06.11.2011,  14:30:02 | 0 comentarii | 554 vizualizari
Scena e gata dar piesa se lasă aşteptată… / “Teatru de vară pentru copii caută sponsori pentru a fi funcţional… Găsitorului, sutele de copii petroşeneni îi oferă mii de mulţumiri!”
de Corneliu BRAN

Spuneam într-un număr al ziarului din vara trecută că vom reveni în 2009 la “Clubul Copiilor” din Petroşani să vedem dacă directorul Imre Kovacs va finaliza cele spuse atunci. Pentru cei care n-au citit acel material sau au uitat, era vorba de finalizarea mansardei la clădirea instituţiei respective şi de construirea unei scene a unui viitor Teatru de Vară pentru Copii, o chestiune absolut unică în tot judeţul Hunedoara. Să vedem mai jos ce am găsit marţi, 12 mai, la Clubul Copiilor din Petroşani, continuând astfel materialul început anul trecut.

Scena teatrului de vară a fost ridicată, dar pentru a putea începe spectacolele se mai aşteaptă sponsori
În momentul de faţă, scena teatrului de vară este finalizată. Construcţia începută în toamna trecută a ajuns la final, amplasamentul fiind făcut în cea mai vizibilă latură a perimetrului curţii interioare a clădirii instituţiei, de pe strada Timişoara, în apropiere de clădirea CNH-ului. Scena nu este foarte mare, cam 8/8m, dar poate asigura în condiţii optime desfăşurarea unor piese de teatru pentru copii, inclusiv teatru de păpuşi, sau a unor mici scenete sau montaje literar-artistice în aer liber. Ba chiar şi desfăşurarea unor concursuri şcolare, sau miniconcerte, curtea putând adăposti lejer circa 100-150 de spectatori. Scena de beton este acoperită dintr-un material de plastic, astfel că şi în caz de ploaie micii actori pot fi feriţi de incidente. „Tot ce vedeţi aici am construit doar din sponsorizări, pentru că bugetul nostru este mic şi la limită. Am avut ambiţia să fac în această curte această scenă pentru un mic teatru de vară pentru Copii, ceva inedit pentru judeţul nostru. Dar dacă nu găsim în continuare sponsori, acest proiect va muri din faşă”, ne-a declarat directorul Imre Kovacs.
Și este perfect adevărat, deoarece numai cu o scenă, fie ea bine construită, nu se pot ţine spectacole. Mai este nevoie de un covor sau de o mochetă care să acopere scena de la un capăt la altul. Apoi de o mare cortină, că aşa-i la teatru. Dar şi de o instalaţie auditivă, cu staţie, difuzoare şi tot ce trebuie. Nu trebuie uitată nici instalaţia de lumini, decorurile şi tot ce ţine de frumuseţea teatrului. Și nu în ultimul rând, mai este nevoie de circa 100-150 de scaune pliante, care după spectacole să poată fi adunate, deoarece curtea instituţiei trebuie să rămână liberă pentru alte acti­vităţi ale clubului (kartingul, de exemplu…). Cu circa 500 de milioane de lei vechi alocate acestui teatru de vară, copiii din Petroşani, dar şi din toată Valea Jiului, ar putea beneficia de o nouă distracţie săptămânală în sezonul cald, una cu adevărat inedită şi din care ar rămâne cu ceva în… creier şi nu în… plămâni sau în stomac, cum se întâmplă din păcate.
„Ar fi bine dacă pe lângă unii sponsori s-ar implica la acest proiect şi consiliul local sau chiar consiliul judeţean, deoarece Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara nu mai are cum să ne susţină după ce ne-au alocat circa 8 miliarde de lei vechi pentru repararea în totalitate a clădirii, inclusiv pentru construirea unei mansarde. Știu că primăria spune că acest Club al Copiilor nu intră în admi­nistrarea ei, pe această linie fiind incluse doar grădiniţele, şcolile şi liceele, dar, practic, este vorba tot de aceiaşi copii, care s-au înscris şi la clubul nostru. Și nu sunt puţini, vorbim aici de 650 de tineri care învaţă şi practică la noi diverse activităţi educaţionale, care sunt convins că le vor prinde bine în viaţă. Ca o răsplată a noastră, dacă primăria ar fi de acord să ne ajute, primăvara şi vara, toate spectacolele de la şcolile şi grădiniţele din Petroşani s-ar putea ţine aici, gratuit, scutindu-se astfel destule taxe de închiriere de săli pentru diverse acţiuni şcolare. Chiar şi discotecă în aer liber, sau diferite carnavaluri şi baluri s-ar putea ţine în această curte. Totul este să se şi dorească…”, ne-a mai declarat directorul Imre Kovacs.
Și este adevărat ce spune directorul, cei 650 de copii sunt înscrişi la 8 discipline instructive şi interesante, sub îndrumarea instructorilor de specialitate. Este vorba de disciplinele: informatică, electronică şi radioamatorism, fotografie di­gitală, pictură, metalo-plastie, gimnastică aerobică, teatru şi karting.

Peste 8 miliarde de lei vechi primiţi în 2007 şi 2008 pentru renovare
şi mansardare de la Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara
În decursul a doi ani, 2007 şi 2008, Clubul Copiilor din Petroşani a beneficiat de la Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara de peste 8 miliarde de lei vechi. Bani necesari renovării totale a vechii clădiri a instituţiei, reparaţiilor, mansardării şi achiziţiei de mobilier şi obiecte pedagogice. Sunt funcţionale în momentul de faţă cinci săli de curs, o sală de gimnastică, câteva ateliere de întreţinere, cinci grupuri sanitare, o cancelarie, un secretariat şi cinci camere de dormit, la mansardă, complet utilate.
Aşa cum a promis anul trecut directorul Kovacs, construirea mansardei a fost finalizată sută la sută. Cele şase camere conţin, fiecare, băi şi duşuri cu apă caldă şi rece, patru paturi în fiecare cameră. Tot la mansardă a fost amenajat şi un „oficiu”, unde oaspeţii pot să-şi spele hainele la o maşină de spălat automatică, sau pot să şi le calce, având la dispoziţie un fier şi o masă de călcat. Tot acolo, cei care vin să doarmă pot beneficia de un filtru de cafea sau de ceai, de un frigider şi de un televizor, cât şi de un cuptor cu microunde pentru a-şi pregăti o mâncare caldă şi rapidă.
“Clubul Copiilor este dispus oricând să încheie contracte de parteneriat cu orice grup organizat de copii sau de adulţi, din orice domeniu, bineînţeles contra cost, dar la un preţ mult mai ieftin decât la hotel sau la pensiuni. Cei care vor dori să doarmă la noi, vor găsi toate condiţiile minimale pentru a-şi petrece una sau mai multe nopţi plăcute aici”, ne-a mai spus directorul Kovacs.

Este nevoie de un poliţist comunitar pe timp de seară
O altă problemă la care se pare că acest club nu a găsit înţelegere din partea administraţiei locale, este aceea a asigurării unei paze, dacă nu permanente, măcar pe timp de seară-noapte. Cum Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara nu are fonduri să mai angajeze unul-doi oameni pentru paza instituţiei, ci, din contră, are prevăzut să mai reducă ceva posturi, directorul clubului petroşenean s-a gândit să apeleze la primărie. Dar s-a trezit cu un NU cât toate zilele, motivaţia fiind aceeaşi că primăria nu are în subordine acest Club al Copiilor din Petroşani, ci doar instituţiile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal. Se pune întrebarea de ce sunt luate lucrurile cu fundul în sus, exact după cine ştie ce lege, asta doar când nu ne convine ceva, iar când ne convine le întoarcem şi invers, găsind soluţii. Ce mare pierdere, pentru liniştea publică, ar fi cu un poliţist comunitar mai puţin pe zi din cei aproape 100? Nu ar fi decât un gest suprem al celor care ne încasează impozitele şi taxele locale, făcut faţă de copiii noştri, cei 650 de elevi înscrişi în acest club, care sunt tot odraslele celor care ţin pe bani publici şi Poliţia Comunitară… Ce nu se înţelege, de fapt? Chiar este aşa de greu de încheiat un protocol sau o convenţie prin care copiii să fie bine păziţi într-o zonă totuşi destul de pustie, mai ales în sezonul rece când se întunecă mai repede?
Poate că, dând dovadă de înţelep­ciune, primarul municipiului va găsi înţelegere, atât pentru teatrul de vară, cât şi pentru detaşarea unui poliţist comunitar permanent la acest club şcolar, chestiuni care nu sunt un capăt de ţară, nici măcar pentru un buget de criză, aşa cum se tot susţine. Un spectacol mai puţin cu fonduri de la bugetul local, sau un sens giratoriu în minus şi Casa Copiilor din Petroşani şi-ar rezolva toate problemele rămase. Iar copiii petroşeneni ar avea încă un loc sigur, plăcut şi inteligent de petrecere a timpului liber.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter