08.11.2011,  10:02:02 | 0 comentarii | 743 vizualizari
Răspundem cititorilor. Reabilitarea termică a blocurilor în Valea Jiului, ficţiune sau realitate?
de Corneliu BRAN

Cetăţenii vor să ştie
Pentru că se tot vorbeşte de programul privind reabilitarea blocurilor, cu bani de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice Locale, consiliile locale şi asociaţiile de proprietari, acolo unde ele sunt constituite iar locatarii doresc acest lucru, la cererea doamnelor Zamfira C., Margareta Ninu, Elisabeta Bucşu şi a domnilor Vasile Stoian, Mişu Ludovic, este bine să dăm câteva exemple despre astfel de proiecte deja realizate prin ţară.

“Nu de alta, dar tot mergem şi venim de la şedinţele organizate de funcţionarii primăriilor, dar nimeni nu ne spune nimic cam cu cât trebuie să contribuim noi, cetăţenii, când ne înhămăm la aşa ceva. Iar când întrebăm, ni se răspunde ceva de genul: În funcţie de proiect, de lucrări, de…, practic nimic cât de cât concret. Ca să ştie şi oamenii dacă pot sau nu să susţină cu contribuţia lor aceste lucrări”, ne-au declarat mulţi dintre cei de mai sus, toţi locuitori ai Văii Jiului.
Deşi pare tentant oarecum faptul că aproape trei sferturi din bani vin de la bugetul local, via Consiliu Local şi de la bugetul public, via MDLPL, să vedem totuşi cât înseamnă mai bine de sfertul respectiv din costul execuţiei, partea asociaţiei de proprietari, calculând apoi suma estimativă pentru o familie care este membră a acestei asociaţii. Bine, totul se reduce la un simplu calcul aproximativ, preţurile putând să varieze, cu plus sau cu minus 10-15%, asta dacă ţinem cont de rata inflaţiei sau de reducerea ori mărirea numărului de lucrări executate – în funcţie de comanda de lucrări cerute de asociaţie.
 
200.000 de lei pentru un bloc cu patru etaje
Anul 2007, Miercurea Ciuc. Unul dintre primele oraşe din România care cuprinde astfel de lucrări. Să fie oare mâna udemeristului Laszlo Borbely, aflat acolo în Guvernul Tăriceanu, sau ungurii ştiu să se organizeze mai repede şi mai bine? Dacă e aşa, bravo lor, iar noi putem să tot aşteptăm să ne pice mărul din copac, cu primarii şi politicienii noştri în frunte…
Blocul situat în strada Cântarului nr. 2, din Miercurea Ciuc, construit în anul 1980, bloc cu patru etaje (P+4) şi 20 de apartamente (cu două şi trei camere) primeşte undă verde la lucrări, proiectul fiind aprobat, iar bani există.
În doar câteva luni au fost executate următoarele lucrări la acest bloc, prevăzute în proiect: termoizolare pereţi exteriori, cu polistiren de grosime 8 centimetri; termoizolare pod: şapa de grosime 5 centimetri, polistiren de grosime 10 centimetri; termoizolare placă peste subsol; înlocuirea tâmplăriei cu tâmplărie termoizolantă; închi­dere balcoane cu tâmplărie termoizolantă.
Costurile lucrărilor de mai sus au fost următoarele: audit şi proiectare 19.164 lei; execuţie: 180.042 lei.
Costurile de execuţie au fost plătite de: MDLPL 61.214 lei, Consiliul Local Miercurea Ciuc 59.414 lei şi Asociaţia de Proprietari tot 59.414 lei.
Această sumă de aproape 60.000 de lei, plătită de asociaţia respectivă, împărţită la 20 de apartamente, rezultă că fiecare familie a plătit câte 3.000 de lei de căciulă.
Luată la nivelul salariilor din Valea Jiului, cu excepţia câtorva clase de salariaţi sau pensio­nari, suma pare imensă. De ce? Deoarece dacă aceşti bani ar trebui strânşi în cinci luni de zile, să zicem, cum au procedat locatarii din exemplul nostru, fiecare familie ar trebui să dea câte 600 de lei pe lună. În condiţiile în care unii, chiar şi cu salarii sau pensii mari, au de plătit datorii la bănci, C.A.R.-uri, iar pe deasupra mai au şi copii de întreţinut, nu vedem cum toate familiile unui bloc din Valea Jiului se vor pune de acord să plătească aceşti bani. Ajunge ca într-un singur bloc
4-5 să aibă astfel de pro­bleme şi rezultatul e zero. Ba se mai iscă şi zâzanie între vecini, scandaluri şi cuvinte grele.
 
Reabilitare termică şi mansardare: 232.000 lei
Al doilea exemplu vine de la Tg. Mureş, este vorba de blocul D3 din strada Constantin Romanu Vivu. De data asta discutăm de un bloc cu trei etaje (P+3), care conţine doar 16 apartamente (cu două şi trei camere). Am ales acest exemplu, deoarece în ultima vreme se discută tot mai des şi de mansardare, iar proiectul respectiv cuprindea şi acest aspect.
Lucrările executate la acest bloc au fost: termoizolare cu polistiren de 10 centimetri; înlocuire ferestre şi uşi exterioare cu geam termoizolant; rectificare suprafeţe pereţi şi atice; remediere termoizolaţie conducte; montare robineţi cu termostat; montare repartitoare de costuri; montare baterii monocomandă; realizare man­sardă locuibilă.
Costurile au fost următoarele: audit şi proiectare 20.036 lei; execuţie 212.200 lei, din care MDLPL 72.148 lei, Consiliul Local Tg-Mureş 70.026 lei şi Asociaţia de proprietari 70.026 lei.
Dacă vom împărţi 70.026 lei la 16 apartamente, suma rezultată este de aproape 4.377 lei de familie, deci aproximativ 1.000 de euro. O fi puţin pentru cei care au bani, dar enorm pentru cei care nu-i au sau au datorii şi greutăţi…
În concluzie:
1. Lucrările de acest gen sunt cu mult mai avantajoase la blocurile cu multe apartamente, care deţin şi asociaţii de proprietari; deşi tocmai la acestea, din cauza numărului mare de apartamente, e mult mai greu ca toată lumea să se pună de acord.
2. Multe din lucrările de mai sus pot fi reduse, costurile fiind astfel mult mai mici! Trebuie ţinut cont de acest aspect! Dacă locatarii se rezumă doar la termoizolarea pereţilor exteriori şi repararea acoperişului, atunci costurile scad cu mult. După care, fiecare familie va decide când şi după cum poate să-şi monteze geamuri şi uşi termoizolante, în mod individual.
3. Asociaţiile de locatari ar putea să înceapă să strângă încă de-acum, lunar, bineînţeles cu acordul tuturor membrilor, câte 100 de lei pe lună. Astfel, cam în doi ani jumătate, fiecare familie ar avea strânsă această sumă, fără ca fiecare să simtă impactul chiar aşa de tare. Una e să pui 100 de lei lunar deo­parte şi alta e să pui 500-600 poate şi mai mult în 5-6 luni, pentru mulţi acest lucru fiind un coşmar. Și nu vă fie frică, programul respectiv funcţionează, după cum s-au lăudat miniştrii, până în 2014. Deci, mai este încă timp de strâns bani, dacă se şi doreşte.
4. Trebuie recunoscut faptul că prin reabilitarea termică a blocurilor de câştigat au tot oamenii: creşte valoarea de piaţă a imobilului, creşte confortul şi dispare în totalitate orice formă de igrasie, scad pe timp de iarnă costurile la încălzire, locatarii de la ultimul nivel nu se mai trezesc cu apă pe tavane etc.
5. Termoizolarea pereţilor exteriori în mod individual nu este indicată! Deja sunt blocuri care arată ca un papagal, fiecare făcând după cum l-a dus capul şi după cum a avut bugetul. Nu se pot lăsa blocurile să arate ca nişte clovni la circ. Ele într-un oraş trebuie să arate cât de cât uniform, grupate arhitectural şi sincronizate după specificul zonei. Dacă ne dorim civilizaţie şi viitoare oraşe “turistice”…

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter