29.10.2011,  12:11:40 | 0 comentarii | 562 vizualizari
Micul cetăţean, / În slujba unei instituţii mari: Primăria Petroşani
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Pornind de la această idee, la iniţiativa Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua şi a d-lui primar al municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, s-au pus bazele unui nou proiect educativ, de conştientizare şi responsabilizare a tinerei generaţii, în cazul asociaţiei noastre, grupa de copii ,,Floarea de Colţ”.

 

Un proiect menit să trateze problemele sociale, economice şi cele de protecţia mediului cu care se confruntă comunitatea, din perspectiva ,,statutului de cetăţean”.

În acest sens, în săptămâna 8 -12 august 2011, s-au desfăşurat o serie de activităţi, etape ale proiectului, sub îndrumarea domnului primar, la care a participat, ca reprezentant-delegat al Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua, eleva Cătălina Popa (13 ani).

Între aceste activităţi s-au detaşat prezentarea principalelor departamente ale instituţiei - Primăria municipiului Petroşani, cu accent pe responsabilităţile şi obiectivului activităţii funcţionarilor instituţiei, precum şi participarea delegatului nostru, ca observator, la o audienţă cu cetăţenii, acordată de către domnul primar celor înscrişi pe ordinea de zi, acţiune desfăşurată în data de 10 august 2011.

Concluziile desprinse în urma acestei audienţe, sintetizate de colega noastră Cătălina, au fost: probleme dificile ridicate de către cei 24 de cetăţeni audiaţi, în mod deosebit probleme de ordin educativ, social şi gospodăresc; atitudinea cooperantă a domnului primar (sensibil la problemele comunităţii) şi implicarea dumnealui în găsirea unor soluţii pentru rezolvarea solicitărilor formulate; propuneri şi iniţiative venite din partea cetăţenilor, care vizau reabilitarea şi modernizarea domeniului public (de exemplu, amenajarea unui teren de joacă în zona Cartierului ,,Aeroport”); propuneri pentru primărie - de exemplu, închiderea arterei principale de circulaţie -  strada 1 Decembrie 1918, între orele 14,00 şi 21,00, între Casa de Cultură a Studenţilor şi punctul de distribuţie a presei, situat la intrarea în Cartierul ,,Carpaţi”, pe perioada vacanţei elevilor, pentru ca aceştia să poată să se plimbe cu rolele sau bicicletele.

Atentă la fiecare problemă dezbătută, Cătălina, a adus la cunoştinţa colegilor ei ce înseamnă a fi ,,cetăţean european” şi care sunt posibilităţile de implicare ale micilor noştri voluntari în problemele comunităţii din oraşul în care trăiesc.

Finalitatea acestei iniţiative, la nivelul Grupei de copii Floarea de Colţ, s-a materializat sub forma unei scrisori adresate domnului primar, în care se regăsesc propunerile avansate de aceştia. 

 

P.S. Încheiem prin a menţiona că acestea au fost primele etape ale proiectului coordonat, din partea asociaţiei noastre, de domnul părinte Pârlea Gabriel şi domnişoara profesor Alina Dobriţa şi că ne dorim ca iniţiativa noastră să fie urmată şi de alte organizaţii de voluntariat şi instituţii de învăţământ.

Grupa de copii Floarea de Colţ din cadrul ,,Petro Aqua” Petroşani

 

Scrisoare către primar

,,Dragă domnule Primar,

Suntem fericiţi să cunoaştem lumea celor mari şi să înţelegem problemele acestora... Ne bucurăm că se încearcă rezolvarea lor şi că putem ajuta şi noi să facem mai bună, mai frumoasă. Pentru că dumneavoastră ne-aţi încurajat să vă arătăm oraşul din sufletul nostru, iată câteva dintre propunerile noastre în această privinţă: 

Alexandra (micul nostru artist): Știu o clădire, frumoasă, vis-a-vis de CNH , ce ar putea fi readusă la viaţă dându-i-se, ca destinaţie, drept spaţiu cultural muzeal, expoziţional, poate un alt sediu al Muzeului Mineritului, în care să fie amenajată sala Constantin Brâncuşi, un omagiu adus marelui sculptor care şi-a desăvârşit opera Coloana infinitului în Atelierele Centrale din Petroşani. Și pentru a o pune în valoare, vă rugăm să interveniţi pentru a stopa poluarea şi a curăţa cursul Râului Maleia, din dreptul Poştei, în inima oraşului nostru. Vă ajutăm şi noi să îl ecologizăm şi pentru a-l menţine curat vă propunem o metodă simplă, practică şi ieftină de prevenire a murdăririi viitoare a acestuia, prin fixarea unei plase pe cursul apei, în amonte, în dreptul clădirii Tribunalului Petroşani. Astfel, în colaborare cu Serviciul Public de Salubrizare, podul ce traversează zona centrală, recent reabilitat, va fi pus în valoare, iar aspectul Râului Maleia va fi plăcut ochiului. Iată cum îl văd eu curat ! (Nota red: prin desenul alăturat).

Cătălina: Pentru că ştiu că încercaţi să rezolvaţi toate problemele locuitorilor oraşului nostru, cu calm, vă fac cunoscută una dintre acestea, şi anume lipsa unui spaţiu verde amenajat, unde să putem să ne dăm cu rolele şi cu bicicletele, dar, totodată, să ne bucurăm şi de natură... Cum ar arăta baza de agrement Brădet dacă ar reintra în circuitul turistic în acest scop?

Am putea realiza şi observaţii în teren ale vegetaţiei şi faunei - un laborator de studiu în aer liber.

Beatrice: Nu-mi plac clădirile degradate, sunt triste pentru că le-am uitat povestea! Mi-ar plăcea să le redăm strălucirea de altă dată. Eu m-am gândit acum la clădirea din strada Timişoara, de lângă Clubul Copiilor, însă sunt multe altele.

Iată câteva din propunerile noastre şi soluţiile noastre... Vă mulţumim că ne-aţi încurajat să le exprimăm şi sperăm că vor fi puse în practică cu ajutorul nostru şi al celor mari, pentru a face oraşul nostru tot mai frumos!

Cu drag, responsabilitate şi respect pentru Petroşani.”


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter