02.03.2025,  12:06:23 | 0 comentarii | 323 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Tinerii AlphaBit / Munca din spatele succesului


de Ziarul Vaii Jiului

Robotica este mai mult decât o pasiune pentru ei. Uită să mai plece de la școală, iar acasă tot pentru robot și echipă lucrează. Vorbim despre tinerii Alpha Bit din Petroșani, care în două săptămâni merg la faza națională a celei mai importante competiții de robotică. Miza este calificarea la mondiale, care anul trecut au ratat-o la mustață.

Tineri talentați, pasionați de robotică, s-au întrecut weekend-ul trecut la Timișoara. Din cele 42 de echipe participante doar 4 au trecut mai departe, Alpha Bit, echipa Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroțani, obținând cel mai important premiu, Think Award și calificarea la etapa națională. Caietul tehnic minuțios pregătit și care cuprinde toată muncă din spatele robotului i-a surprins pe jurați, care i-au recompensat cu premiul I.

„Caietul tehnic cuprinde tot ce am făcut noi în acest sezon. Foarte mult m-am axat pe partea tehnică, pe studiul fizic al robotului. Am încercat să fac tot ce s-a putut și asta m-a ajutat să economisesc bani și pentru piese și să fac totul într-un mod optim. În portofoliu a trebuit să rezumăm tot caietul tehnic care are în jur de 320 de pagini, în 16 pagini. Aici e pe scurt călătoria noastră și tot ce am făcut pe parcursul acestui sezon” a spus Mihai Bara, elev.

„Acolo scrieți tot ce am lucrat la el, evoluția robotului, fiecare pas, iar caietul nostru tehnic este complet”, a adăugat Alexandru Moroșanu.

O competiție de o astfel de anvergură nu se rezumă doar la robot. Echipele s-au întrecut și în strategii, campanii de marketing și chiar număr de sponsori.

„Trebuie să înveți cum să te promovezi pe tine și echipa ta. Trebuie să înveți design, nu te învață nimeni. Tu trebuie să înveți tot singur și mi se pare foarte important să ai pe cineva în spate, cum îi avem noi pe mentorii noștri și firește pe elevii mai mari, care ne ajută să ne dezvoltăm. Suntem într-un continuu trend noi ca echipă și de aceea vrem să mergem la cât mai multe activități, de evoluare. Atât pe partea tehnică, cât și pe cea non tehnică am avut participări internaționale”, a spus Patricia Simulea, membru al echipei Alpha Bit.

În realitate, munca din spatele succesului o știu doar ei. Sunt acei elevi care uită să mai plece de la școală, stau chiar și noapte în atelier, pentru a fi cei mai buni, dar și pentru a-I ajuta pe alții.

„S-a stat foarte mult și seara, noaptea târziu la laborator, și chiar și de acasă am lucrat foarte mult noi, cei de pe PR, pentru că am lucrat pe un software, pe Canva, la portofoliu. Dar foarte mult au muncit și cei de pe tehnic, care au lucrat fizic la robot și au stat ore în șir la școală și au șurubărit în continuu”, a adăugat Antonia Solomon.

Fără familii, și în special profesorii care să-i îndrume și să susțină, acești copii n-ar fi reușit să ducă robotica la un asemenea nivel. Calificarea la națională îi responsabilizează și mai mult, mai ales că sunt conștienți că pot reprezenta chiar România la nivel mondial, lucru ce anul trecut l-au ratat la mustață.

„Este extrem de dificil și solicitant și la faza regională s-au prezentat 41 de echipe, dar cred că te-a durut sufletul pentru fiecare echipă care va sta acasă și nu va merge la națională. În sensul că o echipă poate a avut un robot funcțional pe teren, dar nu a acumulat sau nu a avut șansa să acumuleze destule puncte care să-i claseze pe puncte. Sunt echipe care s-au bazat doar pe jocul în teren și n-au insistat pe caietul tehnic, sunt echipe care nu au excelat în teren, dar au avut un caiet tehnic extraordinar de bine pus la punct, asta înseamnă munca din spatele robotului. Din fericire, concursul este unul amplu, se acordă premii atât pe robotul din teren, cât și pentru lucrul la caiet. Lucrul la caiet se examinează în mai multe serii, este un interviu inițial în care copiii se duc singuri și depinde pe ce parte impresionează jurații. Echipele evidențiate urmează cross examinări la stand-ruri periodice. Noi am avut cam 8, foarte multe. E clar că atunci când jurații vin tot mai mult să te examineze înseamnă că ceva e bine. E foarte solicitat, competiția de la Timișoara a durat 12 ore, perioadă în care copiii au fost examinați, au avut interviul, plus jocurile din teren. Este un concurs foarte solicitant, echipele sunt foarte bune, din ce în ce mai bune, astfel că, considerăm că este o reușită faptul că, ne-am calificat la națională, dar asta nu înseamnă că celelalte echipe n-au muncit. Noi sperăm și anul acesta într-un premiu I Think, pentru că acest premiu l-am luat pe regiune. Și atunci, e normal să visăm la el și la națională, este foarte greu, dar acest premiu, sperăm că ne va duce la mondiale, anul trecut doar 4 echipe s-au calificat, noi am fost exact sub linie”, a declarat Daniela Ciontescu, profesor coordonator.

La Pitești,  în perioada 13-15 martie, va avea loc faza națională a concursului de robotică. Pentru că performanța robotului costă, iar deplasările trebuie cumva susținute financiar, Primăria municipiului Petroșani și-a arătat și de această susținerea față de acești tineri, alocându-le din bugetul loc suma de 15.000 de lei bani pentru faza națională. AlphaBit are toate șansele pentru a ajunge la mondiale.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter