24.11.2023,  13:27:50 | 0 comentarii | 954 vizualizari
Nicio zi fără proteste. Vineri, protest spontan al personalului TESA la Spitalul de Urgență Petroșani. Lista revendicărilor
de Ziarul Vaii Jiului

REVENDICĂRI ALE PERSONALULUI TESA CU STUDII SUPERIOARE, MEDII ȘI GENERALE DIN SPITALUL DE URGENȚĂ PETROȘANI

- Actualizarea salariilor de bază la nivelul salariilor din alte instituții publice, cum sunt autoritățile centrale, CNAS. Practic, în data de 14.11.2023, personalul TESA din spitale a fost din nou eliminat din Proiectul Iegislativ (PLX 172/2023). În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat, în condițiile în care munca unui salariat din CNAS este similară cu cea a unui lucrător TESA din spital sau din DSP.

Funcțiile din cadrul CAS-urilor au fost asimilate salarial cu cele ale aparatului central al Guvernului, fiind omise fără nicio justificare celelalte categorii de personal din DSP-uri și personalul nemedical/TESA din unitățile sanitare. Se dorește echitate și nediscriminare, în sensul acordării unor salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală.

- Actualizarea anuală a nivelului indemnizației de hrană cu indicele preţului de consum comunicat anual de lnstitutul Naţional de Statistică, întrucât creșterea prețurilor alimentelor de bază este accelerată, practic această indemnizație devenind doar simbolică în condițiile în care este menținută în cuantum neschimbat până în anul 2025.

- Personalul TESA care asigură practic administrarea și întreținerea spitalelor, personal fără de care nicio unitatea sanitară nu ar putea funcționa, a fost total discriminat în actuala Lege a salarizării (Legea nr. 153/2017). În timp ce, pentru personalul medical, legea nu s-a aplicat etapizat, salariile reglementate pentru anul 2022 fiind acordate în mod efectiv încă din anul 2018, pentru personalul TESA, ca urmare a actelor normative anuale privind salarizarea în domeniul bugetar, nici măcar etapizarea inițială nu a mai fost respectată, astfel că nici în anul 2022 (când, conform variantei inițiale a legii, salariul de baza ar fi trebuit să atingă maximul din grilă) salariul personalului TESA nu a atins acest nivel, în timp ce prețurile bunurilor de consum au explodat.

- Acordarea/calcularea sporurilor la salariul de bază aflat în plată, la momentul actual calculul sporurilor fiind efectuat la nivelul salariului de bază aflat în plată în luna decembrie 2018.

- În noua lege a salarizării (indiferent de momentul în care va fi adoptată), salariile personalului TESA să fie reglementate în aceeași Anexă cu cele ale personalului medical, fără excepții și derogări preferențiale doar pentru anumite categorii de salariați din cadrul aceleiași instituții.

- Claritate legislativă, în sensul adoptării unor acte normative vizând salarizarea care să nu permită interpretări care pot da naștere unor conflicte individuale de muncă.

- Orice eventuală majorare acordată în prezent să aibă în vedere și o eventuală majorare începând cu anul 2024 a impozitului pe venitul salarial, în sensul ca o eventuală majorarea a impozitului să nu diminueze sau chiar să anuleze această creștere.

Personalul TESA a fost profund nedreptățit, în ciuda multiplelor atribuții de răspundere.

Personalul cu studii medii și generale beneficiază de salarii profund demotivante, în timp ce de munca lor depinde aprovizionarea și funcționarea în siguranță a spitalelor.

Personalul TESA este cel care contribuie în mod substanțial alături de personalul medical la acordarea unor servicii medicale de calitate.

Calitatea condițiilor de cazare ale pacienților (inclusiv prin efectuarea de lucrări de reparații curente, igienizări etc.), hrana acordată zilnic acestora (care presupune o muncă atentă și obositoare), achiziționarea materialelor și medicamentelor indispensabile desfășurării actului medical, întocmirea la timp, corect și complet a situațiilor de care depinde virarea salariilor întregului personal medical precum și a încasării de la CAS a sumelor pentru serviciile medicale realizate de spital (practic finanțarea Iunară a unității ca furnizor de servicii medicale), întocmirea procedurilor și protocoalelor necesare desfășurării fluente și în conformitate cu standardele în vigoare a actului medical, desfășurarea procedurilor complexe de achiziții publice care asigură bazele funcționării unui spital, plata facturilor furnizorilor, depind în mod direct de activitățile desfășurate de personalul TESA, atât cel cu studii superioare cât și cel cu studii medii și generale, nicio activitate medicală din spital neputând fi desfășurată fără suportul concret al personalului TESA.
Cu toate acestea, prin legislația adoptată în domeniu, personalul TESA și MUNCITORII din spitale au fost în mod constant UITAȚI și IGNORAȚI de legiuitor.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter