29.04.2024,  14:49:16 | 0 comentarii | 387 vizualizari
În preajma zilei de 1 mai 1925 / „Conspirația” sindicaliștilor social-democrați – „dejucată” de Siguranță
de Marian BOBOC

La sediul central al sindicatelor social-democrate din Valea Jiului din Colonia de Jos a Petroșanilor, se întâlnesc președinții filialelor Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroșani, Petrila, Lonea ai Uniunii Muncitorilor din Industria Minieră din România și Uniunii Muncitorilor în Fer, Metal și Chimică din România (pe scurt, sindicatul minier și sindicatul metalurgist).  

Conform cutumei interbelice de pregătire a sărbătoririi zilei de 1 Mai, sindicatele trebuie să adreseze din timp autorităților o cerere prin care să solicite aprobare pentru aceasta. Cerere care să fie semnată de către toți președinții filialelor. La acest motiv al întâlnirii, i se mai adaugă unul, acela al desemnării delegaților Văii Jiului pentru congresul sindical.

În procesul verbal sunt consemnate chestiunile discutate:

„1. Petru Botici aduce chestiunea de 1 Mai și arată programul care se va înainta către autorități pentru a se permite serbarea la locul numit.

  1. Se mai discută chestiunea berii, prin care se hotărăște să fie încredințat un cârciumar care va vinde berea cu 20 lei kg.
  2. Petru Botici aduce la cunoștință, căci congresul minelor se ține în 28 și 29 iunie, fiecare filială să-și trimeată un delegat.
  3. Pentru pregătirea sărbării de 1 Mai este încredințat tov. Botici”.

Toate bune și frumoase, până aici. Doar că pe fir intră Serviciul Special de Siguranță Petroșani. Toți președinții sindicatelor prezenți la întâlnirea din Colonia de Jos a Petroșaniului - Arpad Groff, Filip Latyes, Mihai Pal, Augustin, Petru Mihăilă, Romolus Botici (secretarul regional Valea Jiului), Josif Schlairi, Petru Biro, Gheorghe Mogoș și Ștefan Pașca - sunt puși să dea declarații. Motivul intervenției Siguranței este că sindicaliștii nu ar fi ținut cont de prevederile stării de asediu.

Secretarul regional Romolus Botici declară: „(...) eu am convocat toate filialele muncitorilor din Valea Jiului să se prezinte pe ziua de 4 april a.c. în localul sindicatelor din Petroșani pentru a discuta chestiunea zilei de 1 Mai. S-au prezentat 10 delegați și s-au discutat numai aceea ce s-a dat în scris și în proces verbal. Autoritățile nu le-am avizat fiindcă nu am avut vreo hotărâre care să fie valabilă pe un timp mai lung”.

Și declarațiile celorlalți participanți confirmă cele spuse de Botici:

Josif Schalari: „Subsemnatul declar cum că am fost avizat prin telefon de la D-nul Botici Romolus în ziua de 2 luna c. să mă prezint la Petroșani în ziua de 4 luna c. la orele 10 a.m., unde am subscris cererea către autorități pentru serbarea de prima Mai a.c. și cine să umble cu cererea la autorități și să împuternicim pe tov. Botici. S-a mai vorbit despre cine să aibă permis să vândă bere la serbare noastră, și cu asta s-a împuternicit tov. Botici să caute un crâșmar care să ne dea bere mai curată și mai cu preț redus; tovarășul Botici ne-a făcut cunoscut cum că congresul al minelor se va ține la Cluj a.c., luna iunie, 28 și 29”.

Petru Biro: „(...) mie mi-a spus Botici Romolus că în ziua de 4 april să ne adunăm în sediul sindicatului pentru a discuta unele lucruri cu privire la ziua de 1 mai a.c. Și ne-am întâlnit și am discutat cine să umble pe la autorități cu rugarea să căpătăm permisul pentru serbare. S-a mai discutat cum să se vândă berea la Surduc. Botici a adus la cunoștință căci în ziua de 28-29 iunie a.c. se ține congresul minelor la Cluj și s-a spus și aceea căci la ziua de 1 Mai să fim  în cea mai mare liniște pe străzi”.

Ștefan Popa: „(...) în ziua de 4 april am fost chemat de Botici Romolus în localul sindicatului din Petroșani; aici am discutat chestiunea serbării de 1 Mai și cum să se aranjeze cu vinderea berii și am discutat cum că congresul minerilor a fost fixat pe 28-29 iunie a.c. și s-au hotărât cum că toate filiale își trimite câte 1 sau 2 delegați. S-au încredințat pentru pregătirea permisului de 1 Mai tot Botici Romolus și totodată am și subscris cererea care vom înainta autorităților competente pentru aprobarea serbării de 1 Mai. S-a mai hotărât că la serbare dacă ieșim la câmpia Surducului să se păstreze cea mai mare ordine de către comitetele filialelor”.

Augustin Ștefan: „(...) în 4 april am fost chemat jos la Sindicatul din Petroșani de Mogoș Gheorghe, casierul Sindicatului din Petrila, spunându-mi căci l-a avizat Romolus Botici pentru ca să discutăm în chestia serbării de 1 Mai, cum se știe afară, și cum să mergem în liniște la Câmpia Surducului, și care vor fi oratori la 1 Mai, și pregătirea permisei pentru 1 Mai care trebuie înaintată autorităților mai de timpuriu. S-a mai vorbit în chestia beuturilor, căci acolo se bea numai bere, și unde se capătă mai eftină. Că muncitorii să fie mai trezi și să fie cea mai mare liniște. Botici a mai adus la cunoștință căci Congresul miner se ține la Cluj în 28-29 iunie”.

Gheorghe Mogoș: „(...) am fost chemat la Petroșani (...) pentru a discuta despre 1 mai, cum să se facă programul pentru serbare și cum să se facă împărțirea de bere și vor fi delegați din partea Consiliului General, Fllueraș Ioan și Pinovszki Carol (...) Și din program de 1 Mai să se ceară 8 ore de muncă (...)”.

„Subsemnatul Szatyes Filip, de naționalitate român, de ani 33, căsătorit cu un copil, domiciliat în comuna Vulcan, în calitate de președinte al sindicatului roșu (social-democrat) declar următoarele: (...) Pe ziua de 4 a.c. m-am prezenta la locul indicat unde toată vorbirea a ținut-o Botici și noi l-am ales pe dânsul a umbla în ambele chestiuni. Aici am fost adunați la orele 9 și am stat până la orele 11,30”.

Ioan Szöcs: „(...) am venit la Petroșani, am pus stambila pe rugarea care dau pentru serbarea zilei de 1 Mai, însă ce s-a mai discutat nu știu nimica, deoarece am plecat la spital, unde este cumnatul meu bolnav (...)”.

Mihai Pal: „(...) S-a împuternicit tov. Botici, s-a mai discutat chestiunea pentru vinderea berii la serbare (...)”.

Chiar dacă nimerește întâmplător la întrunire, și Alexandru Molnar dă declarație Siguranței: „(...) Sâmbătă, 4 april, mergând în localul grupului de mineri, acolo am găsit pe Botici, secretarul sectorului, mai mulți delegațu din provincie, despre care nu știam că de ce au venit. De la un delegat am știu că voiesc să discute de 1 Mai. Când au început să țină ședința, imediat am plecat de acolo, pentru că nu sunt membru al consiliului branșei din sector (...)”.

Petru Mihăilă: „(...) am fost 10 persoane, am discutat asupra beuturii, ca să nu aducă beuturi spirtoase, numai bere, am împuternicit pe Botici să umble la autorități”.

Șeful Serviciului Special de Siguranță, N.V. Popescu, consemnează la 11 aprilie într-un proces-verbal toată povestea întâmplată în Colonia de Jos a Petroșaniului:

„În baza unor informațiuni primite că în sala sediului sindicatului internațional din Petroșani, str. Cuza Vodă, în ziua de 4 aprilie a.c. s-a ținut o adunare compusă de toți președinții filialelor sindicale ale diferitelor branșe din Valea Jiului, iar această adunare a fost convocată de dl. Romolus Botici, secretarul central al Sindicatului; în consecință, am dispus invitarea la oficiul Serviciului special de Siguranță a numiților mai jos notați: 1. Grof Arpad, 2. Lateși Filip, 3. Pal Mihai, 4, Ștefan Augustin, 5. Mihai Petru, 6. Botici Romolus, 7. Szkilai Josif, 8. Biro Petru, 9. Mogoș Gh., 10. Pașca Ștefan.

Fiind cercetați asupra cazului, ne dau fiecare câte o declarație separată, din care reiese că în adevăr au ținut adunarea în ziua de 4 aprilie a.c., provocați de dl. Botici Romolus și au discutat susținerea serbării de 1 Mai 1925, programul care va fi înaintat autorităților pentru a permite serbarea la locul destinat, s-a mai discutat chestiunea vânzării de bere și aducerea la cunoștință că congresul minierilor se va ține în zilele de 28-29 iunie a.c. la Cluj și că fiecare filială va trimite câte un delegat pentru a lua parte la acel congres, tot ceea ce se poate constata și din copia procesului verbal care împreună cu declarațiile vizate de noi se anexează aci alăturat. S-a mai discutat și lansarea unui protest cu ocaziunii serbării pentru menținerea celor 8 ore de lucru de către stat.

Având în vedere art. 4 din Ord. No. 3 al Comandamentului Corpului 7 Armată al C., prin care le permite întruniri și adunări numai cu autoritățile militare și în urma aprobării D-lui Prefect al județului, cum sus numiții nu au obținut nici un permis și nu am anunțat nici autoritățile pentru a avea cunoștință despre această adunare”.

Cazul ajunge în instanță. Procesul e planificat pe 12 noiembrie. Pe 5 noiembrie, Eftimie Gherman, conducător central al sindicatelor social-democrate, intervine la Șeful Siguranței Petroșani în favoarea sindicaliștilor citați la proces: „Domnule Șef, Vă rog, dacă sunteți atât de buni, a scrie câteva rânduri – fie oficial sau particular – către Consiliul de Războiu al Corpului VII de Armată din Sibiu și reveni asupra raportului Dv. pentru a ușura situația acuzaților pe nedrept a lui Botici și soții în procesul care urmează să se țină la 12 Noiemvrie a.c. la care sunt citat și eu ca martor. În speranța că nimeni nu are interesul ca oamenii aceștia să fie condamnați, nădăjduiesc, Domnule Șef, că rugămintea mea va fi luată în considerație și satisfăcută, Vă rog primiți asigurarea deosebitei mele stime și considerațiuni”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter