15.07.2024, 11:28:56 | 0 comentarii | 1161 vizualizari
Vulcan. Lampa și Buzduganul
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Acum, că Lampa Minerului de la intersecția străzilor Pinului și Bazinului din Vulcan, considerată un reper pentru localnici și o atracție pentru cei care trec prima dată pe aici, este din nou la locul ei, s-a rezolvat și mitul conspirației cum că ea a fost luată, ca să fie dată uitării tradiția minerească a localității. De restaurarea ei s-au ocupat meseriașii primăriei, după ce, din motive lesne de înțeles, în lunile dinaintea alegerilor locale au existat solicitări, în acest sens, și din partea unor grupări politice. Lampa e la locul ei, dar observ că a fost cam uitat soclul de beton pe care ea stă. Trebuie neapărat refăcut și acesta, fiindcă, altfel, ansamblul nu dă deloc bine în peisaj. În ultimul timp, pe rețeaua de socializare Facebook s-a bătut monedă cu Buzduganul de la Dincă. Și acesta, cu adevărat, un simbol al Vulcanului, ridicat la sfârșitul veacului al nouăsprezecelea, din moment ce a fost amplasat, în apropierea locului pe care era vama de la granița Imperiului Austro-Ungaria cu regatul României. El a fost luat de acolo în anii tulburi de după Revoluție, iar dispariția lui a dat naștere la fel de fel de povești. În 1990, îmi amintesc foarte bine, buzduganul zăcea aruncat în șanțul din fața clădirii Gospodăriei Comunale din Colonia de Jos, după care n-a mai fost văzut nici acolo. Pe atunci, circula și versiunea amuzantă c-ar fi fost topit de PUNR-iști, pentru a se face insigne cu Avram Iancu. Nu știu cât de adevărată o fi fost, dar, de atunci, nimeni nu mai știe nimic de buzdugan. Asta, deși apar voci misterioase care spun că ar cam ști unde a fost dus acesta. În ultima vreme a existat un curent de opinie care militează pentru amplasarea unei copii a buzduganului în sensul giratoriu de la Dincă. Adică, foarte aproape de amplasamentul inițial. Ideea nu e rea, dar… cine va suporta costurile unei asemenea întreprinderi. Pe lângă sprijinul financiar al unui potentat din zonă, s-ar putea apela - de ce nu? – și la o subscripție publică. Rămâne de văzut dacă este cineva serios să se apuce de treabă, fiindcă de din aceia care-și dau cu părerea nu ducem lipsă. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|