28.11.2023,  17:51:13 | 0 comentarii | 619 vizualizari
Încă un demers al primarului Iacob-Ridzi pentru preluarea clădirii abandonate a Casei de Cultură a Studenților în patrimoniul municipalității


de Cătălin DOCEA

Un ministru hunedorean are șansa istorică de a decide dacă o clădire situată în zona centrală a municipiului Petroșani va continua să se degradeze sau va fi reabilitată. Într-o nouă adresă transmisă, la începutul acestei săptămâni, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, primarul solicită, încă o dată, transferul „clădirii abandonate a Casei de Cultură a Studenților, o clădire care s-a vrut să fie una dintre cele mai moderne din țară, ajungând în prezent un proiect neterminat și abandonat de 18 ani”, în patrimoniul UAT Municipiul Petroșani.

 

Primarul Iacob–Ridzi a făcut demersuri similare și în 2022, prin adresele 10911/ 16.06.2022 și 13256/ 27.07.2022, însă acestea nu au primit vreodată un răspuns. De altfel, în arhiva Camerei Deputaților, am descoperit și o serie de demersuri ale fostului deputat Monica Iacob-Ridzi în raport cu situația clădirii amintite, răspunsurile guvernului PSD de la acea vreme (condus de Victor Ponta – n.a.) fiind, de asemenea, defavorabile Văii Jiului.

Construcția Casei de Cultură a Studenților din Petroșani a început în anul 1992, cu o valoare inițială a investiției de 2,5 milioane de lei. Potrivit proiectului, clădirea urma să dispună de o sală de spectacole cu 485 de locuri, 12 garsoniere pentru invitați, un restaurant, o discotecă, sală de repetiție și alte anexe. Clădirea este o construcție tip monolit, cu parter, două etaje cu acces pe un acoperiș terasă circular și o cupolă la susținerea cu grinzi metalice a sălii de spectacol, fiind amplasată în centrul municipiului Petroșani, în apropierea magazinului Jiul Shopping Center.

Încă din 2004, Autoritatea Națională pentru Tineret a oprit finanțarea, iar la plecarea constructorului nu s-au realizat minime măsuri de conservare și protecție a investiției (realizată în procent de aproximativ 60%). Prin acoperiș au apărut infiltrații de apă, vegetație, au început să cadă elemente din structură și tencuială, toate acestea punând în pericol siguranța cetățenilor și a autoturismelor parcate.

După cum primarul Iacob-Ridzi a arătat în demersul făcut către ministrul Intotero, încă din 2019 proprietarul acestei clădiri, Ministerul Tineretului și Sportului, prin vocea ministrului Bogdan Matei, recunoștea că „Principala prioritate pentru bazele pe care noi le avem se numește descentralizare pentru că numai unitățile administrativ-teritoriale pot investi în aceste baze. La ora actuală, ministerul nu poate să investească”. Chiar dacă ministrul a recunoscut că acestui gen de clădiri, precum cea a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, le-ar fi mai bine în administrare locală, demersurile repetate ale primarului Tiberiu Iacob-Ridzi au fost sortite eșecului.

Mai grav este că, așa cum presa locală a relatat în repetate rânduri, clădirea abandonată a devenit atractivă pentru oamenii străzii, pentru persoane certate cu legea. Mai mulți tineri au fost surprinși dând petreceri neautorizate pe acoperiș, iar Poliția municipiului Petroșani a fost adesea solicitată să intervină.

Degradarea clădirii este accentuată, ferestrele sunt sparte, tâmplăria din interior este distrusă, iar mizeria rămasă în interior a transformat construcția într-un spațiu insalubru, un adevărat pericol public.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care Primăria municipiului Petroșani, prin vocea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, solicită sprijinul ministrului Natalia Intotero pentru realizarea transferului clădirii abandonate a Casei de Cultură a Studenților din Petroșani în patrimoniul municipal, pentru a-i da o utilitate publică prin accesarea de fonduri europene.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter