06.11.2011,  13:53:49 | 0 comentarii | 813 vizualizari
Artişti italieni renumiţi au făcut voluntariat la Casa Pollicino din Petroşani
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Situat pe strada Nicolae Titulescu din Petroşani, Centrul Pollicino a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, un grup de 10 italieni.
Membri ai conducerii Asociaţiei Comitato Pollicino din Italia, dar şi trei mari artişti din peninsulă, au sosit la Petroşani pentru a presta muncă de voluntariat în cadrul Centrului Pollicino. Mai mult decât un centru, Casa Pollicino este rezultatul solidarităţii unor oameni care s-au gândit să facă ceva pentru a oferi o şansă copiilor cu probleme locomotorii, celor cu dizabilităţi psihice şi copiilor suferinzi de sindromul Down. Inaugurat în octombrie anul trecut, Centrul Pollicino este o casă construită prin eforturile materiale, financiare şi umane ale membrilor Asociaţiei Comitato Pollicino, înfiinţată la Ponte nelle Alpi de către câţiva consilieri locali inimoşi, în colaborare cu Asociaţia „Bellunesi nell Mondo”, asociaţia imigranţilor italieni. 

Printre cei 10 italieni sosiţi s-au numărat şi trei artişti în frescă murală. La iniţiativa marelui maestru italian al frescei, Vico Calabró, artiştii în pictura murală Marisa Dalla Pietá, Bruno Stival şi Graziella Modanese s-au alăturat ideii artistului arătându-se încântaţi de dorinţa acestuia de a picta pe pereţii Casei Pollicino din Petroşani câteva aspecte de poveste, care să lumineze viaţa copiilor suferinzi ce vin pentru recuperare în acest centru.

Cei trei reprezintă nume sonore în lumea artistică a Italiei. S-au format sub îndrumarea maestrului Vico Calabró, în parteneriat cu el realizând, în Italia, adevărate capodopere pe pereţii instituţiilor publice, fie ele biserici sau instituţii juridice, financiare sau economice. 

Discipolii lui Vico Calabró s-au arătat încântaţi de Casa Pollicino. “Este o casă foarte frumoasă, foarte plăcută şi interesant construită şi suntem fericiţi că putem să găsim motive pentru a bucura aceşti copii”, spune una dintre artistele voluntare de la Pollicino. Întrebaţi cum s-a luat această iniţiativă de a veni la Petroşani pentru a realiza câteva picturi murale, artiştii au spus că lucrau la o frescă cu Vico, iar acesta le-a împărtăşit ideea de a ajuta copiii români aflaţi în suferinţă, după care le-a lansat propunerea de a participa, propunere care a fost acceptată “din tot sufletul” de către artişti. Potrivit lui Bruno Stival, şansa prestării unei activităţi de voluntariat, în folosul unor copii pentru care venirea la centru este poate singurul mod al lor de a socializa, de a evada din această realitate prea crudă pentru ei, reprezenta o experienţă nouă, pe care nu a vrut să o rateze.

Din cauza unei răceli, Vico Calabró nu a putut însă să vină la Petroşani pentru a se alătura demersului de voluntariat iniţiat de el. Cu toate acestea cei trei artişti au lucrat de dimineaţa până la orele 9 seara pentru a reprezenta o casă de vis situată în adâncurile albastre, o casă cu copii fericiţi, dar şi o familie armonioasă de şoricei, aflaţi în căminul lor, în scorbura unui copac, la adăpost, parcă, de toate primejdiile lumii exterioare.

Marisa Dalla Pietá, Bruno Stival şi Graziella Modanese au depus mult efort să termine aceste picturi în cursul celor câteva zile de voluntariat la Petroşani, în cursul zilei de azi ei trebuind să se întoarcă în Italia.

Conform Anei Maria Palade, preşedinte în cadrul Casei Pollicino din Petroşani, în primăvara viitoare, echipei de artişti care vor face voluntariat pentru copiii centrului se va alătura şi profesorul Vico Calabró. Vico are aproximativ 25 de elevi din toată lumea, pe care îi iniţiază în fresca murală, el lucrând şi cu români, care au ajutat la restaurarea unor biserici distruse în urma puternicului cutremur care a lovit L’Aquila în dimineţa zilei de 6 aprilie. Vico Calabró va veni însoţit de câţiva dintre discipolii şi colaboratorii săi, printre aceştia fiind şi români. Dacă pentru italieni voluntariatul este o muncă ce îi onorează şi îi înalţă sufleteşte, în România îi numărăm pe degete pe cei care s-ar încumeta să presteze o astfel de activitate fără ca la sfârşit să fie remuneraţi. Este trist că, pentru nişte copii aflaţi în suferinţă şi marginalizaţi, trebuie să vină oameni tocmai din Italia pentru a da o mână de ajutor creării unor lucruri care să le înfrumuseţeze viaţa, copii care sunt ai societăţii din care facem parte, copii care sunt, în definitiv, ai noştri.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter