07.11.2011,  21:03:21 | 0 comentarii | 700 vizualizari
Primăria Petroşani propune dezbaterii publice proiectul: / “Revitalizarea Centrului civic al municipiului”, un proiect de 7 milioane de euro!


de Corneliu BRAN

O primă dezbatere publică de o oră şi ceva

De foarte multă vreme, s-a tot discutat despre necesitatea modernizării şi reamenajării Centrului civic al municipiului Petroşani. În paralel, mereu s-a vorbit despre o a doua alternativă la minerit, turismul. Cum turismul nu va putea fi o alternativă viabilă dacă baza din Parâng şi localitatea Petroşani nu îşi schimbă din temelii aspectul, administraţia locală din Petroşani pare hotărâtă ca, din actualul mandat, să deruleze, dacă va fi posibil, două proiecte gigant: unul care ţinteşte mo­dernizarea zonei turistice din Masivul Parâng (încă nerecunoscută oficial); iar un al doilea, prin care se doreşte a se pune la punct, din punct de vedere al infrastructurii şi amenajărilor, Centrul civic al municipiului.

Trebuie să recunoaştem cu toţii că este pentru prima oară când administraţia publică locală din Petroşani pare puse pe fapte mai îndrăzneţe. Asta, deoarece două astfel de proiecte şi numai începute, într-un singur mandat, înseamnă nişte lucrări extraordinare pentru un municipiu lăsat în plata Domnului aproape 20 de ani. Dacă aceste două proiecte de mare anvergură vor fi realizate în mod practic şi nu doar teoretic, cum primim asigurări, atunci va fi o reuşită spectaculoasă pentru edilii actuali, iar cetăţenii petroşeneni nu vor avea decât de câştigat. Dacă vreţi, odată începute şi finalizate aceste două mari proiecte, Petroşaniul şi Parângul se vor apropia cu adevărat de un turism sănătos, aşa cum îi stă bine acestei zone minunate de ţară. Dacă nu vor fi realizate şi vor rămâne doar la stadiul de promisiuni, atunci actuala admi­nistraţie locală va fi compromisă total şi definitiv. Rămâne de văzut şi dacă proiectele respective vor fi finalizate, dar şi cât de repede sau nu. Și asta, deoarece de atâtea ori s-au rostit, în Valea Jiului, cu diferite prilejuri, vorbe frumoase privind viitoare planuri măreţe, iar în final totul s-a încheiat cu un fâs mare…

Înainte de a vă prezenta câteva fragmente din datele parvenite de la primărie, privind “Proiectul de revitalizare a Centrului civic”, ca să vă formaţi cu toţii o idee a ceea ce se vrea, trebuie spus că acest proiect este încă în lucru, conform declaraţiei oficialilor din Primăria Petroşani. Pe parcursul acestei luni, el va fi supus dezbaterii publice, după care, completat cu toate datele, va fi depus spre aprobare. Dacă va fi aprobat, banii, cele 7 milioane de euro, vor veni apoi pe filiera fondurilor europene, via ADR Vest Timişoara.

Înainte de a continua, mai trebuie să mai remarcăm ceva, care credem că ar trebui să fie luat în seamă de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi cei care propun acest proiect: dezbaterea publică de vineri, 13 martie 2009, n-a fost o dezbatere serioasă! Cu o jumătate de sală plină şi cealaltă goală, şi doar într-o oră şi câteva minute, nu se poate “dezbate public” un astfel de proiect. Este nevoie de mult mai multe întâlniri de acest gen pe parcursul acestei luni şi de o mai mare şi mai atentă informare a cetăţenilor în presa locală, tocmai pentru ca oamenii să aibă cu adevărat ce să dezbată. De aceea, rugăm administraţia locală să facă ceea ce trebuie: să repete chiar  de mai multe ori această acţiune de vineri şi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor, mai pe larg, prin toate canalele de comunicare, acest proiect, ca şi cel din Parâng.

 

Criteriile de identificare a zonei

Pentru delimitarea concretă a zonei de acţiune urbană alese s-a ţinut cont de o serie de criterii de identificare clare, care au fost:

1. Criteriul urbanistic şi teritorial – zona centrală a Petroşaniului, zona Carpaţi-Cornişa, zona Constructorului-Vasile Milea, zona Maleia şi zona Universităţii.

2. Criteriul geografic şi geo­tehnic – teren favorabil construcţiilor; posibilităţi de dezvoltare sau extindere a spaţiilor de recreere, agrement şi baze sportive.

3. Criteriul demografic – în zona centrală locuiesc peste 10.000 de locuitori.

4. Criteriul socio-economic – zona centrală, ca peste tot, îşi au sediul cele mai multe instituţii publice (administraţie locală, medico-sanitare, unităţi de învăţământ, centre cultu­rale), dar şi unităţi economice de prestări servicii şi comerţ.

5. Criteriul accesibilităţii rutiere – cele mai importante artere interzonale ale munici­piului Petroşani sunt concentrate şi definesc clar întinderea centrului civic: strada Uni­versităţii, strada Vasile Milea, strada Constructorului, strada Anghel Saligny, strada Zorilor, strada Nicolae Bălcescu, strada Carol Schreter, strada Timişoara, strada Horia, strada Cloşca, strada Avram Iancu şi strada Ion Creangă. Și firesc, o mare parte din Bulevardul 1 Decembrie 1918.

 

Obiective specifice

- îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii în zona Centrului Civic prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport (străzi, piste pentru biciclete, sema­forizare, noi linii pentru transportul în comun şi achiziţia de mijloace de transport ecologice);

- îmbunătăţirea imaginii oraşului prin reabilitarea spaţiilor publice urbane din această zonă care cuprinde Centrul civic (străzi, trotuare, zone pietonale, parcări, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii);

- protejarea şi extinderea spaţiilor verzi existente integrând astfel elementul natural în spaţiul urban;

- creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii prin montarea de sisteme de supraveghere video în zonele centrale şi aglomerate.

 

Beneficiari direcţi

Se pot enumera ca beneficiari direcţi ai acestui proiect locuitorii din zona de acţiune, peste 10.000 de cetăţeni, şi implicit cei de pe teritoriul administrativ al municipiului Petroşani, de pe o suprafaţă de 19.556 de hectare, cei circa 45.134 locuitori. Dar şi cei 145.637 locuitori ai Văii Jiului, cei peste 10.000 de turişti care vizitează zona pe sezon şi cei 830 de agenţi economici de pe raza de acţiune. Și, nu în ultimul rând, tot la beneficiari direcţi, autorităţile locale implicate în acest proiect şi toţi participanţii la traficul rutier de pe străzile care vor fi reabilitate.

Beneficiarii indirecţi ar fi potenţialii investitori (actuali şi viitori) în zonă şi în regiune şi participanţii la traficul rutier care tranzitează Petroşaniul.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter