07.11.2011,  22:57:01 | 0 comentarii | 682 vizualizari
76 de ani de protecţie civilă
de Ziarul Vaii Jiului

În acest week-end s-au împlinit 76 de ani de la înfiinţarea serviciului de protecţie civilă. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara a organizat o manifestare specială în care au fost evocate fragmente din istoria acestui serviciu aflat în slujba cetăţenilor şi s-a făcut un bilanţ al activităţii din ultima vreme.
Conform bilanţului ISU, în primele două luni ale anului 2009, prin activităţile desfăşurate, s-a urmărit eficientizarea măsurilor de protecţie civilă impuse la unităţile administraţiei publice locale, instituţii şi la obiective ce prezintă riscuri majore, precum şi protejarea bunurilor şi mediului împotriva dezastrelor. Concret în perioada supusă evaluării s-au organizat, desfăşurat şi finalizat prin diferite forme 38 de controale în care au fost cuprinşi 7 operatori economici, 21 de instituţii, 11 localităţi, un obiectiv cu pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. În cadrul controalelor au fost verificate 67 sirene electrice, toate fiind în stare bună de funcţionare şi 3 adăposturi de protecţie civilă. Personalul Serviciului Protecţie Civilă a participat în acest an la 4 intervenţii (situaţii de urgenţă) şi la 5 misiuni de asanare a muniţiei.

Pentru ştiinţa noastră, Protecţia Civilă s-a născut ca un concept încă din Evul Mediu, când în anii 1512-1521, Neagoe Basarab, în scrisoarea către fiul său Theodosie îl sfătuia pe el şi pe urmaşi, ca în caz de război, populaţia civilă (copii, femei, bătrâni ai dregătorilor şi ţăranilor) să fie dusă (protejată prin evacuare în zone inaccesibile cotropitorilor) înapoia zonelor unde urmează să aibă loc luptele cu vrăjmaşii cotropitori.
“Certificatul de naştere“ al Protecţiei Civile se semnează la 28 februarie 1933. Prin Decretul Regal nr. 468, se aprobă “Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asi­gurându-le protecţia directă, fie micşorând efica­citatea atacurilor”. Prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile.
Revoluţia din decembrie  1989 a însemnat începutul schimbării şi pentru Protecţia Civilă. De atunci s-au creat condiţiile perfecţionării activităţii pe linie de apărare civilă. Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990 Protocoalele adiţionale I şi II la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate. În Legea apărării naţionale nr. 45/ 01.07.1994 apare în mod oficial de­numirea “protecţia civilă”. În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. Din septembrie 2004, conform HGR 1492, Unităţile de Protecţie Civilă judeţene se unesc cu cele ale Pompierilor Militari, formând Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter