29.02.2024,  15:51:29 | 0 comentarii | 512 vizualizari
După controalele discreționare ale ANPC, / Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi se implică cu hotărâre
de Ziarul Vaii Jiului
  • Memorandumul cu cerințele privaților petroșeneni a ajuns la prefectul de Hunedoara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descins în ultima perioadă în Valea Jiului. Atitudinea comisarilor și modul deloc flexibil de interpretare a legii, fără o prevenție prealabilă, i-a făcut pe cei controlați să considere acțiunile un abuz. Toți cei lezați s-au întâlnit, pentru că, în urma ultimelor controale, au ajuns la concluzia că doar uniți pot avea un cuvânt de spus.

Considerându-le probleme importante ale comunității, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani, s-a implicat și în rezolvarea acestor probleme care vizează un segment economic important al urbei. Bravo lui! Gestul său ar trebui urmat și de alți primari din Valea Jiului, indiferent de coloratura lor politică. Bineînțeles, dacă țin la contribuabilii lor și nu le e frică să ia atitudine publică.

Controalele din ultimele săptămâni alea comisarilor de la protecția consumatorilor au închis afaceri în Valea Jiului și au lăsat fără locuri de muncă sute de oameni.

Reprezentanții ANPC spun că ei doar au respectat legea. Oamenii de afaceri nu contestă că au avut anumite nereguli, însă, pe bună dreptate, blamează modul abuziv în care reprezentanții statului vin în control, inflexibilitatea cu care interpretează legea și lipsa unor acțiuni de prevenție.

Peste 50 de oameni de afaceri din domeniul horeca, al comerțului cu amănuntul, dar și cei cu magazine și depozite SH s-au întâlnit la Petroșani, pentru a-și spune public oful și totodată pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului  abuziv în care aceste controale se efectuează. Comisarii ANPC au închis afaceri, au dat amenzi fără pic de indulgență și n-au explicat nimănui înainte ce trebuie să facă pentru a fi conform cerințelor lor. Toți știu că au de respectat o lege, o respectă, însă, în măsura în care o înțeleg, iar de aici și toată această situație.

„Controalele din ultimele săptămâni ale ANPC, atât din Petroșani, cât și în restul Văii Jiului, prin acțiunile și măsurile pe care acest organism al statului le-a luat, au închis peste 15 firme, ca măsură imediată. Sigur că oamenii s-au plâns, nu de faptul că sunt controlați, că e bine să fie controlați, ci pentru că se iau măsuri extreme pentru fapte minore, de faptul că nu sunt tratați cu deferența necesară de organele de control, că nu sunt ascultați cu argumente, fără să se gândească la implicațiile economice și sociale pe care le au aceste măsuri. Eu, în calitate de primar, m-am sesizat și am avut discuții cu dumnealor. L-am chemat pe dl. prefect, pentru că atunci când închizi 10 magazine, afaceri, într-o zi într-un oraș, nu e în regulă. Aceasta creează un prejudiciu de imagine pe de o parte acestor afaceri, iar pe de altă parte întregii zone, care se vrea a fi una turistică. Nu spun că de ce nu te-ai dus să controlezi și la Sibiu, Brașov, astea sunt speculații... Dar sunt niște realități care trebuie corectate. Acești oameni de afaceri au inițiativă. Știți cât de greu se face o afacere în Valea Jiului? Și mai vii, le dai în cap, îi închizi și așa rămân pe drumuri familii. La Petroșani, circa 100 de oameni nu mai au locuri de muncă pentru că ANPC a închis aceste locații. Păi, acei oameni cu ce sunt de vină?”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu a participat la întâlnirea care s-a concretizat cu un memorandum care va ajunge la ANPC, și în care va sta scris negru pe alb fiecare solicitare a mediului de afaceri.

„Acest memorandum are la bază nemulțumirea reprezentanților societăților care au fost prezente astăzi aici, prezență mea care a venit din partea dumnealor. Am tras 5 concluzii importante, nu există prevenție, ci este o acțiune direct concentrată pe închidere. Nu li se explică nimănui care sunt chichițele legii. Există un comportament inadecvat din partea funcționarilor publici față de mediul economic. Chiar dacă există nereguli, în urma rezolvării lor nu este promptitudine din partea instituțiilor statului de a veni și redeschide. Există o inconștiență a unor instituții ale statului în ceea ce privește importanța mediului economic în societate”, a declarat

Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Oamenii de afaceri au mai ajuns la o concluzie, anume că lipsa unei reprezentativități colective a mediului privat de afaceri este una dintre cauzele pentru care această ramură este vulnerabilă  în fața abuzurilor venite din partea tuturor autorităților statului.

„Indiferent câte de mare sau mica este o firmă suntem toți slabi luați separate. În toate tările care se ridică și evolurază sector privat, pot face asta pentru că au o reprezentativitate, sunt protejați. La retailari nu intra pentru că le este frică de modul lor de organizare, la noi știu că fiecare e pe cont propriu, separate, și vulnerabili de unul singur în fața lor. Dacă nu constituim pentru a avea o voce comună, degeaba avem astfel de întâlniri, pentru că în fața lor nu reprezentăm o forță” a adăugat unul dintre oamenii de afaceri prezenți la întâlnire


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter