10.07.2024,  15:23:32 | 0 comentarii | 412 vizualizari
Petrila. Donații pentru Muzeu Satului din Jieț
de Ziarul Vaii Jiului

La Petrila, pe Jieț, s-a construit primul muzeu al satului momârlănesc din Valea Jiului. Pentru a valorifica căsuțele construite, primăria are nevoie de obiecte autentice, tradiționale și istorice care să fie expuse în interiorul lor. Astfel, toți momârlanii, petrilenii, dar și ceilalți locuitori ai Văii Jiului, care au obiecte rare, le pot dona, pentru ca muzeul de la Petrila să prindă viață.

Primăria și Consiliul Local Petrila intenționează să valorifice, prin expunere, documente, artefacte istorice, obiecte privind ocupațiile tradiționale și culturale, tradițiile și obiceiurile din sfera vieții spirituale locale, toate acestea urmând a fi achiziționate prin donație și expuse în noul Muzeu al Satului, care se apropie cu pași rapizi de momentul deschiderii oficiale.

„Am făcut un apel public la toți momârlanii din Valea Jiului, începând de la Cimpa și până la Câmpu lui Neag, cei care mai au obiecte vechi pe acasă, pe la bunici, străbunici, pe la casele părintești, i-am rugat dacă vor și doresc să doneze. Noi ne-am pregătit un registru pentru donații, vom da și dovada că a fost donat, fiecare obiect donat va primi o etichetă cu numele donatorului și va fi așezat, în funcție de obiect, într-o casă din acest ansamblu muzeal sau în curtea casei” a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Deja primii donatori și-au si manifestat dorința ce a contribui la dotarea muzeului.

„Avem deja oameni care ne-au sunat, ne-au solicitat, chiar am fost și am adus deja destul de multe obiecte, pentru că ne dorim ca într-o lună maxim două de zile să inaugurăm muzeul, și atunci și acele obiecte le-ar sta bine, așezate la loc de cinste” a mai adăugat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Obiecte care pot fi donate: documente istorice locale: hrisoave, zapise, scrisori si alte documente personale vechi ale rudelor care au luptat pe front în Primul sau al Doilea Război Mondial, jurnale de front, jurnale personale de război, memorii, amintiri, fotografii vechi cu imagini de familie cu portul vechi momârlănesc, fotografii sau imagini vechi de la adunări publice (nedei, hramuri, târguri, bâlciuri), fotografii ale unor personalități originare din localitate.

Artefacte: obiecte care să reflecte practicarea unor ocupații și meșteșuguri tradiționale, unelte agricole vechi, unelte și obiecte privind practicarea păstoritului, agriculturii, culesului din natură, vânătoare, piese ale costumului popular tradițional, obiecte legate de practicarea unor obiceiuri tradiționale momârlănești, obiecte privind practicarea unor ocupații casnice, obiecte de podoabă, obiecte legate de practicarea unor rituri de trecere (naștere, botez, nuntă, înmormântare), obiecte și mobilier de interior tradițional; textile de interior, obiecte de ceramică tradițională și vase pentru prepararea mâncării, obiecte de uz casnic tradițional.

„Nu este foarte greu și să știți că deja m-au sunat mulți oameni să mă întrebe cum să procedeze pentru a ne dona lucruri. Unele dintre obiecte au legături sentimentale, mare parte le dețin de la părinții, bunicii lor și atunci decât să se piardă în timp, preferă să le doneze și să se păstreze aici. M-a sunat cineva de la Aninoasa să-mi spună ca are de la străbunica niște covoare țesute de mână, și am zis că le primim cu drag, și le găsim un loc aici în muzeu” a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Dacă vreți să contribuiți sunați la numărul de telefon 0787 274 751.

Muzeul se află pe strada Jieț și are o suprafață construită de 954 mp, spații verzi întinse pe 27.218 mp și suprafețe pietonale și carosabile – 5.744 mp. Cele 23 de clădiri din lemn nu sunt vechi, ci nou construite și reflectă practic modul de organizare și viață al unei comunități sătești de momârlani


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter