15.10.2023,  17:08:06 | 0 comentarii | 376 vizualizari
Farmecul Parisului și nu numai, cu Adrian Cioroianu
de Ziarul Vaii Jiului

Printre personalitățile care au onorat cu prezența lor actuala ediție a Salonului Hunedorean al Cărții, s-a numărat și istoricul, diplomatul, managerul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, care și-a lansat cartea „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută în acest an la Curtea Veche Publishing.

Binecunoscut publicului din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România etc.

Așa cum aflăm din prezentarea pe care editura o face autorului, Adrian Cioroianu „este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic și tematic, imaginea asupra trecutului”.

Majoritatea cărților scrise de istoricul Adrian Cioroianu au apărut la Curtea Veche Publishing și au o tematică diversă: istoria comunismului românesc, geopolitica și implicațiile ei asupra României, regii și reginele României, eseuri despre istoria României în secolele XIX și XX etc.

În perioada 2015-2020, Adrian Cioroianu a ocupat funcția de ambasador al României pe lângă UNESCO, sediul acestui organism al ONU fiind la Paris.

La această perioadă se referă cartea pe care a lansat-o la Deva, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, carte ce are ca subtitlu „Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19”, deoarece misiunea lui Adrian Cioroianu a avut aceste două tragice repere temporale.

Activitatea sa în cadrul UNESCO a avut un frumos bilanț care este amintit în finalul cărții, Adrian Cioroianu fiind tot timpul preocupat de promovarea culturii românești pe plan internațional.

Dincolo de activitatea instituțională, timp de cinci ani Adrian Cioroianu a fost un observator fidel al vieții și realităților franceze, iar cartea pe care a scris-o este un veritabil caleidoscop care ne oferă imagini fidele despre tot ceea ce au însemnat anii petrecuți de el pe malul Senei. Nimic nu rămâne în afara ariei de interes a autorului: Parisul cu monumentele, străzile, oamenii lui, prieteniile pe care le-a legat, tabloul politic al Hexagonului, mișcările de protest ale Vestelor Galbene, agricultura, vinurile, parfumurile, rafinamentul tipic franțuzesc, negustorii de antichități, oamenii străzii, omul Mitterand, Notre Dame în flăcări etc. Toate subiectele sunt tratate în maniera unor mici eseuri în care istoricul, sociologul, politologul se întâlnesc, iar ceea ce rezultă sunt pagini pline de savoare care se citesc cu mare plăcere.

Cartea este o veritabilă declarație de dragoste a autorului față de Franța, față de Paris, față de limba franceză, față de tot ce înseamnă și a însemnat spiritul francez și civilizația franceză.

Cum însuși mărturisește în paginile cărții, relația lui Adrian Cioroianu cu Franța „a fost, înainte și în timpul mandatului (…) la UNESCO, una înainte de toate sufletească și abia apoi de ordin instituțional”, adică el este „unul dintre numeroșii români cărora această țară le este dragă, dintr-un motiv sau altul, de cele mai multe ori intelectual”.

Întâlnirea cu Adrian Cioroianu la Salonul Hunedorean al Cărții, dar și discuțiile libere și sincere cu publicul au reprezentat un eveniment cultural care i-a impresionat pe cei prezenți, iubitori de lecturi de calitate. Iar cartea lui Adrian Cioroianu oferă, cu adevărat, reale plăceri estetice și intelectuale cititorilor.

Prezentarea cărților a fost urmată de un dialog cu istoricul Adrian Cioroianu și, în final, de o sesiune de autografe.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter