19.11.2023, 22:24:07 | 0 comentarii | 994 vizualizari
Vulcan. Un vot care ar putea schimba culoarea bazinului electoral al Văii Jiului
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Dacă citiți aceste rânduri luni dimineața, trebuie să știți că liderii de sindicat de la minele din Valea Jiului au ajuns la București încă de duminică, în intenția lor de a-i determina pe parlamentari să nu voteze, în forma actuală, proiectul de hotărâre vizând legea pensiilor care atentează grav și la drepturile minerilor. Nu am de unde să știu dacă protestele de joi din incinta sucursalelor miniere și mitingul din Piața Victoriei i-au pus pe gânduri pe deputați. Poate că pe unii da, poate că pe alții deloc. Dacă vreunul dintre ei ar fi avut curiozitatea să coboare în mina Vulcan, bunăoară, așa cum a făcut ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu, în mod clar că ar avea remușcări, ca să voteze proiectul așa cum l-a primit. Exact cum au sperat minerii după ce au avut-o lângă ei pe doamna ministru. Culmea e că dumneaei, de altfel o femeie curajoasă, nu s-a dat în lături, să coboare pe suitorul care are înălțimea unui bloc cu zece etaje, ca să ajungă în abatajul frontal cu banc subminat nr.1-4, stratul 3, bloc VIII, cota 306. Acolo a stat de vorbă cu minerii și le-a spus că ea vrea să fie diferită față de ceilalți politicieni. Ba, mai mult, a pus mâna pe picamer și a dislocat o bucată de cărbune. Numai că, așa cum s-a văzut, odată întoarsă la București nu a dat nici un semn c-ar fi vrut să corecteze prevederile care vizează diminuarea pensiilor minerilor care vor ieși la pensie de la anul. Liderului de sindicat Costi Dragomir îi pare rău c-a adus-o la Vulcan. Le-a mărturisit asta ortacilor cărora la vorbit la protestul de joi. „Mai bine o duceam în cimitir, ca să vadă care-i speranța de viața a celor care au trudit în măruntaiele pământului, nu a mai putut el să se abțină. Ceea ce e acum în proiect nu rezolvă inechitățile, ci le adâncește!”. Joi, la protest, am văzut o microexpoziție: o lopată inima lui Stalin, o grindă, un stâlp hidraulic ruginit și ca vai de el și un sul de plasă. „Tehnologii anul 1800” scria pe o coală A4 pusă pe acesta din urmă. Cu astea muncesc minerii în subteran! Nu pot să anticipez care va fi rezultatul votului din Camera Deputaților, dar, în caz că nu le va fi favorabil minerilor, îi pot intui consecințele asupra votului la alegerile parlamentare din 2024. Așa că nu știu în ce culoare ar urma să se transforme bazinul electoral al Văii Jiului, însă bănuiesc că nu va mai fi aproape în întregime roșu ca până acum.
P.S. Liderii sindicatelor din minerit din Valea Jiului (căci mineri-mineri mai sunt tare puțini) ar trebui să nu se mai jelească aiurea, ci să spună bărbătește cât cărbune se mai extrage din minele Văii Jiului și cu câți oameni. Și dacă cu aceste kilograme de cărbune Termocentrala Paroșeni poate scoate fum pe în fiece zi. Liderii minerilor, cum le place să se autointituleze (că sună bine așa), să spună și câți bani umflă lunar și pentru ce. Și dacă și-au angajat pe la mine neveste, amante, vecine. Și, între două îmbucături, să mai zică și când au protestat ultima dată împotriva numirilor politice de pe la mine și de la complexul energetic (HD, VJ), care a ajuns să fie birjărit de chelneri. Să tacă și în privința tehnologiilor vetuste din subteran (nu chiar din 1800, cum scriu ei... Stalin nu se născuse încă în 1800..). Atâta timp cât consimt să fie conduși de atâta timp de Darius Cîmpeanu, înseamnă că le convine. Chiar, minerilor vulcăneni le e frică să-l întrebe pe șeful lor de la sindicat de când trebuia să iasă la pensie? Și când o să iasă? Cu siguranță, întrebarea ar putea provoca supărări la PDS, dar asta e... Iar chestiunea ploitică, a voturilor angajaților CEVJ nu prea mai interesează pe nimeni. Vreo două mii de voturi risipite prin Valea Jiului chiar nu mai contează. Și partidele știu asta... Și guvernul. (ZVJ Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|