15.11.2023,  11:01:15 | 0 comentarii | 2104 vizualizari
Real pericol: pensiile minerilor scad la jumătate! Urmează proteste în Vale! Amendamentele la legea pensiilor au fost respinse în Senat
de Ziarul Vaii Jiului

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu (PSD), i-a fript pe mineri, dar şi pe cei deja ieşiţi la pensie din minerit. Vârsta de pensionare din minerit ar urma să crească de la 45 la 47 de ani, iar calculul pensiilor celor care ies din sistem de acum înainte ar reduce la jumătate cuantumul drepturilor cuvenite, recalculat pe noua lege. Chiar dacă a lucrat în condiţii similare cu un actual pensionar, care are 8.000 de lei pe lună, un viitor pensionar va primi doar 4.800 de lei. Mai mult, și pensiile aflate în plată vor primi decizie de recalculare negativă. Amendamentele depuse în Senat în interesul minerilor au fost respinse. De joi, minerii încep protestele, în încercarea de a-i sensibiliza pe deputați pentru ziua de luni, când se ia decizia finală. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

O situație cel puțin bizară a fost înregistrată marţi în Senatul României. Acolo unde sindicaliştii au susţinut amendamente în interesul minerilor. În comisiile  reunite, dar și discuțiile directe cu ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, solicitările sindicaliștilor păreau întemeiate, și că urmează doar să fie aprobate. În momentul în care s-a ajuns în plen, toate amendamentele au fost respinse categoric, cu o lejeritate inexplicabilă. În aceste condiții, se dovedește clar că vizita ministrului Muncii în Valea Jiului a fost o abureală şi nimic mai mult.

„Dincolo de polemicile politice, vreau să vă spun exact cum stau lucrurile în ceea ce ne privește. Vorbim de o entitate economică unde, în 2032, se va pune punct activității de extracție de cărbune și energiei produse din huilă. Am avut plăcerea să o avem pe doamna ministru la noi, a intrat în mină la Vulcan, și luni seară am mai stat 3 ore la discuții cu dumneaei și, spre surprinderea mea, multe din lucrurile pe care le-am discutat nu le vedem astăzi rezolvate. Aș vrea să vorbesc despre echități și inechități. Vă spun eu: un miner care a lucrat 25 de ani în abataj astăzi iasă la pensie cu 8000 lei, iar pe noua lege cuantumul este de 4.800 lei. Noi, de joi, vom demara proteste în Valea Jiului pentru acest lucru. De asemenea, am constatat că minele și termocentrala ni se închid, dar ni se prelungește vârsta pentru care trebuie să stăm în activitate cu doi ani de zile. Păi unde să lucrăm, domnilor? Dacă ne spuneți dumneavoastră... noi vrem să lucrăm, dar atunci scoateți de pe programul de închidere aceste exploatări miniere. De asemenea, aveți mărirea vârstei de pensionare prin lege pentru doamne, la 65 de ani. Noi avem femei care încarcă cărbunele în vagoneți… Iar despre cuantum, vă spun, în zona noastră toate pensiile sunt la jumătatea pensiilor aflate acum în plată. Mai mult, pensiile date acum în plată vor fi ținute pe loc, deci vor muri oameni și nu vor mai beneficia de nicio mărire. Haideți să vedem realitățile, pentru că avem grupe de muncă, iar această pensie nu este în momentul de față conectată cu aceste grupe de muncă. Atâta timp cât sunt grupe de muncă noi considerăm că aceste calcule trebuie făcute în conexiune directă cu locurile de muncă”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, în comisiile reunite din Senat.

Senatorul Cristian Resmeriță chiar a anunțat în premieră că vârsta de pensionare râmâne neschimbată, pentru că era sigur că, după comisii, votul este doar o formalitate.

„Doresc să-mi exprim regretul pentru ce s-a întâmplat marţi. Eu am și anunțat în premieră faptul că se păstrează niște drepturi pe care minerii le-au obținut de-a lungul timpului. Am făcut front comun și cu d-na Lucica Muntean însă, în mod inexplicabil, nu pot să înteleg ce s-a întâmplat. Plenul, cu lejeritate, fără niciun fel de discuție, a scos câteva lucruri bune pe care noi le obţinusem în comisie. Există o regulă pe care o cunosc de foarte mulți ani. În momentul în care ai de-a face cu un raport, favorabil sau nefavorabil, acel raport se discută și se votează sigur, pro sau contra. De data aceasta, am avut o situație atipică. În momentul de față se pare că cei de la Comisia Europeană doresc anumite lucruri, dar Statul Român încă negociază cu ei. Nu vreau să dau nimănui speranțe deșarte, însă în momentul de față, dacă facem un efort comun, până luni, când legea ajunge la Camera Deputaților, care este camera decizională, mai putem să facem câteva ceva pentru ca vârsta de pensionare de 45 de ani să râmână, este un drept obținut de zeci de ani de oamenii care lucrează în minerit, acum se propune o limită de vârstă de 47 de ani. Calculul pensiilor trebuie să se facă în mod corect, noi mai încercăm o întoarcere a situației până luni, rămâne de văzut ce se va întâmpla”, a spus Cristian Resmeriță, senator PSD de Valea Jiului.

Practic, prin respingerea acestor amendamente, vârsta de pensionare crește de la 45 la 47 ani, iar calculul viitoarelor pensii le-ar reduce la jumătate, pe noua lege, în raport cu cele actuale. Mai mult, și pensiile aflate în plată vor primi decizie de recalculare negativă. De joi, minerii încep protestele, în speranța că, până luni, deputații vor fi sensibilizați.

„Având în vedere aceste lucruri, noi am hotărât ca joi, în jurul orei 12:45, să demarăm un protest la fiecare sucursală, după ce personalul iasă din schimbul I din subteran. Şi cu cei de la suprafață, în contul pauzei de masă la care aceștia au dreptul. De asemenea, luni, vom încerca să fim prezenți în Camera Deputaților. Sper să și reușim, pentru că intervenția mea și în Senat a fost una intempestivă, dar în final mi s-a dat dreptul să vorbesc. Sperăm ca, prin această mișcare, să sensibilizăm Camera Deputaților, care este for decizional, să accepte acele amendamente” a mai spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

La votul final pentru Legea Pensiilor, în noua formă,  din care au fost scoase cele trei prevederi pentru mineri, senatorul PNL Lucica Muntean nu a votat deloc, iar PSD Cristian Resmeriță a votat împotrivă.

Conform noii legi a pensiilor, propusă de ministrul Simona Bucura-Oprescu, cea care doar la nivel declarativ i-a susținut pe minerii din Valea Jiului,  votată în Senat, minerii pierd sume importante de bani la ieșirea la pensie, în timp ce vârsta de pensionare ar urma să fie modificată de la 45 la 47 de ani.

O ultimă șansă, însă foarte mică, pentru întoarcerea modificărilor ar fi luni. Când legea va fi dezbătută în Camera Deputaților, for decizional.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter