21.07.2024,  11:45:07 | 1 comentariu | 793 vizualizari
Vetuța Stănescu, printre cei mai performanți parlamentari. Deputatul hunedorean a inițiat și a participat la adoptarea multor legi bune pentru toți românii


de Cătălin DOCEA

Cifrele spun totul. Vetuța Stănescu (PNL) a semnat 159 de inițiative legislative, 60 dintre aceste fiind deja legi. Niciun alt actual deputat de Hunedoara nu poate spune, din păcate, că românii beneficiază deja de 60 de legi bune la scrierea cărora a participat personal. Alte zeci de proiecte inițiate de Vetuța Stănescu sunt, în diverse stadii, pe drumul de a fi puse în slujba românilor sub formă de legi. Liderul liberalilor hunedoreni s-a adresat, prin 41 de întrebări și interpelări, către diverse instituții ale statului, cărora le-a cerut să lămurească o serie de chestiuni de larg interes, a luat cuvântul de 22 de ori în forul legislativ și a depus un număr impresionant de declarații politice în scris: 85.

Mai puțină birocrație

Spuneam că deputatul hunedorean s-a aflat printre inițiatorii mai multor legi pentru toți românii. Spre exemplu, prin inițiativa și cu votul deputatului Vetuța Stănescu, instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale LE ESTE INTERZIS să mai solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

Pentru a lua povara birocratică de pe cetățean, instituțiile publice sunt, de acum, cele care solicită entităților care au emis documentele necesare cetățenilor copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public. Astfel, instituțiile Statului au învățat să comunice între ele și să nu mai pună pe drumuri cetățeanul de rând.

Mai simplu și mai ușor

Prin demersurile deputatului Stănescu, care a ținut ca drepturile oamenilor să fie clar stipulate în lege, instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate și să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent. În cazul în care persoana se prezintă cu copia legalizată după document, instituția publică este obligată să o accepte.

De asemenea, instituțiile au obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât și pe punctul de contact unic electronic, în varianta actualizată și într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar.

O lege pentru dezvoltarea turismului

Plecând de la experiența sa relevantă în administrație și activitatea îndelungată în instituții publice, Vetuța Stănescu cunoaște direct problemele cu care se confruntă primăriile realmente interesate de dezvoltarea turismului.

Dezvoltarea de domenii schiabile de exemplu, presupune scoaterea definitivă din fondul forestier național a unor suprafețe mari de teren necesare amenajării de instalații de transport pe cablu și pârtii de schi. În varianta perimată a legislației, administrațiile locale erau obligate să compenseze respectivele suprafețe de teren, lucru imposibil în realitate în majoritatea județelor (22 la număr) în care se implementează Programul național de dezvoltare a turismului „Schi în România”. La inițiativa deputatului Stănescu, legea de aprobare a programului național amintit a fost modificată, astfel că ultimul obstacol în calea finalizării domeniilor schiabile a fost eliminat. Terenurile pot fi scoase definitiv din fondul forestier național fără plata de taxe și fără obligația compensării cu suprafețe de teren echivalente ca suprafață și bonitate.

Sprijin pentru mamele minore

În contextul în care, la nivel național, 10% din persoanele care devin mame nu au încă vârsta majoratului, s-a impus modificarea cadrului legislativ referitor la aceasta categorie de persoane, a mamelor minore.

În esență, datorită inițiativei susținute de către parlamentarul hunedorean Stănescu (PNL), mamele minore care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical și/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului. De asemenea, indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocația de stat pentru copil, atât a mamelor, cât și a copilului/copiilor lor, precum și orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora se acordă mamelor, la solicitarea acestora.

Inițiativa deputatului Stănescu a devenit Legea nr. 147 din 24 mai 2024, pentru completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

„Când am pășit pentru prima oară, în calitate de parlamentar ales al hunedorenilor, în Camera Deputaților, mi-am propus să acord întreaga atenție necesară problemelor pe care le cunoșteam direct, ori despre care am aflat prin intermediul birourilor parlamentare din județ. Cele 159 de inițiative legislative, din care 60 au devenit deja legi, reprezintă răspunsul meu pentru încrederea acordată de către cetățeni. Și asta nu e totul. Echipa mea lucrează, astfel că în noua sesiune parlamentară voi depune noi inițiative legislative”, arată Vetuța Stănescu, deputat de Hunedoara și lider al organizației județene PNL.


Comentarii articol (1 )



Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter