19.10.2023,  13:12:23 | 0 comentarii | 720 vizualizari
Andrei Popa, președinte CA al CEVJ: / „…am toate motivele să pun umărul la viitorul Văii Jiului”
de Ziarul Vaii Jiului

Andrei Nicolae Popa este președinte al Consiliului de Administrație al nou-înființatei societăți Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ). Faptul că are doar 28 de ani a făcut opinia publică să creadă că este neexperimentat.

Andrei Nicolae Popa a fost propunerea Ministerului Energiei pentru acest post, iar în Adunarea Generală a Acționarilor, care este controlată în totalitate de Ministerul Energiei, el a fost și votat, pentru un mandat provizoriu de cinci luni. El era anterior consilier al ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Numirea lui în aceasta funcție importantă din Complexul Energetic Valea Jiului este una blamată, plecând de la faptul că este tânăr si neexperimentat.

„Vă dați seama că n-aș putea să fac aprecieri de valoare pe vârstă, nu știu cum pot alții să facă, eu pot doar să spun că muncesc zilnic pentru Valea Jiului și toți colegii din minister și probabil și din companie văd lucrul ăsta. Am fost alaltăieri în societate cu colegii din consiliu de administrație, efectiv ne-am dus la toate exploatările miniere și nu au fost vizite de curtoazie, au fost efectiv vizite de lucru care au durat ore în șir și ne-am întâlnit cu directorii, cu inginerii, cu directorii de exploatare minieră să reactualizăm un pic cheltuielile pe planurile de închidere, să vedem exact ce trebuie să facem, că banii nu sunt mulți și la Ministerul Energiei ne chinuim foarte mult să convingem Ministerul Finanțelor și Guvernul, să dea acești bani pentru Valea Jiului pentru că doar așa putem asigura mixul energetic național și supraviețuirea , și nu doar supraviețuirea și ca să spun o pantă ascendentă spre dezvoltarea societății paralel cu procesul de închidere în siguranță. Toate lucrurile astea se întâmplă paralel vă dați seama, deci nu știu, îi las pe alții să aprecieze, probabil vârsta mă ajută să am mai multă energie, pentru că vă spun sincer sunt atât de multe probleme cu Complexul Energetic și cu această dare în plată și nu vorbesc de probleme cauzate neapărat de lege, efectiv problemele curente de administrație, de înregistrare a unor autorizații, de preluare a unor avize, de stabilire a unor drepturi de muncă. Toate lucrurile astea se întâmplă în paralel, adică este un val de probleme curente, de administrare și executive. Acolo este treaba directorului general și a directorilor tehnici, că am văzut că am mai fost acuzat că nu sunt inginer minier dar producția și problemele de Securitate în muncă sunt ale puterii executive din societate. Consiliul de Administrație administrează societatea din punct de vedere juridic, economic, administrativ și fără să am o falsă modestie sunt absolvent al Facultății de Drept a Universității din București, sunt doctorand în Drept Constituțional, dacă ajută pe unii am terminat și Colegiul Economic, profil Economic, am făcut contabilitate și la liceu și la facultate, deci eu cred că din punctul de vedere al pregătirii profesionale și prin examenele pe care le-am luat cu notă mare zic eu, pot să contribui împreună cu ceilalți colegi, că nu sunt singur, la administrarea societății. Partea de producție, de a lua decizii operative, se închide, nu se închide abatajul, trebuie să intre 20 sau 15 mineri în lucrarea asta minieră, astea sunt prerogativele directorilor tehnici, directorului de producție, inginerilor șefi și directorilor de exploatare minieră. Trebuie spus asta, ca oamenii să înțeleagă diferența între Consiliul de Administrație și puterea executivă a societății, adică directorul si echipa executivă” a spus Andrei Nicolae Popa, președintele Consiliului de Administratie a CEVJ.

Specializat în Drept, Popa are legături spirituale cu Valea Jiului. Tatăl lui este inginer miner, absolvent al Universității din Petroșani, iar familia sa a locuit în Valea Jiului.

„Părinții mei s-au cunoscut în Valea Jiului, tata era student la Facultatea de Mașini și Instalații Miniere și mama era cadru didactic tânăr, la Petrila, și vă dați seama că și lucrul ăsta cumva mă animă și nu degeaba domn ministru a decis să mă propună în Consiliul de Administrație și încă cea ce fac pentru Valea Jiului și ceea ce fac cu colegii mei, că nu sunt singur repet, e cumva și o chestiune de suflet, pentru că de mic mi se spunea despre Valea Jiului că cea ce a însemnat mineritul pentru economia României și pentru generațiile care sunt astăzi părinții și bunicii noștri. Cumva chestia asta nu poate să-mi dispară din minte” a mai adăugat Andrei Nicolae Popa, președintele Consiliului de Administratie a CEVJ.

Andrei Popa a fost unul dintre cei care a lucrat la darea în plată a CEH, iar implicarea lui a fost remarcată și de sindicaliștii de la Muntele.

„Dacă vă referiți la Andrei Popa, domnul care este președintele Consiliului de Administrație al CEVJ, eu pot să vă spun că îl cunosc ca și consilier al domnului ministru, este un băiat care în primul rând are tatăl inginer miner, absolvent al Universității din Petroșani, părinții lui au locuit în Valea Jiului, deci există o legătură afectivă față de această zonă. El s-a ocupat de toată darea în plată, și a condus grupul de lucru privind darea în plată la ministerul energiei. Eu pot să vă spun că atunci când domnul premier a hotărât ședința de Guvern, toate documentele de la ministerul energiei au fost trimise corect și la timp, lucru care de exemplu nu s-a întâmplat la ministerul finanțelor și știți că ședința de guvern a fost amânată de dimineață până seara, pentru că cei de la finanțe nu au trimis documente necesare. Din acest punct de vedere, al hărniciei lui și a muncii lui pentru darea în plată eu nu am ce să îi reproșez. Din punct de vedere al funcției pe care o are acum, de președinte al Consiliului de Administrație, eu cred că se va descurca, însă pot să mă pronunț ferm după ce va trece o perioadă. Faptul că este tânăr nu cred că este un motiv să nu i se dea încredere” a spus Darius Câmpean, președintele Sindicatului „Muntele”, care a lucrat direct cu Popa.

Complexul Energetic „Valea Jiului” a luat ființă în 6 octombrie 2023, iar noua conducere are sarcina imposibilă de a face din această societate una viabila. Diversificarea producției de energie este principalul obiectiv al noii echipe. În prezent, Complexul Energetic Valea Jiului are puțin peste 2.000 de angajați, preluați de la Complexul Energetic Hunedoara, care a intrat în faliment. Întreaga producție de huilă a celor patru exploatări nu depășește 300 de tone pe zi, o cantitate infimă, luând in considerare că doar pentru a porni Termocentrala Paroșeni are nevoie de minim 2.000 de tone pe zi.

(sursa foto: Forbes România)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter