29.02.2024,  16:12:18 | 0 comentarii | 455 vizualizari
SCRIITOARE CÂȘTIGĂTOARE ALE PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ
de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează în ziua de 5 martie 2024, ora  1330, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare, o manifestare cultural-educativă menită să marcheze Ziua Internațională a Femeii, eveniment desfășurat sub genericul „Scriitoare câștigătoare ale Premiului Nobel pentru literatură”. 

An de an, la începutul lunii martie, tematica manifestărilor noastre culturale a fost legată de prezentarea unor personalități feminine române sau străine, femei ilustre care au avut contribuții remarcabile în cultură, știință, politică, artă, societate etc. Aportul pe care unele femei, de-a lungul secolelor, l-au avut în dezvoltarea civilizației umane este imposibil de ignorat și, de aceea, marile figuri feminine ale lumii trebuie să fie prezentate, popularizate, cunoscute și, mai ales, respectate și admirate.

Tema aleasă în acest an pune în lumină cele 17 scriitoare care au fost distinse cu Premiul Nobel pentru literatură, de la prima laureată, celebra Selma Lagerlöf, al cărei erou, Nils Holgersson, a încântat copilăria multor generații, din  anul 1909 încoace, până la ultima laureată, scriitoarea franceză Annie Ernaux. Laureatele Premiului Nobel pentru literatură, scriitoare din întreaga lume, din Suedia, Chile, Statele Unite, Franța, Germania, Polonia, Ucraina, Africa sau Canada au avut de fiecare dată ceva de spus în operele literare pentru care au fost premiate și motivația juriului a fost întotdeauna foarte solidă. Juriul a apreciat forța descriptivă, atmosfera imortalizată în operă, realismul scriiturii, sensibilitatea, forța vizionară, obiectivitatea și sinceritatea prozei și alte asemenea caracterizări ale operei literare a laureatelor, ceea ce a făcut ca Premiul Nobel să fie binemeritat de către toate cele 17 scriitoare câștigătoare.

Într-un bine documentat material, fiecare scriitoare laureată Nobel va putea fi cunoscută de către cei prezenți care vor afla lucruri interesante despre viața și opera literară a acestor autoare. Este cu atât mai important acest lucru cu cât cei prezenți în sală vor fi, în mare parte, elevi de la colegiile și liceele din Deva care vor putea afla astfel informații ce nu li se predau la orele de curs. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva a organizat de fiecare dată astfel de prezentări cu subiecte ce nu se studiază la școală, latura cultural-educativă a acestui gen de evenimente ocupând un loc central.

Sperăm ca această amplă prezentare să-i determine pe cei prezenți în sală să caute cărțile acestor scriitoare, să vină la bibliotecă să le împrumute și să le citească, pentru că orice lectură este un pas înainte în formarea unei bune și solide culturi generale.

La sfârșitul prezentării se vor adresa publicului întrebări legate de subiectul urmărit, iar cei care vor răspunde corect vor primi premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter