07.11.2023,  16:22:27 | 0 comentarii | 573 vizualizari
Am trăit să o vedem pe asta! Minerii NU mai duc lipsă de materiale
de Ziarul Vaii Jiului

Se pun în siguranță fronturile de lucru de la toate cele 4 exploatări miniere și chiar se investesc bani pentru materialele atât de necesare în subteran. Nu s-a mai întâmplat asta de ani de zile și, din această cauză, abatajele sunt reale pericole. Prin toate aceste investiții, CEVJ vrea să pună în siguranță fronturile de lucru, și apoi să crească producția pentru a putea porni Paroșeniul.

După ani de zile în care minerii din Valea Jiului au cerut în nenumărate rânduri minime investiții, iată că a venit și timpul ca ortacii să aibă materialele necesare pentru a scoate în siguranță la suprafață aurul negru.

Din cei 50 de milioane de lei, banii alocați de la Guvern din fondul de rezervă pentru functionarea CEVJ, s-au alocat bani direct pentru achizitia de lopeți, stâlpi de susținere și toate celelalte materiale necesare punerii în siguranță și pentru exploatarea abatajelor.

“Avem un plan foarte bine pus la punct, în primul rând am bugetat asigurările de stat pe cheltuieli reale, nu am mai subevaluat costurile pentru că abatajele, galeriile, fronturile de la minele din Valea Jiului sunt într-o avansată stare de degradare, și asta pentru că toți cei care au fost de-a lungul timpului la conducere nu au folosit cum trebuie ajutoarele de stat primite. Asta a fost o primă problemă cu care ne-am confruntat de la preluarea societăţii. Subteranele sunt adevărate pericole, norocul nostru este că avem mineri buni și ingineri care gestionează cum trebuie activitatea pe fronturile de lucru, în parametri optimi. Este prima măsură pe care am aplicat-o, am făcut necesar clar, pe fiecare exploatare minieră în parte, cu termenele și efectele pe care le produce reparația, adică creșterea capacității de producție. Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când mineritul din Valea Jiului se axează pe asigurarea materialelor de lucru, inclusiv avem în vedere achiziționarea din a doua parte a ajutorului de stat de mijloace fixe. Ca să poți să faci activități de închidere, în primul rând exploatările miniere trebuie să fie sigure, pentru că altfel poți să intri acolo la un moment dat și să nu mai ieşi. Nu mai vorbim de riscul de aprindere din subteran. Nu ne mai putem permite să continuăm așa-zisa activitate de închidere de mine fără asigurarea unor cheltuieli reale care să pună în siguranță exploatarea minieră, inclusiv angajații. Am fost și eu la exploatările miniere, a fost și domnul ministru, și am constat ca nu s-au alocat bani nici măcar pentru cele mai mici investiții. Toate aceste lucruri le avem în vedere și, di banii pe care îi avem pe ajutorul de stat plus, ce va produce termocentrala în următoarele luni, o să asigurăm acest necesar de investiții. Suntem în procedură de achiziție pentru multe din aceste necesități din subteran. Unele, fiind sub prag valoricm se pot lua prin achiziție directă și deja s-au primit în societate materialele și s-au distribuit la exploatările miniere, iar altele urmează să vină săptămâna aceasta, cealaltă, pentru că sunt foarte multe, oricine nu ne crede poate vedea toate aceste achiziții pe SICAP, suntem transparenți în procedura de achiziție”, a spus Andrei Nicolae Popa, președintele Consiliului de Administație al Complexului Energetic Valea Jiului.

Punerea în funcțiune la capacitate relativă este obiectivul principal la noua societate, așa că, acum, până abatajele se pun la punct, se fac stocuri de cărbune pentru ca, odată pornită, termocentrala din Valea Jiului să funcționeze măcar 5 zile pe săptămână, nu una și jumătate cum se întâmplă acum.

„Punctul doi al obiectivului nostru este să asigurăm un randament economic bun al Paroșeniului. Acum facem stocuri de cărbune, și la un moment dat, când avem o cantitate suficient de rentabilă, repornim Paroșeniul. Strângem câteva săptămâni, ca să fie necesar pentru reechilibrarea în sistemul național în sezonul rece. În paralel, se desfășoară activități de punere în siguranță a abatajelor, ceea ce înseamnă că vom încerca să creștem numărul de zile de ardere la Paroșeni, ceea ce atrage după sine creșterea veniturilor la CEVJ. Dacă mergem pe reabilitarea a câte unui abataj de la fiecare exploatare minieră plus asigurarea a 4 schimburi și la celelalte exploatări, la care se lucrează pe 2, până în martie ar trebui să ajungem la 5 zile de ardere la Paroşeni”, a mai adăugat Andrei Nicolae Popa, președintele Consiliului de Administație al Complexului Energetic Valea Jiului.

Complexului Energetic Valea Jiului i s-au alocat din fondul de rezervă 50 de milioane de lei, bani care sunt acum folosiți pentru punerea în siguranță a fronturilor de lucru și continuarea mineritului până la finalul acestui an. Acestor sume le vor urma aproximativ 300 milioane de lei acordaţi la rectificare, care vor susţine activităţile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranţă a minelor şi pregătirea pentru tranziţia la alte surse de producere a energiei în zonă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter