06.11.2011,  20:03:18 | 1 comentariu | 766 vizualizari
De vorbă cu nea “Pilu” - ultimul comunist adevărat aflat pe baricade
de Corneliu BRAN

Cine nu-l ştie pe nea Pilu, alias Nicolae Resiga, trezorierul organizaţiei municipale a Partidului Social Democrat, totodată şi membru în Biroul Executiv al acestei organizaţii?
Dar nu asta iese în evidenţă la acest om de 72 de ani. Ci vitalitatea sa şi faptul că este prezent în sediul organizaţiei de partid de dimineaţa până seara, chiar şi noaptea dacă e nevoie... Cum mereu se scrie doar de “şefi”, ne-am gândit că nu ar strica să apară în ziarul nostru şi cei din aşa numitul eşalon al doilea, oameni care sunt poate uneori mult mai importanţi în viaţa organizaţiilor respective decât politrucii de meserie, mulţi adevăraţi demagogi.

Nicolae Resiga s-a născut în anul 1937, este căsătorit, are „doi copii, două nurori şi doi nepoţi, după cum susţine cu mândrie. A muncit o viaţă întreagă, iar pensia l-a prins la fosta mină Dâlja, unde lucra ca electrician. Face politică de când se ştie, din 1956, de pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar apelativul de “comunist” nu îl deranjează. Din contră, după cum spune, îi dă o stare de mândrie. De altfel, după ce a fost membru al Partidului Comunist Român, până la evenimentele din Decembrie 1989, în anul 1992 a fost unul dintre “pilonii care au constituit organizaţia din Valea Jiului a defunctului Partid Socialist al Muncii, creat la nivel naţional de fostul tovarăş Ilie Verdeţ. Spunem “defunct” deoarece, în urma protocolului de fuziune din 2004, încheiat între PDSR şi PSM, acesta din urmă a fost absorbit de primul, încetându-şi activitatea. Din 2004, deci de mai bine de 5 ani, nea Pilu este membru al Biroului Executiv al organizaţiei municipale PSD Petroşani şi de 4 ani este şi trezorierul organizaţiei, oficial, dar şi un fel de administrator al sediului, neoficial,  fiind mereu pe baricade atunci când este nevoie de dumnealui.

După această trecere în revistă, redăm mai jos interviul cu Nicolae Resiga, “ultimul mare mohican comunist aflat în activitate”, după cum susţine.

 

- Domnule Resiga, din câte ştim faceţi politică de 17 ani, din anul 1992...

- Mă scuzaţi că vă întrerup, dar eu fac politică de când mă ştiu! Mai bine spus, din 1956. Eu sunt om cinstit şi nu mi-e ruşine să spun că am fost membru al Partidului Comunist Român. Și o spun cu mândrie pentru că şi la timpul meu, când eu am intrat în Partidul Mun­citoresc Român, se făcea politică şi încă o politică intensă. Apoi, P.M.R.-ul s-a transformat în P.C.R., iar politică s-a făcut de asemenea bine, deoarece în P.C.R. au intrat oameni care făceau cinste societăţii şi mai ales acolo, la locurile de muncă, unde fiecare îşi desfăşura activitatea. Revoluţia m-a prins membru de partid, pensionar.

- Aţi fost cumva şi activist de partid comunist?

- Sincer să fiu, când eram tânăr, am fost şi secretarul unei organizaţii de tineret, când lucram la T.C.M.M.. Dar apoi nu am avut cine ştie ce funcţii, dar am făcut parte încontinuu din biroul organizaţiei de bază şi am fost membru în comitetul organizaţiei de la mina unde lucram.

- După doi ani de pauză, aţi intrat în rândurile socialiştilor de la P.S.M.-ul condus de Ilie Verdeţ. Un fost tovarăş cu acte în regulă. Ce v-a atras la acel partid? Continuarea doctrinei comuniste sau pur şi simplu omul Verdeţ?

- Verdeţ, care la timpul respectiv a constituit acest partid. Mi-a plăcut însă şi platforma program a partidului. Mie îmi place ca atunci când intru într-un partid să citesc înainte platforma programului partidului respectiv. Citind platformele tuturor programelor, atunci, după 1990, am simţit că platforma program a P.S.M.-ului este cea mai apropiată de omul de rând. Și am zis atunci că aceea este cea mai potrivită pentru mine. Și aşa m-am înscris, după care am rămas până în 2004, anul fuziunii cu P.S.D.-ul, deţinând şi funcţia de vicepreşedinte a organizaţiei.

- V-a plăcut activitatea în P.S.M., oamenii de-acolo, sau aţi fost dezamăgit?

- La foarte scurt timp de la înscriere am ajuns preşedintele organizaţiei P.S.M. din Petroşani Nord. Sincer să fiu şi acum îmi pare rău că s-a făcut acea fuziune în 2004, după semnarea acelui protocol, deoarece eram un partid foarte bine organizat.

- Dar totuşi nu aveaţi forţă... Eraţi doar acolo, fără supărare, ca un fel de umplutură a spectrului politicii româneşti. Dar la alegeri nu prea contaţi...

- Nu aveam forţă, e adevărat. Mai ales la alegeri. Asta pentru că multă lume ne sfida datorită faptului că ne asociau cu comuniştii. Dar nouă nu ne era ruşine cu asta, din contră, eram mândri. A fi comunist nu înseamnă a fi prost, sau un om rău. Din contră!

- Deci să înţelegem că la P.S.D. nu vă place ca la socialişti?

- Îmi place şi aici, deoarece venind la P.S.D. am întâlnit oameni de o bună cali­tate umană, precum şi oameni care au mai fost în P.S.M.... Haralambie Vochiţoiu, Zaharia, Carvaţchi sunt doar câţiva... Adevăraţi oameni de stânga. Am rămas aici, deşi părerea mea era la vremea respectivă că acest partid nu prea e de stânga...

- Bun, dacă vă consideraţi un adevărat om de stânga, să înţelegem că apelativul “comunist” nu vă deranjează? Am văzut că pe alţii îi deranjează şi încă enorm, deşi au fost activişti de partid convinşi, transformaţi peste noapte în mari democraţi, sau mari liberali...

- Nu mă deranjează absolut deloc, din contră, v-am mai spus, pentru mine este chiar un sentiment de mândrie! Nu este o ruşine să fi fost comunist. Și ştiţi de ce nu mă deranjează? Deoarece m-am dus de bunăvoie, nu m-a obligat nimeni să intru în rândurile comuniştilor. Cine spune acum că a fost obligat să intre în rândurile P.C.R.-ului minte cu neru­şinare! E adevărat, unii au intrat în P.C.R. deoarece erau slab pregătiţi profesional, sperând că aşa vor ajunge să prindă o funcţie. Ä‚ştia sunt de fapt cei care mint acum că au fost obligaţi! Bunii profesionişti erau avansaţi şi fără a intra în rândurile P.C.R.-ului, dar destui au ales să intre de bunăvoie. Iar alţii n-au intrat niciodată, fără a avea cine ştie ce probleme din cauza asta.

- Sincer, ce nu v-a plăcut la comunişti? Sau mai bine spus la sistemul comunist?

- Eu zic că mai multe au fost bune decât rele. Totuşi nu mi-a plăcut trecerea la dictatură, după 1980. Dictatura nu mi-a plăcut niciodată pentru că nici nu avea ce să-mi placă la ea. Dar a fost o dictatură instaurată în timp... Eu când am intrat în partid era la conducerea ţării Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al Partidului Comunist. Nu era dictatură atunci. Nici când a venit Ceauşescu nu era dictatură. Aceasta s-a instaurat treptat, în mod accentuat în ultimii 6-7 ani înainte de 1990. Apoi nu mi-a plăcut paranoia din ultimii ani a soţilor Ceauşescu. Un om care stă prea mult într-o funcţie importantă devine paranoic, pentru că el crede că nu-i nimeni ca el. Apoi nu mi-au plăcut dezinformările, care au fost şi atunci şi sunt din păcate şi acum.

- Să venim puţin şi la politica zilelor noastre. Ce nu vă place azi la P.S.D.?

- Nu-mi prea place că nici acum nu prea este un partid de stânga. Eu fiind un adevărat om de stânga, mi-aş dori cu mult mai mult. Acest mănunchi de oameni veniţi din P.S.M. încercăm să facem din organizaţia municipală P.S.D. Petroşani cu adevărat una de stânga. Dar e mai greu când acest lucru nu vine şi de la centru. Nu-mi plac trădările şi trădătorii, care nu sunt numai la partidul nostru. Trădători au fost şi vor mai fi, dar trebuie identificaţi şi eliminaţi din viaţa unui partid. Nu pot să suport oamenii care umblă dintr-un partid într-altul. Sunt numeroase cazuri din păcate, iar aceşti oameni sunt de fapt şi primii trădători după părerea mea. Eu n-am încredere niciodată în cei care au plecat dintr-un partid în altul şi mai ales în oamenii care au plecat, iar apoi s-au întors. Ä‚ştia tot trădători vor fi, chiar şi dacă ferească Dumnezeu ar fi un război... Trădători scrie pe ei! Acela care trădează o dată, trădează şi a doua oară.

- Aveţi câteva exemple în acest sens?

- Sunt destule, dar nu vreau să le comentez, deoarece nu vreau să provoc valuri prin declaraţiile mele. Dar se ştiu ei cine sunt şi îi ştiu şi membrii noştri...

- Ce credeţi că ar putea să facă mai mult oamenii din P.S.D.-ul de azi, vorbind la modul general, nu neapărat la nivelul organizaţiei din Petroşani.

- E greu de spus că numai noi am putea să facem ceva. Atâta timp când nu eşti cu adevărat la putere, decât de formă, e greu... Să ne apropiem de oamenii simpli mult mai mult, asta cred că trebuie să facem în primul rând. Și nu doar în campaniile electorale, ci tot timpul. Dar din acest punct de vedere s-au făcut paşi importanţi, muncim foarte mult, stăm de vorbă cu oamenii, le ascultăm păsurile, încercăm să-i ajutăm. Dar avem nevoie de mult mai mult. Dar să ştiţi că la noi se lucrează mult, cei 700 de membri sunt destul de activi, iar acum lucrăm cu toţii pentru campania electorală din noiembrie.

- Pe cine vede un comunist, cum vă declaraţi dumneavoastră, ca viitor şef al statului, după alegerile din noiembrie?

- E greu de spus, pentru că lupta se va da în doi. Dar părerea mea este că cel mai potrivit pentru naţiune ar fi tot Mircea Geoană. Pentru că e un om foarte ponderat.

- Credeţi că în partid nu erau alţii mai buni decât Mircea Geoană pentru a candida la prezidenţiale?

- Erau, nu pot să spun că nu... Eu, de exemplu, l-aş fi dorit pe Năstase, numai că pe Năstase l-au terminat politic... Efectiv l-au doborât prin tot felul de manevre.

- Sorin Oprescu?

- Nu-i cine ştie ce, deşi l-a bătut pe omul lui Băsescu de la Primăria Capitalei, pe Blaga. Dar doar la a treia încercare, că înainte a pierdut de două ori. După mine, cred că şi bucureştenii s-au săturat de PD-L, trecând să voteze un alt partid. De asta a câştigat.

- Peste cinci ani unde vă vedeţi?

- Eu am acum 72 de ani. Dar dacă trăiesc, peste cinci ani tot aici mă veţi găsi. Și peste zece, dacă voi fi sănătos. Ce să fac, asta este viaţa mea, nu pot să mă las de politică. Dacă e nevoie de mine sunt prezent aici şi la unu noaptea. Aşa sunt eu, nu pot să mă mai schimb.

 


Comentarii articol (1 )

#1 Resiga Dacian01.02.2012,  18:57:59
Asta e bunicul meu:D:D


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter