11.04.2024,  14:55:31 | 0 comentarii | 307 vizualizari
De la deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, câteva chestiuni de interes pentru întreg judeţul
de Ziarul Vaii Jiului

Peste două miliarde de lei pentru investiţii, în regiunile mai puţin dezvoltate

În România, asemenea altor ţări, comunităţile merg cu viteze diferite. Încă de la momentul desăvârşirii unităţii naţionale la 1918, Partidul Naţional Liberal s-a preocupat de reducerea decalajelor dintre regiuni, precum şi dintre mediul urban şi cel rural. Astăzi, continuăm această misiune de a dezvolta România în integralitatea ei, un deziderat de la care nu vom abdica.

Astfel, Ministerul Finanţelor propune o nouă schemă de ajutor de stat care prevede finanţarea nerambursabilă pentru investiţii cu impact major în economia românească, ale căror costuri eligibile depăşesc 50 de milioane de lei. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Acordurile de finanţare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032. Prin aceste investiţii masive, se va stimula competitivitatea unor ramuri industriale cu tradiţie în România, însă ne aşteptăm şi la creşterea numărului locurilor de muncă.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe criterii cumulative, printre care să nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii, să nu se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii şi să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau să nu intre în categoria "întreprinderilor în dificultate". Cererile de acord pentru finanţare, depuse în sesiune, se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat şi se analizează în limita bugetului sesiunii. Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcţii, achiziţie de echipamente şi active necorporale, iar activele aferente investiţiei trebuie să fie noi.

Prin acest program de investiţii, antreprenorii români care operează în zonele mai puţin dezvoltate au şansa de a aduce o adevărată valoare adăugată în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Partidul Naţional Liberal rămâne consecvent în politica sa şi va susţine investiţiile în România, pe toate planurile!

Peste 300 de milioane de lei pentru cea de-a zecea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastrare

Operaţiunea de cadastrare este una dintre cele mai importante acţiuni ce trebuie îndeplinite în timp cât mai rapid, ea aducând un număr consistent de beneficii societăţii şi economiei.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a alocat peste 300 de milioane de lei pentru cea de-a zecea etapă de finanţare a lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor pe sectoare cadastrale, fapt pentru care peste 2.000 de unităţi administrativ-teritoriale şi-au exprimat intenţia de a începe sau de a continua cadastrarea proprietăţilor. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni şi se desfăşoară în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, ce are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI.

În concret, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei. Până în prezent, 2.003 primării, din cele 2.355 eligibile, şi-au exprimat intenţia de a începe sau de a continua lucrările de cadastru pe sectoare cadastrale. Acestea pot încheia contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI). Termenul este de 60 de zile de la primirea înştiinţărilor transmise de OCPI-uri, iar durata contractelor de finanţare este de 28 de luni. După semnarea contractelor de finanţare, primăriile au la dispoziţie alte 60 de zile pentru a încheia contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică a imobilelor.

ANCPI va deconta între 109,00 lei +TVA/imobil şi 473,06 lei +TVA/imobil, în funcţie de gradul de dificultate a terenului, zonele de aplicare a Decretului nr. 115/1938 (carte funciară veche) şi de gradul de acoperire cu construcţii.

Până în prezent, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin PNCCF, peste 6,7 milioane de proprietăţi. Demersul acesta trebuie continuat într-un ritm susţinut, astfel încât, în cel mai scurt timp, să avem o imagine cât mai amplă asupra imobilelor şi înscrierilor referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legătură cu imobilele.

Administraţia liberală a finalizat lucrările de reabilitare la Cetatea Devei!

Veste excelentă pentru hunedoreni şi pentru toţi cei care doresc să viziteze Hunedoara. Proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Incintei I a Cetăţii Deva este aproape de final. Protejarea patrimoniului cultural şi istoric este o chestiune de primă necesitate, este obligaţia noastră faţă de strămoşi, dar mai ales faţă de cei de mâine.

Lucrările de reabilitare a zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, Monument al Naturii şi Istoric, cu valoare turistică ridicată din municipiul Deva - Refuncţionalizarea Incintei I, sunt aproape de finalizare (în procent de 98%), urmând ca în preajma Paştelui, aproximativ, să fie făcută recepţia la terminarea lucrărilor.

Proiectul a fost făcut cu avizul Ministerului Culturii şi a vizat intervenţia în trei zone: curtea mare, curtea mică şi zona de legătură dintre cele două curţi (fostul corp de est al garnizoanei). Curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale şi beneficiază de grupuri sanitare, cu facilităţi inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. În Incinta I vor fi expuse litografii de epocă şi alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea.

În Pivniţa Mare va fi creată o scenă din viaţa zilnică a garnizoanei, cu manechine costumate specific şi cu unelte istorice. Pivniţa Mică se va transforma într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz - fondatorul şi primul episcop al bisericii unitariene, care a fost încarcerat şi a murit în Cetatea Deva. Pe Platforma Belvedere Sud, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra oraşului, vor fi amplasate dispozitive tip binoclu şi panouri informative despre evoluţia istorică a oraşului.

Refuncţionalizarea Incintei I şi reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II şi III care sunt deja reabilitate, va determina funcţionalitatea întregului monument istoric şi, implicit, dezvoltarea turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei şi tradiţiilor zonei şi creşterea numărului de turişti.

Vreau să felicit echipa de la Primăria Deva şi în special pe domnul primar, liberalul Florin Oancea. Acesta demonstrează zi de zi că Partidul Naţional Liberal este singurul partid care ştie să administreze cel mai bine localităţile României.

Administraţia liberală înseamnă o bună gospodărire, înseamnă dezvoltare, înseamnă progres. Le promit hunedorenilor că vom continua la fel şi în anul 2025.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter