08.08.2024,  15:43:14 | 0 comentarii | 306 vizualizari
3 mituri despre sarcină și menstruație
de Ziarul Vaii Jiului

În lumea sănătății reproductive feminine, există o multitudine de mituri care se perpetuează în mod eronat. Citește în continuare pentru a descoperi trei dintre cele mai frecvente neadevăruri perpetuate pe subiectul menstruației și al sarcinii și învață să ai grijă de sănătatea ta!

1. Există menstruație peste sarcină

Menstruația este un proces natural al corpului feminin prin care acesta se pregătește pentru o posibilă sarcină. În fiecare lună, ovarele eliberează un ovul care, dacă nu este fecundat, determină organismul să elimine țesutul uterin care s-a pregătit pentru a susține dezvoltarea unui embrion. Acest proces de eliminare a țesutului uterin se numește menstruație. Pe de altă parte, dacă ovulul este fecundat, acesta se implantează în peretele uterului și corpul nu mai elimină aceste țesuturi, ci le folosește pentru a susține dezvoltarea embrionului.

Este posibil ca unele femei să experimenteze sângerări în timpul sarcinii. Acestea nu sunt menstruații propriu-zise, ci pot fi cauzate de diverse motive, inclusiv de implantarea embrionului în peretele uterului. Aproximativ 25% din femeile însărcinate pot experimenta sângerări în primele 12 săptămâni de sarcină, iar în unele cazuri acestea pot fi confundate cu menstruația. De fapt, ce înseamnă menstruația în timpul sarcinii? Poate fi vorba despre o sângerare de implantare, despre o vascularizație sporită a colului uterin sau despre o eventuală complicație.

2. Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Ovulația este un proces fiziologic complex ce are loc în corpul femeii, mai precis în ovar și presupune eliberarea unui ovul matur, pregătit pentru a fi fertilizat. În mod normal, ovulația are loc la mijlocul ciclului menstrual, adică la aproximativ 14 zile înainte de următoarea menstruație. Aceasta este perioada cea mai propice pentru concepție, deoarece ovulul, odată eliberat, rămâne viabil timp de 24 de ore. Totuși, deoarece durata ciclului menstrual poate varia de la o femeie la alta, momentul ovulației poate fi diferit.

Menstruația, pe de altă parte, este perioada în care ovulul nefertilizat și mucoasa uterină sunt eliminate prin sângerare vaginală. Acesta este un proces natural care se produce după ovulație, dacă fertilizarea nu a avut loc. Deși spermatozoizii pot supraviețui în corpul unei femei până la 5 zile, aceștia ar trebui să fie prezenți înainte sau în timpul ovulației pentru ca fertilizarea să aibă loc. Prin urmare, în timpul menstruației, șansele de a rămâne însărcinată sunt mici.

Cu toate acestea, există unele excepții. Ce să știi despre ciclul menstrual este că, în cazul menstruațiilor neregulate, ovulația poate avea loc mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit. Acest lucru înseamnă că o femeie poate rămâne însărcinată dacă are raporturi sexuale neprotejate în timpul menstruației, deoarece spermatozoizii pot supraviețui în corpul ei până când are loc ovulația.

Chiar dacă probabilitatea de a rămâne însărcinată în timpul menstruației este mică, este important să se folosească metode de contracepție pentru a preveni o sarcină nedorită. Fiecare femeie este unică și corpul ei poate funcționa diferit, deci nu există o regulă generală care să se aplice tuturor.

3. Dacă ai o menstruație regulată, nu poți avea probleme de fertilitate

Menstruația regulată este adesea percepută ca un semn al fertilității sănătoase. În mod general, un ciclu menstrual regulat este cel care se repetă la aproximativ același număr de zile, variind ușor de la femeie la femeie, dar încadrându-se în general între 24 și 38 de zile. Regularitatea ciclului menstrual este un indicator al sănătății sistemului reproductiv, dar nu poate oferi o garanție absolută în ceea ce privește fertilitatea.

Există un mit persistent care susține că, dacă o femeie are un ciclu menstrual regulat, nu poate avea probleme de fertilitate. În realitate, fertilitatea este influențată de o serie de factori care depășesc regularitatea ciclului menstrual. Într-adevăr, vârsta, starea generală de sănătate, nivelul de stres, stilul de viață, problemele medicale specifice (cum ar fi sindromul ovarului polichistic) sau factorii genetici pot avea un impact considerabil asupra fertilității unei femei.

Există o serie de factori care pot afecta fertilitatea unei femei, indiferent de regularitatea ciclului ei menstrual. Acești factori includ obezitatea, consumul de tutun sau alcool, stresul cronic, problemele de sănătate ale sistemului reproductiv, vârsta sau factorii genetici.

Multe dintre ideile preconcepute despre sarcină și menstruație sunt, de fapt, mituri. Atunci când vine vorba despre sănătatea ta, informații corecte și personalizate poți afla de la medicul tău, care va fi bucuros să îți răspundă la întrebări!

Surse:

  1. https://www.medlife.ro/articole-medicale/menstruatie-in-timpul-sarcinii
  2. https://www.medlife.ro/articole-medicale/fazele-ciclului-menstrual

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter