11.01.2024,  15:56:21 | 0 comentarii | 618 vizualizari
Aceasta e întrebarea: Va mirosi a sulf la fiecare pornire a Paroșeniului?
de Ziarul Vaii Jiului

Episodul de ieri, cu mirosul de gaz ce a învăluit municipiul Vulcan imediat după ce Termocentrala Paroșeni a fost pornită, a stârnit  îngrijorare în rândul cetățenilor care, pe bună dreptateb s-au speriat și mulți chiar au acuzat dureri de cap. Sunt destui aceia care se gândesc dacă se va întâmpla la fel la fiecare pornire a uzinei?

Populația din Vulcan s-a îngrijorat pe bună dreptate ieri, când timp de câteva ore, orașul a fost cuprins de un miros înțepător de gaz. Au fost persoane care au acuzat dureri de cap, și chiar elevi care au fost trimiși acasă de profesori. Comitetul pentru  situații  de urgență întrunit la Paroșeni și reprezentanții CEVJ au consemnat că nu s-au înregistrat depășiri ale emisiilor de sulf, că stația de desulfurare a funcționat și încă nu există o explicație clară (în afara acelei că gerul e de vină...) de ce mirosul de gaz s-a simțit atât de tare. Oamenii din Vulcan, dar și cei din Lupeni se gândesc acum ca nu cumva pe viitor, la fiecare pornire a Paroșeniului episodul să se repete, și asta pentru că pe termen lung pot exista consecințe grave asupra sănătății.

„Întotdeauna produșii de ardere pot să ducă datorită condițiilor atmosferice, la apariția poluanților iritanți, care sunt oxizi de sulf care rezultă în urma arderii oricărui combustibil, și în special a combustibilului solid. Este descris în tot ce înseamnă tratate de specialitate acel smog acid, cunoscut de marea parte a populației ca și smogul londonez, pentru că știți foarte bine Londra era încălzită pe bază de cărbuni și puteau să apară datorită unor condiții atmosferice propice aceste poluări punctuale cu oxid de sulf. Putem spune că dacă vor mai exista astfel de episoade, populația va fi anunțată imediat și atunci ceea ce se recomandă e închiderea ferestrelor și mai ales populația de risc care înseamnă copiii, persoanele în vârstă și bolnavii cronici să încerce să nu iasă în atmosfera exteriaoră pentru că pot să apară reacții de tipul iritațiilor în gât, tuse cu expectorări și aceas senzație de rău general”, a spus Cecilia Birău, purtător de cuvânt DSP Hunedoara.

La momentul pornirii Paroșeniului s-au efectuat măsurători specifice, acestea arată că emisiile au fost în limite normale. Însă toată lumea recunoște că s-a simțit mult mai puternic mirosul ca de obicei.

Cei de la Agenția de Protecție a Mediului vor monitoriza aerul din Vulcan și Lupeni însă deocamdată stația de aici este defectă și nu funcționează, dar gestionarea se va face pe baza măsurătorilor realizate de stațiile de măsurare de la termocentrală.

„Operatorul economic este titularul unei autorizații integrate de mediu, și prin ea este obligat să aibă o automonitorizare a emisiilor. Asta însemnă că trebuie să respecte niște standarde și instalația să funcționeze în anumiți parametrii. Acesta este un element de siguranță. Din păcate, la această dată nu avem date tehnice care să explice fenomenul din 10 ianuarie, dar să sperăm că situația în viitor se va regla și va exista finanțare pentru ca stația HD 5 , parte a rețelei naționale calitatea aerului.ro să fie funcțională și să putem oferi populației, date tehice în orice moment, în legătură cu ceea ce se întâmplă în zona Văii Jiului”, a spus Georgeta Barabaș, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Practic, în perioada următoare cei de la APM se vor baza doar pe automonitorizările primite de la operator, în speță, Complexul Energetic Valea Jiului, de care aparține Termocentrala Paroșeni.

Uzina de producere a energiei de la Paroșeni este programată să funcționeze 5 zile continuu.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter