18.03.2024,  16:18:25 | 0 comentarii | 508 vizualizari
Uricani. Ultimele ateliere
de Ziarul Vaii Jiului

În acest sfârșit de săptămână, la Uricani, s-a desfășurat ultima dintre cele 6 serii de ateliere din cadrul proiectului „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”. Au fost peste 100  de ore de activități non-formale de arta povestirii, jurnalism, comunicare și publicitate.

Proiectul „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor” a debutat în luna noiembrie cu Șezătoarea Momârlănească, în care au fost prezentate rețeta covrigului momârlănesc și împletitura baierei de la traista momârlănească. Mai apoi, pe parcursul a 6 weekenduri diferite, au avut loc 48 de ateliere, în care copii de la clasele a V-a, până la clasa a XII, au participat la peste 100  de ore de activități nonformale de arta povestirii, jurnalism, comunicare și publicitate. Interesul a fost atât de mare încât s-au realizat ateliere chiar și cu grupe de adulți. În weekendul ce tocmai s-a încheiat, în Vestul Văii Jiului a avut loc ultima serie de astfel de întâlniri.

„Au fost 6 serii de ateliere, 6 weekenduri în care am avut câte 8 ateliere pe grupe de vârstă, acum suntem la ultima serie de ateliere, și parcă nu ne vine să credem că a trecut timpul atât de repede și ne-am atașat foarte mult de acești copii. Chiar mă gândeam că va trebui să găsesc sursa de finanțare și în continuare să lucrăm cu ei, pentru a nu se pierde lucrurile pe care ei le-au învățat. Sunt copii extraordinari, am lucrat foarte bine, mulțumim părinților care i-au trimis la aceste ateliere. Vom avea un spectacol de final al acestui proiect. Sunt convinsă că tot ce au învățat acesti copii, mai ales la atelierul de jurnalism și publicitate, ei vor pune în practică și vor promova Valea Jiului, încât ea să fie cunoscută nu doar din pricina fostelor exploatări miniere și a minerilor și să promovăm tradiția și obiceiurile momârlanilor, băștinașii cei mai vechi de pe aceste locuri, încât toată lumea să vină să viziteze Valea Jiului. Sunt convinsă că nu peste foarte mult timp și stațiunea locală Uricani va deveni o perlă, și va fi vizitată de foarte mulți turiști, pe care îi invităm să descopere aceste locuri” a declarant Claudia Șandru.

Setea de comunicare, socializare și descoperire a locurilor natale s-au văzut prin numărul mare de participanți, atât din rândul copiilor, cât și al adulților. Adriana Ene a fost cea care le-a împărtășit celor prezenți cunoștințele ei din domeniile propuse.

„A fost o experiență foarte frumoasă, acum că ne apropiem de finalul acestui proiect. Astăzi m-am uitat poate cu cea mai mare atenție la copii și la modul în care s-au exprimat, în care au lucrat în echipă, felul în care au comunicat și modul în care s-au jucat. Când lucrezi cu copii în mod constant, și cu tineri, se observă o evoluție, pentru că într-un cadrul în care este siguranță, conținere și o modalitate de a învăța prin jocuri, copii devin mai deschiși, interacționează mai bine, învață să lucreze în echipă și cred că li s-a dezvoltat mult și vocabularul și mai ales partea aceasta de curaj de a se exprima” a spus Adriana Ene.

Celor mici le vor lipsi aceste întâlniri, pentru că au legat prietenii, s-au dezvoltat, și s-au atașat de Adriana și Claudia, care cumva pe parcursul acestor ateliere s-au transformat în două mame de la care ei au avut ce învăța.

„Pe noi aceste ateliere ne-au ajutat foarte mult, acum avem curajul de a ne spune punctul de vedere, eu una mă exprim mult mai bine, am curajul chiar să merg să fac un interviu cu o orice persoană. Toate aceste aptitudini le-am dobândit prin acțiunile de aici, prin jocurile extrem de interesante propuse de Adriana și Claudia. Ne vor lipsi aceste întâlniri” a spus o participantă la atelier,

Obiectivul general al proiectului „Împreună prin cultură în Ținutul Momârlanilor”  îl reprezintă creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, adresate copiilor și tinerilor care locuiesc și formează această comunitate, astfel încât aceștia să fie, nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abilitățile culturale și artistice, pe care să le folosească mai apoi pe termen lung.

Proiectul se încheie în vară cu un spectacol.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter