16.10.2023,  16:10:04 | 0 comentarii | 444 vizualizari
Comunități Vibrante în Valea Jiului. Cultura prinde viață din nou în inima Văii Jiului
de Ziarul Vaii Jiului
  • Între 13 și 15 octombrie, proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului a adus în fața localnicilor și turiștilor aflați în Petroșani, Vulcan, Petrila și Lupeni o serie amplă de evenimente și activități artistice, de la tururi ghidate la prânzuri comunitare, ateliere de creativitate, ateliere de teatru, picturi murale, expoziții și concerte
  • De asemenea, cei interesați au putut vizita minele Lonea, Lupeni și Petrila – aceasta din urmă, cea mai mare și mai veche din Valea Jiului
  •  Un prilej real de a celebra istoria și diversitatea Văii Jiului a implicat comunitatea într-o serie de evenimente care au adus bucurie și un puternic sentiment de apartenență

Petroșani, 16 octombrie 2023. Proiectul „Comunități Vibrante în Valea Jiului”, un efort amplu de revitalizare a regiunii prin artă și cultură, a cuprins activități artistice și evenimente ce au avut loc timp de trei zile în fostele comunități minerești din această zonă.

Începând de vineri, 13 octombrie, și pe parcursul celor două zile de weekend, localnicii și vizitatorii a patru localități din Valea Jiului – Petroșani, Vulcan, Petrila și Lupeni – au avut ocazia să ia parte la o serie de evenimente și activități artistice destinate revitalizării comunităților locale, comunități care se confruntă cu efectele dispariției industriei mineritului și provocările tranziției către un nou model de dezvoltare locală.

Astfel, în cele patru orașe foste miniere un grup amplu de organizatori, oameni implicați din sectorul neguvernamental, voluntari, artiști locali, dar și artiști recunoscuți la nivel național au realizat picturi murale, au susținut ateliere de tehnici teatrale, improvizație, storytelling etc.

Printre evenimentele la care au participat deopotrivă localnici și vizitatori se numără vernisajul Planiglobului Văii Jiului realizat de artistul Ion Barbu.

Activitățile din 13-15 octombrie au avut loc în cartierele Dallas (Vulcan), Ștefan (Lupeni) și Bosnia (Petroșani) și au inclus prânzuri comunitare, picturi murale, ateliere de creativitate din materiale reciclabile, un târg de jucării second-hand, însoțite de un performance de teatru special pregătit cu participarea copiilor din zonă.

Pictorul Cristian Scutaru a putut fi văzut „live” la lucru în Cartierul Ștefan din Lupeni, unde a realizat pe un mural portretul regretatei Tatiana Stepa. Muralul lui Paul Șerban, artist stradal local la început de drum, mural realizat în Cartierul Dallas (Vulcan) a fost, de asemenea, prezentat locuitorilor cartierului. Actorii Ștefan Hotnog și Alexandra Pribeagu au lucrat cu mai multe serii de copii pe care i-au provocat să se exprime în scurte „tablouri” de teatru.

De asemenea, cei interesați au putut vizita minele Lonea, Lupeni și Petrila (desigur la suprafață, mina Petrila fiind închisă – n.r.). Dacă prima dintre acestea, a putut fi văzută în cadrul unui eveniment unic, respectiv aniversarea a 150 de ani de la deschidere, Petrila, cea mai veche și mai mare mină a Văii Jiului, este mereu un obiectiv de neratat.

Evenimentele au fost realizate împreună cu membri ai Coaliției Valea Jiului Implicată, cu artiști locali sau din alte zone, cu persoane reprezentative pentru comunitățile marginalizate, precum și cu sprijinul administrațiilor locale. Proiectul Comunități Vibrante în Valea Jiului este derulat de Valea Jiului Society, Urban Lab Valea Jiului și Asociația Copii pentru Viitor, cu sprijinul organizațiilor membre ale Coaliției Valea Jiului Implicată, și este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

„Evenimentele pe care le-am organizat în luna august tot aici, în Valea Jiului, au fost o demonstrație clară a potențialului nostru colectiv de a aduce schimbări pozitive. Am experimentat bucuria și puterea artei de a uni oamenii și de a revitaliza spiritul comunitar“, a declarat Adina Vințan, președinte al Valea Jiului Society și coordonator al proiectului. „Până în prezent, am reușit să ajungem la peste 300 de beneficiari, să depășim cu mult indicatorii, având peste 500 de participanți spectatori, cu peste 50 de voluntari și o serie de ateliere educative și momente cultural-artistice. Au fost amenajate trei spații pentru intervențiile culturale în comunitățile marginalizate, asigurând prezența și în alte spații și în media la nivelul întregii zone a Văii Jiului.”

Și totuși, de ce a atras Valea Jiului atenția artiștilor și a ONG-urilor? În ultimii 26 de ani, Valea Jiului a cunoscut cel mai acut proces de depopulare față de toate celelalte zone miniere din Europa, spun organizatorii. Din 15 mine au mai rămas operaționale două (Vulcan și Livezeni), iar alte două (Lonea și Lupeni) sunt în diverse programe de reducere a activității. Unele au făcut obiectul unor proiecte de regenerare urbană și renaturare, altele au eșuat din lipsa capacității financiare și administrative a comunității locale. Un exemplu distinct este Mina Petrila, unde este propusă păstrarea și reconversia prin punerea în valoare a potențialului cultural, industrial și de afaceri și de dezvoltare a roboticii. În prezent, cele două mine cu plan de închidere au un masterplan dezvoltat prin proiectul Zone Funcționale în Uniunea Europeană (implementat de Banca Mondială și Comisia Europeană), prin care se propune modificarea planului de închidere pentru a asigura reconversia în paralel cu închiderea activităților miniere până în 2026.

Pe de altă parte, în zonă se dorește impulsionarea activităților din turism (cazare, alimentație publică, facilități și atracții), precum și a companiilor nepoluante de prelucrare (electrice, textile, automotive).

„Dispariția mineritului din această zonă, după un secol și jumătate în care această industrie a fost definitorie pentru identitatea comunităților locale, a fost un eveniment catastrofic”, spune Mihai Danciu, președinte Urban Lab Valea Jiului.

„Am învățat din experiențe similare că, atunci când dispar industrii care adunau în jurul lor întregi comunități, acestea din urmă ajung să se confrunte cu problema supraviețuirii. Dacă vrem ca Valea Jiului, un loc cu un potențial natural extraordinar, să renască, atunci nu e nevoie să aducem doar investiții, ci și să reclădim comunitățile, să readucem oamenii laolaltă, să le arătăm că suntem împreună, că dacă ne ajutăm există speranță și putem începe să construim aici viitorul. În primul rând, comunitățile înseamnă o imagine despre ele însele. Iar pentru acești oameni, care timp de peste 150 de ani au reprezentat inima industriei mineritului din România, dispariția acestei ocupații a însemnat pierderea identității de sine. Acum încercăm cu toții să o reclădim, prin artă comunitară și participativă.”

Contact

adina.vintan@gmail.com ‖ 0722 697 550

www.valeajiuluiimplicata.org


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter