficieze de cele mai bune condiții de învățare. Acesta este motivul pentru care în fiecare program am căutat să sprijinim instituțiile de învățământ din regiune și ne bucură să vedem că astăzi, zeci de mii de elevi din Vestul României învață în cele mai bune condiții, în școli moderne, ca în orice țară europeană”, declară Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Cei aproape 900 de milioane de lei investiți în ciclul financiar 2014-2020 se adaugă altor peste 210 milioane de lei de care au beneficiat 54 de unități de învățământ din regiune, prin Regio-POR 2007-2013, ceea ce face ca suma totală investită în educația din Regiunea Vest în cele două cicluri să fie de aproape 1,1 miliarde de lei, de care au beneficiat peste 180 de instituții de învățământ.

ADR Vest va continua să investească în educație și în ciclul financiar 2021-2027, prin Programul Regional Vest. Prioritatea 6 – „Regiune educată și atractivă” a rezervat peste 120 de milioane de euro pentru investițiile în grădinițe, școli, licee, universități și tabere școlare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter