29.10.2011,  12:56:17 | 0 comentarii | 1464 vizualizari
Ieri, / Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a inaugurat la Petroşani primul parc de joacă prevăzut cu covor de cauciuc pentru protecţia copiilor
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Investiţia proiectului Jocuri pentru toţi a costat 146.000 lei, bani obţinuţi printr-o schemă de granturi mici de ARDDZI (60.000 lei) şi prin suplimentarea cu bani de la bugetul local (86.000 lei)
Ideea acestui proiect a aparţinut grupului de iniţiativă petroşenean Carpaţi.
Pe lângă covorul de cauciuc, parcul este prevăzut şi cu cele mai moderne şi mai sigure instalaţii de joacă 
În nici jumătate de oră de la inaugurare, parcul a fost asaltat de zeci de copii, care au ţinut să fie primii la joacă

 

Încet, dar sigur, în municipiul Petroşani se pun pe picioare şi parcurile pentru copii. Dacă până acum câţiva ani părinţii şi bunicii copiilor se plângeau că nu au unde să-şi ducă copiii deoarece mai toate parcurile nu aveau leagăne şi jocuri, începând cu anul 2010 primăria a reglat din mers şi acest aspect. Chiar dacă mai sunt enorm de multe de făcut pentru ca Petroşaniul să arate într-adevăr bine, măcar în chestiunea oazelor de joacă lucrurile stau mult mai bine decât acum câţiva ani. Totul este ca ceea ce s-a făcut şi se va face în continuare să fie şi păstrat, nu rupt sau batjocorit, pentru că, în fond, este vorba de banii şi dotarea oraşului. 

 

Joi, la orele 10:00, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, însoţit de locotenenţii săi, Marian Popescu, administratorul public al municipiului, şi Lucian Dragomir, directorul SPADPP, a inaugurat în Parcul Central Carol Schreter noul parc destinat copiilor. Un nou parc de joacă dotat cu de toate: de la leagăne de diferite dimensiuni, linghişpire şi tobogane, până la mici căsuţe de joacă, o groapă de nisip sau câteva construcţii de căţărare, unde copiii îşi pot perfecţiona abilităţile şi reflexele, dar şi imaginaţia sau creativitatea. Fapt de remarcat, conform cerinţelor Uniunii Europene, care pretinde ca în doi ani de-acum înainte toate parcurile de joacă să aibă prevăzute pe jos un material cauciucat, menit să protejeze copii de eventualele căzături, şi acest parc are prevăzut acest material, care, pe lângă protecţia în sine, dă şi un aspect plăcut locului. 

Pe lângă cei menţionaţi, au asistat la inaugurarea parcului şi reprezentantul firmei Consmin, cea care s-a ocupat cu construcţia parcului, e vorba de Emil Tutunaru, şi omul care a adus la acest parc toate instalaţiile de joacă, inclusiv covorul special de cauciuc, fostul fotbalist al Jiului, Claudiu Frumoca. 

Prezent a fost şi Marius Mihai Rad, preşedintele grupului de iniţiativă Carpaţi, grupul care a venit de fapt cu ideea construirii acestui parc. Un proiect finanţat cu 60.000 lei, printr-o schemă de granturi mici, prin ARDDZI, la care s-a mai adăugat şi o suplimentare serioasă de fonduri, de 86.000 lei, din partea Primăriei şi Consiliului Local Petroşani, suma finală ajungând astfel la 146.000 de lei.

Nu trebuie să uităm aici nici de numeroşii funcţionari, consilieri locali, părinţi sau copii care s-au aflat ieri dimineaţa alături de primar la această acţiune, panglica tricoloră fiind tăiată ca de obicei de edil, care a făcut  astfel „botezul” părculeţului de joacă situat exact în centrul municipiului.

Dar în zonă ar mai trebui lucrat. În spatele parcului, spre HP, a mai rămas o mică zonă virană, care strică tot aspectul. Dar nu vă impacientaţi, amenajarea zonei respective va fi floare la ureche pentru lucrătorii de la SPADPP. Conform celor spuse de Lucian Dragomir, aceasta va fi gata până la sfârşitul săptămânii viitoare. Este vorba de lucrări de nivelare, de însămânţare a ierbii şi de montare de stâlpi ornamentali şi utili (care nu lasă maşinile să treacă cumva dinspre HP!). 

Important de reţinut este şi faptul că peste o săptămână un parc identic va fi inaugurat şi pe Păcii, ceea ce va face ca numărul locurilor de joacă civilizate să crească, un fapt îmbucurător pentru copii, dar şi pentru cei care-i supraveghează la joacă.

„Astăzi inaugurăm acest loc de joacă, unul mai special datorită faptului că, după cum vedeţi, suprafaţa unde sunt instalate jocurile pentru copii este una dintr-un cauciuc special, bineînţeles pentru asigurarea protecţiei copiilor cât mai bine. Aceasta este noutatea acestui loc de joacă şi faptul că acest parc se întinde pe o suprafaţă destul de mare. Jocurile sunt moderne, atrăgătoare, ambientul este plăcut şi de aceea eu zic că Petroşaniul avea nevoie de aşa ceva. Parcul va fi supravegheat în permanenţă de camere de supraveghere, iar cei de la poliţia locală vor avea în sarcină şi supravegherea permanentă a acestui loc de joacă. Trebuie să mai transmit cetăţenilor că avem în vedere un proiect şi pentru tot parcul Carol Schreter. El este depus la Ministerul Mediului, aşteptăm să vedem dacă vom primi aprobarea. Dacă nu, probabil că la anul vom finanţa acest proiect cu fonduri de la bugetul local, mai ales partea dinspre strada Avram Iancu şi Casa de Cultură”, ne-a declarat primarul Tiberiu-Iacob-Ridzi.

„La ideea grupului de iniţiativă Carpaţi, grup care face parte din zona vecină acestui loc de joacă, s-a depus un proiect pe ARDDZI, obţinându-se un grant de 60.000 de lei pentru demararea lucrărilor la acest parc de joacă. Apoi, primăria a suplimentat acest fond cu suma de peste 86.000 de lei, deci până la valoarea de 146.000 de lei, sumă la care s-a ajuns la final. Lucrările s-au efectuat într-o perioadă de trei luni de zile, cu două firme diferite, care ne-au putut furniza produsele şi asigura infrastructurii necesară parcului. În momentul de faţă, am recepţionat bunurile fixe şi dotările făcute, ulterior le vom preda primăriei municipiului, conform schemei de finanţare”, ne-a declarat Marius Mihai Rad, preşedintele grupului de iniţiativă Carpaţi, fost consilier local. 

„Termenul de garanţie a acestui parc este de doi ani. Sperăm să nu fie probleme şi ne bucurăm să vedem că deja parcul este asaltat efectiv de copii, însoţiţi de părinţi şi bunici. Lucrările au decurs destul de greoi, deoarece aici am avut parte de o zonă mlăştinoasă, a trebuit să decapăm foarte mult teren, să intrăm în jos, să facem umplutură de balast şi aşa mai departe. Dar am terminat şi eu, personal, sunt mulţumit de calitatea lucrărilor. Cred că parcul arată acum foarte bine”, a menţionat şi constructorul  Emil Tutunaru, administratorul firmei Consmin.

La final, am luat o declaraţie şi celui care s-a ocupat de aducerea la Petroşani a tuturor leagănelor şi instalaţiilor de joacă, inclusiv a covorului de cauciuc rezervat protecţiei copiilor, Claudiu Frumoca: „Da, ce vedeţi aici sunt echipamente livrate de mine, covorul de cauciuc şi instalaţiile de joacă. În colaborare cu dl. Tutunaru a ieşit, credem, o treabă bună pentru cetăţenii Petroşaniului. Tot ce vedeţi am adus de la firmele de specialitate din ţară, eu fiind colaboratorul acestor firme pe tot Ardealul. Toate jocurile au o garanţie de doi ani şi prezintă siguranţă maximă pentru copii, conform normativelor în vigoare”.

 

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter