01.02.2024,  14:42:32 | 0 comentarii | 1134 vizualizari
Fostul jiulist Horațiu Popa / Secund în Liga 3
de Loredana JUGLEA

La 42 de ani, fostul jiulist Horațiu Popa nu s-a resemnat în privința fotbalului. Din contră, luptă să își croiască un nume și din postura de antrenor. Și nu oricum. Ci alături de Florin Croitoru.

Primirea la Viitorul Onești

„Suntem încântați să vă prezentăm noii antrenori ai echipei de seniori, FC Viitorul Onești. Domnul antrenor Florin Croitoru va prelua conducerea echipei noastre, alături de secundul său, domnul antrenor Horațiu Popa, aducând o experiență vastă și o pasiune remarcabilă pentru atingerea obiectivelor. Le urăm bun venit în familia noastră și avem convingerea ca vor reuși o clasare fruntașă în clasamentul Play-Out din Liga 3", este anunțul făcut de echipa unde va fi Popa.

Dacă ținem cont că de numele Popa se leagă ani de tradiție, Horațiu Popa este unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai Jiului.

Din familie de jiulist

Horațiu Popa a început fotbalul de performanță la Jiul la vârsta de 10 ani, dar primul contact cu mingea l-a avut când avea 7 ani la Sportul Studențesc, unde tatăl său juca. Apoi s-a apucat serios de treabă la grupele de copii și juniori sub îndrumarea lui Romulus Leca. Drumul său spre fotbalul mare nu a fost deloc ușor pentru că pe umerii săi a stat întotdeauna presiunea legată de numele tatălui său, Mircea Popa, fost la rândul lui jiulist cu acte în regulă.

„Faptul că tata a fost un jucător cunoscut, unul dintre puținii jucători din Vale care au debutat la Naționala României, m-a ambiționat și pe mine să pornesc pe acest drum. Am fost conștient încă de la început de greutatea numelui tatălui meu și nu m-am lăsat influențat de asta. Din contră, am făcut totul pe propriile puteri”, povestea Horațiu.

Debutul

Jucător îndrăgit de suporterii Jiului, Horațiu Popa a debutat la echipa mare a Jiului la aproape 18 ani în Liga a II-a. Botezul său a fost făcut de Ioan Sdrobiș.

„Totul s-a petrecut pe neașteptate într-un meci cu Extensiv Craiova, care îl avea pe atunci pe Sorin Cârțu antrenor. Îmi amintesc că la pauza meciului respectiv eu nu eram pregătit să debutez, dar nea Nelu Sdrobiș a ieșit nervos de la vestiar și mi-a cerut să intru în locul lui Militaru. Mi-a zis: Vino încoace, cotonogule, că doar nu ți-o fi frică să joci. Am intrat pe postul de mijlocaș, cu toate că eram fundaș central, și țin minte că am avut o evoluție bună. Datorită evoluției mele, după meci imediat mi s-a făcut primul meu contract de profesionist. L-a luat nea Nelu deoparte pe Simota și i-a spus să-mi facă contract repede, că altfel mă va pierde. Avea ochiul format la copii și juniori, iar pe mine chiar m-a nimerit”, spunea cu haz Horațiu Popa.

O promovare și o retrogradare

După trei ani petrecuți la Jiul în perioada 2000-2003, timp în care Horațiu a cunoscut și gustul înfrângerii, dar și pe cel al victoriei, bifând o retrogradare și o promovare, acesta a luat drumul Vasluiului, tot în Liga a II-a.

„Am promovat în primul an cu Vasluiul, care avea în componența sa 4 jucători de la Jiul, Vali Badea, Sorin Frunză, Sorin Buhuși și pe mine. A fost o perioadă frumoasă care a culminat cu o promovare în Liga 1. În același timp, îmi amintesc că a promovat și Jiul. Apoi am ajuns să joc contra Jiului”, spune jucătorul.

Meciul împotriva fostei sale echipe, Jiul, a fost unul de pomină, de care fostul jucător își va aminti multă vreme: „În săptămâna premergătoare meciului, în fiecare zi am fost chemat de către Viorel Hizo, care îmi era antrenor, și de către Adrian Porumboiu, care era finanțator, să mă amețească de cap. Și anume, să nu-i răspund lui Simota la telefon. După care, înainte cu două zile de meci, mi-au luat telefonul. Nu m-au lăsat să văd terenul înainte de meci. M-au ținut în vestiar, de parcă eram un infractor, să nu vorbesc cu nimeni de la Jiul. Apoi a început meciul. Era 1-0 pentru Vaslui. La acel scor am provocat un penalti și la acea fază m-am și accidentat la genunchi. Era undeva în minutul 23. Până la pauză, m-a certat Hizo, care nici nu s-a mai uitat la meci. Am ieșit accidentat și am lipsit o bună perioadă de timp de pe teren. Norocul meu că Vasluiul a câștigat cu scorul de 3-1, că altfel aș fi fost bănuit de alte cele. Îmi amintesc că Porumboiu l-a sunat pe regretatul Ioan Danciu, președintele de atunci al Vasluiului, și i-a zis că dacă nu câștigăm, să rămânem la Petroșani amândoi. Acum mi se pare amuzant, dar atunci nu a fost deloc”, spune jucătorul, care la Vaslui a debutat într-un meci cu Steaua București.

După Vaslui, Horațiu Popa a plecat în Austria și a revenit la prima sa iubire, Jiul, în Liga a II-a, coleg cu Pintilii, Mircea Gheorghe.

„Am mai jucat doi ani pentru Jiul, după care am plecat în Moldova în Liga 1. M-am lăsat de fotbalul profesionist la Corvinul Hunedoara în Liga a III-a”, spune Horațiu Popa.

Antrenor la greu

După ce s-a lăsat de fotbal, Horațiu Popa a vrut să fie aproape Jiului, aflat într-o situație delicată. Și-a adunat prietenii, și împreună au ținut în viață Jiul. Actuala CSM Jiul Petroșani, care evoluează în Liga a treia.

„După ce m-am lăsat de fotbal,, m-am apucat și am făcut școala de antrenori la București. Apoi, m-am decis să revin la echipa apropiată sufletului meu. Nu-mi este indiferentă situația actuală a echipei și pot spune cu mâna pe inimă că am făcut multe ca această formație să nu dispară”.

Așa tată, așa fiu...

Mircea Popa este o altă figură importantă din istoria Jiului. Dintre jucătorii care s-au născut și au crescut în pepiniera Jiului, tatăl lui Horațiu are cele mai multe meciuri jucate în Liga 1. A jucat la Jiul Petroșani, Sportul Studențesc, FC Național, Parângul Lonea.

„Pentru mine tata a fost și este un exemplu de luptător. M-am ambiționat și m-a motivat foarte mult, și de la el am învățat tradiția Jiului. Tatăl meu a fost component al unei formații de excepție a Sportului Studențesc, cu jucători emblematici precum Gică Hagi, Mircea Sandu, Gino Iorgulescu sau Răzvan Lucescu și Marius Șumudică”, a conchis Horațiu Popa.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter