07.01.2024,  09:30:27 | 0 comentarii | 485 vizualizari
1924-2024. Petroșani 100. Marian Boboc a prezentat prima conferință din ciclul „De la Iacob la Iacob” (I)
de Ziarul Vaii Jiului
  • Muzeul Mineritului din Petroșani – amfitrionul manifestării

Pe 4 ianuarie, chiar în ziua în care Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri, a semnat decizia prin care Petroșaniul a fost declarat oraș, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a dat startul manifestărilor care marchează acest important jubileu și care vor avea loc pe parcursul acestui an.

Marian Boboc a susținut o conferință dedicată personalității primului primar al orașului Petroșani, Petru Iacob. În ambianța deosebită a mansardei Muzeului Mineritului Petroșani a fost prezent un numeros public.

La finalul conferinței au avut intervenții de suflet ing. Bujor Bogdan, ing. Nicolae Șodolescu, prof. Gheorghe Boantă, prof.univ.dr. Iosif Andraș și prof.univ.dr. Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.

La cererea cititorilor publicăm în mai multe ediții conferința susținută de Marian Boboc pe 4 ianuarie 2024 la Muzeul Mineritului Petroșani. (ZVJ)

Domnișoarelor, doamnelor și domnilor,

Bună dimineața și de două ori „La Mulți Ani”! O dată pentru noul an, 2024, în care abia am pășit și încă un „La Mulți Ani!” pentru Petroșaniul nostru iubit la împlinirea patriarhalei vârste de un secol de când a fost declarat oraș. Mărturisesc că din cei 100 de ani scurși din 4 ianuarie 1924, 56 de ani i-am populat și eu, Marian Boboc. Deci, am trăit, în carne și oase, mai mult de jumătate din istoria sa citadină. Însă, astăzi, nu mă voi referi la această istorie trăită de mine direct, ci la o istorie de mai bine de un veac, pe care am trăit-o „indirect”, în biblioteci și arhive. Pentru început, îmi încalț pantofii de lac, îmbrac hainele de epocă, cu pantaloni largi, guler ascuțit, îmi pun fracul, îmi așez jobenul, îmi trag mănușile subțiri, și urc în trăsura timpului, căci nu există muzeu fără un astfel de minunat vehicul. Sui în trăsură și spun: „La Petroșeni nr. 100, birjar!”. Așa încep călătoria conferințelor de la muzeu, care anul acesta vor avea ca titlu „1924 - 2024. Petroșaniul de la Iacob la Iacob”. Cum pe actualul primar Iacob cetățenii îl găsesc la post de ani buni și rodnici, în conferința de azi, 4 ianuarie, o zi importantă pentru comunitatea noastră, am pornit în căutarea primarului Iacob din anii 1918-1924. Vă mulțumesc pentru că în preumblarea mea mă însoțiți și Dvs.

S-a întâmplat pe 4 ianuarie 1924

E sâmbătă, 5 ianuarie 1924. De la chioșcul de ziare dintre judecătorie și podul Maleii, îmi ridic abonamentul, un teanc de ziare. „Azi a venit mai repede localul. Trebuia să apară mâine, dar fiindcă mâine, 6 ianuarie, e Ajunul Crăciunului, Gazeta Jiului am primit-o azi la vânzare, chiar dacă scrie duminică pe ea. Are și pagini în plus cu povești și poezii... Cu vremea asta câinoasă, adică geroasă, au venit doar câteva centrale”, mă informează tante Tünde, vânzătoarea. Trec podul Maleii, apoi apuc pe Strada Mare, Regele Ferdinand - de câțiva ani, pe lângă Tipografia Jiul Cultural și ajung la... București. Da, la București. La Cafeneaua „București”, din centrul Petroșaniului. Cum mă vede, ospătarul Ioji îmi și aduce cafeaua. Mare, aburindă...

Conform tabietului meu, răsfoiesc ziarele încet, tacticos, cu răbdare. Le prizez... Aroma cafelei se amestecă cu literele ziarelor și cu fumul țigării. „Ce mai spune ziarele, dom Marian?”, mă întreabă Ioji. Care, din lipsă de mușterii, se proptește în stâlpul de lângă masa mea, cu urechile clăpăuge atârnându-i parcă până la ziare.

„Nu uita, Ioșca, ziarele spun ce s-a întâmplat ieri, 4 ianuarie, nu azi, 5 ianuarie. Dar o veni ea o vreme, când și noi, cei de la Petroșani, `om afla chiar în aceeași zi ce se întâmplă la București”, îl atenționez eu cu încredere, ca un (pre)vizionar de cafenea. Îi citesc titlurile:

„Gazeta Jiului”:

„Scrisoare din America de Sud” (mai precis Argentina, trimisă de I. Pittner, fost funcționar la minele de stat Lonea), „Religia în școalele statului” (de Virgil Pop, preotul greco-catolic din Lonea), „Pactul secret de la Ciucea”, „Conferința Soc. Sf. Pavel din Vulcan”, „Plata despăgubirilor de război”, „Cârciumile vor fi închise în zilele de sărbători legale”, „În atențiunea d-lui șef al gării din Petroșani”, „Vifor groaznic de zăpadă”.

„Universul”:

„Sănătatea călătorilor la dispoziția conducătorilor C.F.R.”

„Afacerea diplomelor falșe”;

„Abuzurile cu împroprietăririle”

„Capitala fără păcură”

„Cruțați și apărați pomii pe străzi”

„Pentru ajutorarea unei nefericite”

„Fockink - cel mai recent lichior. Se găsește la toate principalele magazine din țară”

„Intrarea în țară a muncitorilor străini”;

„Lipsa de mașini în industrie”

„Viitorul”:

„Partidele din opoziție ațâță și speculează în jurul sporirii lefurilor profesorilor”

„Tentativă de furt de la Legațiunea Elveției”

„Soroca/ Evadarea unui bandit”

„Adevărul”:

„Exasperarea corpului didactic”

„Agitația din corpul didactic/ Învățătorii vor demisiona și ei”

„Noua frontieră a Banatului”

„Alegerea lui Vasile Stroescu președintele Ligii Drepturilor Omului”

„Ce legi domnesc la noi”

„Discreditarea parlamentului”

„Marele incendiu de la Bârlad”

„Nenorocirea din Brăila”

„Devalorizarea leului”

„Efectele gerului în țară”

„Prelungirea privilegiilor Băncii Naționale”

„Toate trenurile circulă, însă cu mari întârzieri”

„Argus”:

„Petroliștii și impunerile fiscale”

„Exportul grâului românesc în Italia”

„Normele de revizuire ale regimului vamal de import”

„Nu se poate cabla din America în România fiindcă se fac dificultăți de la București”

„Relațiile cu Rusia Sovietică”

„Dimineața”:

„Garantarea secretului scrisurilor”

„Conflictul de la biserica Sf. Ștefan”

„Catastrofa de pe Marea Neagră”

„PRIMUL BAL MASCAT ȘI NEMASCAT ORGANIZAT de Societatea Personalului Administrativ al PRESEI ROMÂNE VA AVEA LOC luni, 7 ianuarie 1924 (prima seară de Crăciun) în vastele saloane LIEDERTAFEL”

„Escrocherie cu vânzarea unei moșii”

„Lecțiile d-lui N. Iorga la Sorbonna”

„Șapte oameni înghețați în Ardeal”

„Sacrificiile funcționarilor”

„Noi briliante falșe!”

„Datoriile românilor în Suedia”

„Neamul Românesc”:

„Scumpirea hârtiei”

„Patria”:

„Spargere senzațională la Sighișoara”

„Dovada fraudelor electorale de la Lipova”

Cam aceasta era România / lumea începutului de an 1924. Mă rog, România din ziare, ediția 4 ianuarie. Pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, nu vi se pare că seamănă cu aceea din zilele noastre, România după o sută de ani?! Eu cred că da...

Posibil ca pe titlurile acestea să-și fi aruncat privirea și Ion I.C. Brătianu (președintele Consiliului de Miniștri, adică, în cuvintele de azi - premierul Guvernului României), în dimineața zilei de 4 ianuarie, când semnează Deciziunea nr. 0486, prin care Petroșaniul este declarat oraș.

Interesant că știrea cea mai importantă pentru devenirea administrativă a Petroșaniului nu apare în ziarele din ediția din 5 ianuarie. Ci mult mai târziu, de exemplu în „Universul” - pe 13 ianuarie, iar în „Adevărul” - pe 20 ianuarie...

Deci, chiar astăzi, 4 ianuarie 2024, se împlinesc o sută de ani, un veac, un secol de la această deciziune istorică.

Astăzi voi vorbi despre acela care a avut onoarea de a primi această veste în numele comunității, Petru Iacob, primul primar al orașului Petroșani. Voi vorbi, cu emoție de patriot local, de om născut și crescut în Petroșani și care își iubește orașul.

(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter