29.10.2011,  12:08:12 | 2 comentarii | 926 vizualizari
Familia Jura se angajează să construiască la Jieţ / Un complex muzeal viu
de Alina PIPAN

Potrivit unui parteneriat public-privat, votat de consilierii locali din Petrila luni după-masă, zona lacului din Jieţ va găzdui un complex muzeal viu.  Adică, un complex muzeal care nu doar va expune. 

În cadrul complexului va fi evidenţiată şi activitatea tradiţională a oierilor momârlani. Iniţiativa fiului preotului Dimitrie Jura, Marcu Jura, a fost deja aprobată de Consiliul Local al oraşului Petrila.

Se poate spune că, astfel, preotul Jura a câştigat o bătălie cu administraţia locală petrileană pentru introducerea zonei în circuitul turistic. Parteneriatul public-privat va fi încheiat pentru 10 ani. Dacă lucrurile decurg conform planului familiei Jura, anul viitor, pe vremea aceasta, la Jieţ turiştii vor putea intra în primul muzeu viu din judeţ.

Reamintim că, timp de câţiva ani, lacul artificial de la Jieţ a fost subiectul unui conflict între omul de afaceri Nicolae Gui şi preotul Dimitrie Jura. Zona lacului a fost folosită în trecut ca groapă de gunoi. Familia preotului a preluat terenul, în urma unei convenţii cu Primăria Petrila, l-a eco­-lo­gizat şi a format aici un lac artificial care, ulterior, a fost  populat cu peşte. În ultimii ani, omul de afaceri Nicolae Gui a pretins că familia lui ar avea dreptul asupra unui sfert din suprafaţa lacului. În şedinţa de consiliu local de ieri, aleşii petrileni au votat pentru realizarea unui parteneriat public-privat, prin care zona lacului va găzdui un complex muzeal. În momentul de faţă nu se mai pune în discuţie divizarea terenului pe care se află lacul. Preotul Jura declară că acest lucru nu-l ia ca pe o victorie, ci ca pe un lucru firesc din partea consiliului local. Complexul muzeal care se va realiza la Jieţ va fi unul viu, diferit de celelalte muzee din ţară. Aici nu vor fi doar expuse elemente tradiţionale ale civilizaţiei momârlăneşti. Se vor desfăşura în permanenţă activităţi specifice vieţii tradiţionale a oierilor din zonă. Complexul muzeal va cuprinde o bisericuţă din lemn, o casă tradiţională, o stână cu oi şi o moară. Dar şi un magazin din care turiştii vor putea cumpăra obiecte produse chiar în cadrul complexului muzeal. Să dea Dumnezeu ca acest proiect să fie şi pus în practică!


Booking.com

Comentarii articol (2 )

#1 margareta paszternak03.04.2014,  11:21:02
Cred ca trebuie facuta o corectare în perspectiva istoriei şi toponimiei locale vechi.Dacă satul şi-a păstrat numele de JIEŢ, atunci locuitorii se numesc jieţeni, nicidecum momârlani. Nicicând locuitorilor acetor locuri nu li s-a spus altfel decât jieni, jieţeni, aşa cum celor din Gorj, li s-a spus gorjeni, haţegani celor din jurul Haţegului.Momârlan -denumire recentă ,departe de tradiţie, impusă de colonişti,este departe de adevăr.Este istorie, tradiţie s-o respectăm, să nu acceptăm ce este străin de ele.Din această perspectivă să apreciem muncă ,dăruirea familiei JURA, care menţine tradiţia, păstrează, vechimea ca bază a prezentului şi viitorului .TREBUIE SPRIJINIŢI ŞI AJUTAŢI ÎN ÎNTREPRINDEREA LOR ÎN SENSUL CEL MAI BUN AL TRADIŢIEI.
#2 margareta paszternak03.04.2014,  11:25:33
TOŢI CEI CARE NI S-AU ALĂTURAT ÎN TIMPUL ANILOR DE ŞCOALĂ, FAMILIA, SUSŢINEM INIŢIATIVELE FAMILIEI JURA , DE MARE BUNĂCREDINŢĂ PENTRU CONTINUITATEA CULTURII, OBICEIURILOR ÎN ACESTE ŢINUTURI .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter