31.01.2024,  15:24:48 | 0 comentarii | 875 vizualizari
Academiile, praf în ochi sau trecerea spre normalitate?! / Mai e mult de lucru până la o academie de top 10
de Loredana JUGLEA

Pe vremuri Jiul Petroșani avea un Centru de copii și juniori format din aproximativ 500 de jucători.

Pe vremea lui Miron Cozma copiii aveau turnee în străinătate, iar pe vremea lui Simota, centrul era condus de Ioan Sdrobiș.

Erau jucători monitorizați de antrenori principali, secunzi, medici, maseuri, jucători cazați la baza de la stadion, unde era o cantină și un mini hotel.

Recent, Deva a anunțat că și-a deschis o Academie de fotbal. Și CFR Simeria a avut în trecut tentativa unei academii, și Corvinul Hunedoara merge tot pe principiul unei academii.

„Este îmbucurător că echipele caută să se clasifice spre această denumire de academie. Dar o academie înseamnă mult mai mult decât ceea ce avem noi. O academie înseamnă responsabilitate socială, educațională. Academia este un  pas la care ar trebui să se treacă. Termenul de academie presupune să ai persoane calificate cu licența A. În momentul de față e important să ne gândim a ne clasifica ca academii, dar nu trebuie să o folosim doar ca un termen și atât. Trebuie să avem toate condițiile ca la manualul de certificate al academiilor. Să ne construim obiectivele până să ajungem să ne clasificăm ca și o academie. Activitatea trebuie condusă de persoane certificate. E bine că ne gândim la această clasificare, dar mai avem mult de lucru până să avem o Academie care să fie clasată în primele 10, spre exemplu", spune pentru zvj.ro, președintele AJF Hunedoara, Cristian Petrean.

Activitate în creștere 

Lăsând termenul de academie la o parte, președintele Cristian Petrean spune că activitatea copiilor și juniorilor, din județ, este în creștere.

„Activitatea e în creștere, cluburile noastre se gândesc la mult mai mult și asta e bine”, spune oficialul. Grupe de copii și juniori au toate echipele de fotbal din Vale care activează la Liga a patra. Cei mai mulți copii sunt la Petroșani, acolo fiind CSM Jiul Petroșani și Școala de Fotbal „Damian Militaru”.

Ce presupune o academie în România?

Cluburile cu academie în Top 20 în România trebuie să îndeplinească o nouă condiție la echipa de seniori pentru a nu pierde banii de la UEFA.

Cluburile de fotbal din primele două ligi ale căror academii de copii și juniori sunt clasate în primele 20 de academii în procesul anual de clasificare al Federației Române de Fotbal, deci cele care beneficiază de sume cu titlu de plăți de solidaritate din partea UEFA, vor fi obligate, începând cu sezonul 2024-2025, să îndeplinească o nouă regulă la nivelul echipei de seniori.

Aceste cluburi trebuie să folosească pe toată durata jocurilor minimum cinci jucători formați la nivel național, care să fie eligibili pentru echipa națională.

Așadar, cluburile din primele două ligi care primesc bani de la UEFA pentru că se situează între primele 20 de academii de copii și juniori din țară trebuie să utilizeze începând cu sezonul 2024-2025 cel puțin cinci jucători formați la nivel național în fiecare meci disputat, care să fie eligibili pentru echipa națională. În caz contrar, indiferent de numărul de meciuri în care regula nu este respectată, „va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA”, transmite FRF.

Clubul rămâne fără banii primiți de la UEFA, – în 2024 suma este de 125.000 de euro -, iar la final de sezon, toată suma cumulată din sancțiuni va fi împărțită în mod egal de primele trei clasate din prima ligă care îndeplinesc regula, scrie liga2.ro.

Din păcate, atunci când ai regulament, trebuie să ai și sancțiuni.

„Vom folosi mecanismul plăților de solidaritate. În primă fază, sancțiunile vor fi doar de ordin financiar.

Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor profesioniste din Liga 1 și Liga a 2-a care nu se califică în grupele competițiilor europene și care se situează în primele 20 de locuri conform sistemului pe care l-am implementat în 2018, de clasificare a academiilor de copii și juniori. Astfel încât, dacă ar fi trebuit să încasezi o anumită sumă de bani, – astăzi, plățile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro – implicit dacă ar fi trebuit să încasezi 125 de mii de euro și nu respecți această regulă, banii vor fi opriți.

Din anul 2 de implementare, sancțiunile se vor extinde și asupra cluburilor care evoluează la nivelul Ligii 1, dar care nu se regăsesc în primele 20 de academii, astfel încât un club va trebui să plătească asemeni unei amenzi această sumă care permanent va fi echivalentul plății de solidaritate.

Introducem, totodată, și sistemul de distribuire, fiindcă Federația Române de Fotbal nu vrea să facă bani din aceste fonduri de solidaritate. Fondurile de solidaritate, ca obiectiv, trebuie să urmeze investițiile în propriile academii. Și, atunci, aplicăm un sistem de redistribuire, astfel încât primele trei echipe la finalul campionatului Ligii 1, care au îndeplinit această regulă, vor împărți în mod egal banii din sancțiunile celorlalte echipe. Aceasta este, practic, noua regulă 5+6, care va intra în implementare începând din vara acestui an și considerăm că va fi un instrument extrem de util pentru obiectivele pe care ni le-am stabilit”, a transmis președintele FRF, Răzvan Burleanu, la finalul ședinței CEx.

FK Miercurea Ciuc și Steaua sunt cluburile din Liga 2 cel mai bine situate în topul academiilor din România în anul 2023, pe locurile 2, respectiv 10. Din liga secundă, în Top 20 al ultimei clasificări mai sunt doar Campionii FC Argeș și Concordia Chiajna, pe locurile 15, respectiv 17.

În 2023, cele mai bune 20 de academii de copii și juniori din România au fost: Farul Constanța, FK Miercurea Ciuc, FCSB, SSU Politehnica Timișoara, Sport Team București, Ripensia Timişoara,

Viitorul Cluj, Universitatea Cluj, U Craiova, Steaua, FC Voluntari, CFR Cluj, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Kids Tâmpa Brașov, Campionii FC Argeș,UTA Arad, Concordia Chiajna, Rapid, Petrolul, LPS Iolanda Balaş Sőtér.

Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 trebuie să folosească minimum 6 jucători formați la nivel național. Astfel, sună decizia CEx din 30 ianuarie 2024 privind această nouă regulă:

„Aprobă cu unanimitate de voturi măsurile necesare pentru creșterea numărului jucătorilor formați la nivel național în cadrul meciurilor din Liga 1 conform dezbaterilor din cadrul ședinței și cu mențiunea că normele se vor aplica și cluburilor din Liga a 2-a care primesc de la UEFA sume cu titlu de solidaritate.” O decizie pe care mulți specialiști și patroni o contestă, pe bună dreptate.

Județul Hunedoara se străduiește să intre în acest cerc al academiilor, ceea ce pare să fie viitorul fotbalului de la noi. Evident, e drum lung până departe, dar merită încercat!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter