26.05.2024,  11:53:50 | 0 comentarii | 280 vizualizari
Cele mai multe proiecte depuse pe PTJ sunt din Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Faptul că Programul de Tranziție Justă este ultimul tren al Văii Jiului pare să se confirme din nou, de această dată prin numărul mare de IMM-uri care vor să dezvolte afaceri, să susțină zona în lipsa mineritului. 148 proiecte s-au depus în tot județul. Dintre acestea, cele mai multe sunt din Valea Jiului.

În primul apel de proiecte deschis în cadrul Programului de Tranziție Justă, Valea Jiului conduce detașat, semn că zona are nevoie de o revitalizare și o tranziție justă, după cum se numește și programul. 36 de proiecte provin din Valea Jiului, iar dintre acestea cele mai multe, 14, sunt din Petroșani, localitate urmată de Petrila, cu 8 proiecte.

Inițiativele, care însumează 2,19 miliarde de lei, sunt dovada clară a dorinței și angajamentului antreprenorilor locali pentru dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă. Din această sumă impresionantă, 1,26 miliarde de lei reprezintă finanțare nerambursabilă! Cele mai mari proiecte depuse au valori care depășesc 80 de milioane de lei, aproape jumătate din această sumă fiind nerambursabilă. De asemenea, nu mai puțin de 17 proiecte au bugete totale ce depășesc 40 de milioane de lei fiecare, un semnal clar al ambiției și potențialului economic al județului Hunedoara.

„Suntem extrem de entuziasmați de răspunsul impresionant al antreprenorilor din județul Hunedoara la acest prim apel și le mulțumesc pentru încrederea pe care au acordat-o ADR Vest. Aceste proiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea economică durabilă a regiunii și pentru crearea unor oportunități reale de muncă. Mă bucur să constat o mare diversitate de activități economice pe care cei 148 de antreprenori le-au depus și cred că, în vremurile în care trăim, oarecum de incertitudine economică, curajul lor merită apreciat. Încrederea mea este că, împreună cu acești oameni, vom reuși să contribuim la reconstrucția județului, astfel încât Hunedoara să redevină unul dintre motoarele economice importante ale României", a declarat Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest.

Pe lângă dezvoltarea pe care o pot aduce aceste proiecte, ele estimează și crearea a aproape 2.600 de locuri noi de muncă în județul Hunedoara, unul puternic afectat în trecutul apropiat de disponibilizări și șomaj.

Cele mai multe proiecte depuse în cadrul apelului provin din sectorul de construcții și eficiență energetică (46), dar un număr semnificativ de aplicații a venit din domeniul turismului (38). În contextul în care județul Hunedoara a primit două distincții importante la competiția „Destinația Anului”, cel mai important proiect de promovare a turismului, proiectele din zona privată își propun să contribuie la transformarea județului Hunedoara într-o destinație turistică de top.

„Proiectele depuse urmează etapele standard, de la depunere până la semnarea contractului și implementare. Ele trec mai întâi prin procesul de evaluare – pentru o parte dintre proiectele depuse a și fost realizată această etapă. Astăzi colegii mei au făcut și primele vizite precontractuale în județul Hunedoara, în care interacționăm la locul de implementare cu potențialii beneficiari. Este un proces de durată, le cerem răbdare antreprenorilor, însă ei trebuie să știe că în ADR Vest vor avea mereu un partener, iar scopul nostru comun este același: să dezvoltăm afaceri de succes în județul Hunedoara”, a mai declarat Adrian Mariciuc.

Județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional / ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro și maximum 8.000.000 de euro - valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare.

Programul de Tranziție Justă oferă sprijin populației, economiei și mediului în zonele care au avut de suferit de pe urma închiderii minelor sau rafinăriilor și are ca obiectiv principal generarea de locuri de muncă durabile și sigure și sprijinirea unei diversificări economice durabile. Programul are un buget total de 2,5 miliarde de euro, iar județului Hunedoara îi vor reveni peste 525 milioane de euro. Din această sumă, 446 milioane de euro reprezintă alocarea din partea Uniunii Europene prin Fondul pentru Tranziție Justă, iar 78,8 milioane e contribuția națională.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter