06.11.2011,  14:30:22 | 0 comentarii | 535 vizualizari
Una dintre explicaţiile realizărilor din acest an: / “La E.M. Vulcan audienţele nu-s cu program, ca la alimentara”
de Gheorghe OLTEANU

Să recunoaştem că, despre mina Vulcan, s-a scris mai mult doar când a fost vorba de treburi mai puţin plăcute. S-a vorbit despre ea că a fost leagănul mineriadelor. S-au învârtit rotativele scoţând mii de pagini cu nenorocirile petrecute în subteranul ei şi, în ultimul timp, cu comemorarea celor trecuţi la cele veşnice din cauza acestor evenimente nedorite. Iată, însă, că s-a ivit şi un alt prilej, ca să scriu despre această exploatare minieră. Unul pentru care oricare dintre angajaţii de aici are tot dreptul să-şi umfle abdomenul şi să spună mândru că da, măi, eu lucrez la mina Vulcan!
În acest an, la E.M. Vulcan extracţia de cărbune a mers ca unsă. Când, la sfârşitul lunii august s-a tras linie şi s-a făcut socoteala, a ieşit că, din subteranul ei, au fost extrase suplimentar peste 6000 de tone de cărbune. Mai exact, producţia planificată a fost de 193.700 de tone, iar la lumina zilei au ajuns 199.717 de tone de cărbune. Sunt peste 6000 de tone în plus? Sunt.
De fapt, să fiu drept, acest lucru este o noutate doar pentru cei care nu ştiu cum merge mina Vulcan de câţiva ani încoace. Această constantă a realizării producţiei datează de câţiva ani buni. Din 2003, ca să fiu mai exact. În aceşti ani, mina a avut cele mai mari venituri, oamenii au avut K-uri de peste 1, iar salariile lor au fost mai mari chiar şi cu 20 la sută. Domnul ing. Iosif Surulescu, directorul exploatării (în foto), îmi precizează, de la început, că atât realizările ultimilor ani, cât şi cea de pe primele opt luni ale lui 2009, se datorează unui cumul de factori care şi-au pus amprenta pe colectivul pe care-l conduce. Aceştia sunt, aşa cum mi i-a enumerat domnia sa, disciplina, încrederea în forţele proprii, o foarte bună gospodărire şi organizare a procesului de producţie, a locurilor de muncă şi menţinerea, în permanenţă, a unei linii de front constante. E posibil ca unora dintre dumneavoastră să li se pară că toate astea sună ca în ştirile pe care le citeaţi, acum douăzeci şi ceva de ani, în singurul cotidian existent atunci în Valea Jiului. Probabil, numai că, la fel ca şi atunci, în minerit disciplina trebuie să fie disciplină, iar o producţie ritmică se asigură doar când, terminând de exploatat un abataj, te muţi rapid în altul. Dinainte pregătit. 
Domnul director Iosif Surulescu îmi mai spune că, pe lângă respectarea întocmai a tehnologiei de lucru - este vorba despre de acum cunoscuta metodă de exploatare cu abataje frontale cu banc subminat -, s-a pus accent pe respectarea normelor de protecţie a muncii, a protecţiei zăcământului. Asta explică faptul că, la ora la care citiţi aceste rânduri, E.M. Vulcan nu mai are în evidenţă niciun foc endogen. Toate au fost lichidate prin asanare.
Până la sfârşitul anului mai sunt patru luni. După cum merge treaba, domnul director Iosif Surulescu este mai mult ca sigur că mina va plusa peste plan cu alte 4000 de tone de cărbune. Luna şi mia. Bun, bun, parcă îi aud pe unii, dar la cheltuielile la producţia marfă cum stau băieţii de la Vulcan? Stau bine, chiar  mult mai bine decât alte subunităţi ale CHH. Vreţi cifre? Nimic mai simplu: cheltuielile la 1000 de lei producţie marfă la mina Vulcan au fost, în perioada scursă din acest an, de 1638 de lei. Atingerea acestui nivel de invidiat al respectivului indicator economic îşi are explicaţia în structura echipei de conducere existente, în colaborarea pe care aceasta o are cu sindicatul minei şi cu perso­na-lul din subteran. Cu care directorul discută oricând şi oriunde. Fiindcă, după cum însuşi domnul Iosif Surulescu se exprima plastic, “la E.M. Vulcan audienţele nu-s cu program, ca la alimentara!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter