09.02.2025, 21:09:26 | 0 comentarii | 328 vizualizari
Petrila. Muzeul satului
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Deși încă nu este atât de cunoscut, Muzeul Satului Momârlănesc de pe Jieț, inaugurat în urmă cu 3 luni, turiștii au început să-i treacă „pragul”. Administrația publică locală vrea să transforme muzeul într-un pol unde să se organizeze cât mai multe activități. Muzeul satului de pe Jieț, locul care reflectă viața și modul de trai al momârlanilor din Valea Jiului, se transformă încet și sigur într-un obiectiv turistic. Construit tocmai cu acest scop, muzeul a adus în puținele luni de la inaugurare turiști, atât oameni veniți la munte ce au ales să facă un popas aici, cât și locuitori din Valea Jiului, momârlani și barabe, care de curiozitate au venit să vadă muzeul. Mulți dintre vizitatori au mers la Jieț, după o vizită la cea mai veche instituție muzeală din Valea Jiului - Muzeul Mineritului din Petroșani. „Pot să vă spun în mare că ne dorim să organizăm frecvent evenimente în acest cadru, la muzeul din Jieț, inclusiv ne gândim să vedem dacă avem posibilitatea să organizăm chiar și zilele orașului aici. Toate evenimentele culturale încercăm să le direcționăm în acest perimetru, care este unul ce te ajută să promovezi cultura, obiceiurile zonei și cultura noastră. Nu am făcut un bilanț, dar sunt satisfăcut, sunt foarte mulți care au venit aici și de la toți avem recenzii pozitive”, a spus primarul din Petrila, Vasile Jurca. Peste 20 de case, un staul pentru oi, dar si o biserică din lemn, cu arhitectură specifică ținutului momârlanilor au fost ridicate la Petrila, pe un platou aflat la Jieț, locul unde se obișnuia să se organizeze târgul de animale. Munții Parâng și natura ce înconjoară muzeul satului pun și mai bine în valoare construcția din lemn. Turiștii care ajung în Valea Jiului pot vizita muzeul aflat pe malul Jiețului, pe drumul ce duce spre Transalpina, astfel toți cei care tranzitează zona, au un motiv în plus să treacă prin Petrila. Acest muzeu nu doar că va reprezenta o oportunitate pentru educație și cultură, dar va ajuta la tranziția către o viață turistică. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|