14.02.2024,  15:38:28 | 0 comentarii | 306 vizualizari
Risc major de avalanșă la munte
de Ziarul Vaii Jiului

A nins la munte. Este un motiv de bucurie, mai ales că în această iarnă zăpada a cam lipsit, dar ultimul strat depus este și unul foarte periculos. Munții Parâng - alături de Făgăraș, Șureanu și Țarcu - sunt sub risc de avalanșă de grad patru din cinci. Salvamontiștii fac apel ca turiștii să nu se aventureze pe creste, fiindcă și cea mai mică acțiune poate declanșa o avalanșă.

Între 50 și 70 de centimetri măsoară noul strat de zăpadă din munte, care s-a depus zilele trecute cât județul nostru a fost sub avertizare meteorologică cod galben. O cantitatea prea mare într-un timp foarte scurt, spun salvamontiștii care  avertizează că acum este cel mai mare pericol în munte. Zăpada căzută s-a depus pe gheață, iar faptul că nu are o bază solidă poate declanșa în orice moment o avalanșă.

„Pare că cel de sus ține, totuși, cu copiii, pentru că e perioada de vacanță de schi și pârtiile erau cam golașe sau dacă nu chiar înierbate pe anumite porțiuni. A venit un nou strat de zăpadă, destul de mare. În unele porțiuni cu el a venit și acest pericol de avalanșă. Acest pericol s-a instalat pentru că e un strat nou depus, destul de substanțial, undeva la 50-70 cm în zona montană, pe o suprafață înghețată, încă nu are coeziune cu stratul vechi și e cum s-ar spune în așteptare, până la schimbarea cât de cât a temperaturii, să treacă două, trei cicluri de îngheț și să se stabilizeze. Așa că mare atenție pentru doritorii care vor să meargă în zona de creastă, pentru traseele montane de altitudine”, a spus Ovidiu Bodean, Șef Serviciu Public Salvamont Hunedoara.

Riscul este de grad 4, pe o scară de până la 5. Aceasta înseamnă mai exact că, la peste 1800m, mai ales pe versanții nordici unde se întâlnesc cornișele și plăcile de vânt există riscul iminent ca zăpada proaspăt depusă să o ia la vale. Salvamontiștii fac apel către turiști să nu abordeze astfel de trasee, care acum sunt periculoase, ci să se limiteze la cele sigure, iar înainte de a porni să se echipeze corespunzător și să anunțe salvatorii despre intenția lor.

„Cei care vor să urce la munte, neapărat să consulte starea vremii, să treacă pe la punctele salvamont, și, nu în ultimul rând, să aibă echipament de protecție individual pentru intemperii specific acestei perioade, adică echipament gros, rezistent la intemperii, umiditate și echipamentul de siguranță - și aici amintesc colțari, pioleți, cască, coardă pentru anumite - porțiuni de traseu. Însă, mare atenție la suprafețele mari de traversat care sunt încărcate de zăpadă. După cum știți, iarna nu trebuie abordate potecile marcate cu curbă de nivel, suprafețe mari. Dar acestea sunt detalii pe care ar trebui să le cunoască turiștii care se duc în zona de creastă” a mai adăugat Ovidiu Bodean, Șef Serviciu Public Salvamont Hunedora.

Potrivit Buletinului nivometeorologic, meteorologii avertizează că riscul mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe în munţii este valabil pentru Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter