24.03.2024,  10:27:39 | 0 comentarii | 676 vizualizari
Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: / Starea sanitară a țării noastre


de Ziarul Vaii Jiului

„Domnul dr. Horia Slobozeanu, docent universitar, un practician de seamă în puericultură și pediatrie, publică un interesant studiu asupra stării noastre sanitare. Studiul său este bazat numai pe cifre oficiale.

Sănătatea publică și cultura maselor – scrie domnia sa – au fost cu totul neglijate la noi. Așa se explică de ce România a rămas cu cea mai rea organizație sanitară din care cauză avem și cea mai mare mortalitate. În alte țări, sănătatea publică este pusă pe primul plan al preocupărilor de stat; la noi, e lăsată ultima.

Domnia sa este de opinie că în interesul viitorului națiunei, ar trebui îndepărtați de la căsătorie indivizi bolnavi de sifilis, tuberculoză, blenoragie, alcoolici, morfinomani etc. Unele infecțiuni se transmit de la un soț la altul, iar altele trec din generație în generație. S-ar putea cere și la noi, înainte de căsătorie, certificatul de sănătate. S-ar limita astfel transmisia boalelor la persoanele infectate.

Protecția copilului în timpul sarcinei ajută mult lupta contra mortalității copiilor. În Apus, consultațiile medicale în perioada sarcinei sunt foarte frecvente. Așa s-a ajuns la descoperirea și tratarea a o mulțime de cazuri de sifilis, scăpându-se astfel femeile sifilitice de a mai avea nașteri înainte de vreme, de a naște copii morți etc.

Femeile surmenate nasc înainte de vreme copii debili, foarte greu de crescut, din care cauză dau o mare mortalitate. Două treimi din decesele copiilor până la vârsta de 7 zile provin din copii născuți prematur, iar până la un an mor 50%.

Lipsa de protecție a copilului la noi pune România în trista situație de a fi cu mortalitatea în fruntea țărilor europene, fiindcă în nici o altă țară nu s-a făcut așa de puțin ca la noi în ceea ce privește sănătatea publică.

În ultimii zece ani avem în medie o mortalitate a copiilor sub un an, de 20%. Această mortalitate a fost și în alte state, dar în urma măsurilor luate a scăzut la o treime. În Franța, mortalitatea copiilor a scăzut de la 18% la 9%. În Anglia, care acum 40 de ani avea mortalitatea de 16%, acum a scăzut la 6%, în Olanda 6%, Noua Zeelandă 4%.

Dar la noi nu numai mortalitatea copiilor e mare, ci mortalitatea generală e ridicată, stând astfel și aici în fruntea statelor din Europa. Pe când mortalitatea generală în Franța era în 1929 de 18%, în Anglia de 13,4%, în Olanda 10,7%, la noi mortalitatea a ajuns la 21,4%.

Din statisticile citate de domnul dr. Slobozeanu se vede că la noi mor de două ori mai mulți oameni și de 4-5 ori mai mulți copii decât ar trebui să moară în mod normal. O sursă importantă a acestei ridicate mortalități este și lipsa de cultură a maselor, unde n-a pătruns binefacerile higienei generale și ale higienei copilului.

Observațiile domnului dr. Slobozeanu sunt dureroase și ele ar trebui să atragă luarea aminte mai cu seamă a guvernanților”.

(„Universul”, Anul al 50-lea, nr.27, București, 30 ianuarie 1933)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter