29.10.2011,  12:33:23 | 0 comentarii | 820 vizualizari
Plusuri şi minusuri... frăţeşti / Radiografia înfrăţirilor municipiului Petroşani cu oraşe din Ungaria, Bulgaria, Italia sau Suedia
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Deocamdată doar relaţia cu maghiarii din Varpalota aduce oareşce beneficii cetăţenilor
Administraţia petroşeneană speră să îmbunătăţească relaţiile culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber şi cu celelalte oraşe

 

După cum se ştie, municipiul Petroşani este înfrăţit cu oraşele Varpalota (Ungaria), Bansko, Nova Zagora (Bulgaria), Ponte nelle Alpi (Italia) şi  Smedjebacken (Suedia). Pornind de la această realitate, am stat de vorbă cu Eduard Wersanschi la emisiunea „Verde-n faţă” de la Radio Kapital. Azi vă prezentăm radiografia acestor înfrăţiri, care ar trebui să aducă, în primul rând, beneficii cetăţenilor şi administraţiei publice locale.

 

Varpalota 

Situat la 90 de kilometri de capitala Ungariei, Budapesta, oraşul Varpalota, cu o populaţie de peste 21.000 de locuitori, este primul oraş înfrăţit cu municipiul Petroşani, în mandatul fostului primar Carol Schreter. 

Prin HCL nr. 28, din anul 1998, consilierii locali au aprobat înfrăţirea dintre municipiul nostru şi localitatea maghiară. După mai bine de 13 ani, relaţia de prietenie între cele două oraşe este cea mai evidentă. An de an, circa 25-30 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, pe bază de reciprocitate, merg în tabără la Varpalota şi, viceversa, tineri maghiari vin în tabără la Petroşani. 

Pe de altă parte, au avut loc şi vizite oficiale ale reprezentanţilor administraţiei publice locale (primari, consilieri locali, directori din cele două primării), precum şi participări ale oficialilor noştri şi ai părţii maghiare, dar şi a unor cetăţeni, la diverse acţiuni culturale şi culturale desfăşurate pe raza celor două localităţi (zilele oraşului, expoziţii pe diverse teme, târguri, festivaluri folclorice).

Chiar în momentul de faţă, un grup de 25 de copii din Varpalota se află într-o tabără la Petroşani, iar 25 de copii din Petroşani sunt la Varpalota, copiii fiind selectaţi conform rezultatelor bune la învăţătură, de la toate instituţiile şcolare din cele două localităţi.

Se poate spune că relaţiile cu oraşul maghiar sunt cele mai active, semn că reprezentanţii UDMR, interesaţi de această înfrăţire cel mai mult, îşi fac mai bine treaba decât reprezentanţii celorlalte partide. Și asta chiar dacă în Consiliul Local Petroşani UDMR nu are în momentul de faţă niciun consilier. Bravo lor şi din acest punct de vedere ei merită a fi felicitaţi!

 

Nova Zagora

Municipiul bulgar, de aproximativ 27.000 de locuitori, este situat la o distanţă de 38 de kilometri de Stara Zagora şi la circa 35 de kilometri de Sliven, oraş care dă şi numele districtului.

Acordul de înfrăţirea a fost votat de consilierii petroşeneni în anul 2002, în vremea mandatului lui Gheorghe David, şi consfinţit de Hotărârea de Consiliu Local nr. 157. Câteva luni mai târziu, pe 6 martie 2003, s-a semnat şi actul oficial dintre cele două părţi.

Relaţiile cu Nova Zagora, după mai bine de 8 ani, nu sunt în momentul de faţă deloc atractive, în sensul că există prea puţine activităţi comune desfăşurate pe parcursul unui an, existând chiar şi ani în care acestea au fost aproape de zero. 

 

Ponte nelle Alpi 

Orăşelul italian numără în jur de 8.500 locuitori şi face parte din provincia Belluno din regiunea Veneto, distanţa de faimosul oraş Veneţia fiind de doar 78 de kilometri.

Legătura cu acest orăşel s-a creat tot în mandatul primarului Gheorghe David. Atunci prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 90, din 21 septembrie 2000, s-a aprobat înfrăţirea celor două localităţi de către consilierii locali petroşeneni. Actul oficial de înfrăţire a fost semnat abia trei ani mai târziu, la 13 noiembrie 2003, evenimentul având loc în Ponte nelle Alpi, cu participarea unei delegaţii petroşenene.

Menţionăm că înainte cu un an, în 2002, ia fiinţă, la Petroşani, „Asociaţia Comitato Pollicino - Un surâs pentru copiii din România”, al cărei obiectiv principal a fost crearea unei instituţii care să găzduiască copiii cu probleme speciale. Astfel, la doi ani de la înfrăţire, în august 2005, sunt iniţiate primele lucrări la viitoarea „Casa Pollicino”, în 2007 având loc ultimele finisaje la acest edificiu, efectuate de voluntari italieni din zona Belluno.

Vizita efectuată de ambasadorul italian la Petroşani, Excelenţa Sa Mario Cospito, în mandatul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, la 30 aprilie 2010, n-a avut efectul scontat pentru ambele oraşe, relaţiile cu localitatea italiană înfrăţită cu Petroşaniul nefiind nici acum la cel mai înalt stadiu, la modul activ vorbind (la modul declarativ e cu totul altceva). Chiar dacă prin Casa Pollicino există o punte comună între cele două localităţi, nu există, momentan, organizări reciproce de tabere de copii, ca să dăm doar un exemplu. De asemenea, n-am prea auzit ca investitorii italieni din provincia Belluno să se intereseze de Valea Jiului şi de posibilităţile de a investi aici, iar schimburile culturale şi activităţile comune se organizează parcă mult prea rar.

 

Bansko

Staţiunea de munte bulgărească, cu o populaţie de aproximativ 10.000 locuitori, a ajuns în momentul de faţă una dintre cele mai moderne staţiuni de sporturi hibernale din Europa. Oraşul se află în partea nord-estică a Munţilor Pirin, la o distanţă de Sofia, capitala Bulgariei, de circa 140 km. Situată la altitudinea de 925 m, staţiunea are pârtiile de schi situate între altitudinile 1.975 – 2.580 m. Condiţiile, după amenajările de pârtii şi după montarea de tot felul de instalaţii pe cablu moderne şi a tunurilor de zăpadă, sunt acum excelente pentru schi, dar şi pentru practicarea altor sporturi de iarnă iubite de tineri, cum ar fi snowboard-ul. De altfel, Bansko a intrat în circuitele europene de competiţii sportive de mare anvergură.

Conform declaraţiilor primarului Aleksandr Kravarov, staţiunea şi baza hotelieră din oraş produc circa un milion de euro pe zi în sezonul de iarnă, oficialităţile fiind preocupate în ultima perioadă şi de investiţii care să cuprindă şi turismul de vară (ridicarea de parcuri de distracţii, piscine descoperite şi terenuri de sport etc.). Șomajul în Bansko a ajuns sub 5%, în condiţiile în care zona şi oraşul ajunseseră acum 7-8 ani la procente de şomaj şi de sărăcie de speriat.

Chiar dacă proiectul din Parâng este preluat oarecum după modelul bulgăresc, relaţiile cu „fratele” Bansko sunt încă departe de aşteptări, acţiunile comune fiind destul de reduse, cu toate că se întreprind eforturi de revitalizare. 

Actul de înfrăţire s-a semnat în timpul mandatului actualului primar Tiberiu Iacob-Ridzi. Acesta ne-a dezvăluit că are planuri mari cu acest oraş înfrăţit, în ceea ce priveşte desfăşurarea de competiţii sportive comune de iarnă. Bineînţeles asta după ce proiectul din Parâng va fi implementat, iar în Petroşani, pe lângă pârtiile şi instalaţiile pe cablu din Parâng, vor fi create şi câteva mari complexe hoteliere şi baze de distracţii, undeva peste vreo trei-patru ani. 

 

Smedjebacken

Cel mai nou oraş cu care Petroşaniul s-a înfrăţit, Smedjebacken din Suedia, este o localitate din centrul acestei ţări scandinave, situată în districtul Dalarna. Deşi e municipiu, oraşul suedez are doar cu puţin peste 10.000 de locuitori, din anul 1990 devenind unul din „municipiile ecologice” din Suedia.

Relaţiile cu localitatea suedeză au început prin acordul de înfrăţire votat de consilierii locali din Petroşani, prin HCL nr. 242, din 20 decembrie 2007, înfrăţirea fiind făcută într-un cadru oficial la 3 martie 2010 la Petroşani, când la primărie a fost prezentă şi o delegaţie oficială suedeză.

Totuşi, sudarea relaţiilor de prietenie între cele două localităţi a avut loc mult mai devreme, între anii 2006-2008, prin proiectul „Oraşe în Europa - Puncte de întâlnire pentru cetăţeni europeni”, un proiect european la care municipiul Petroşani a participat împreună cu Smedjebacken şi alte două municipii din Irlanda şi Cipru, punându-se astfel bazele colaborării între municipiul nostru şi cel suedez.

Dacă nu s-ar fi desfăşurat cele câteva mici acţiuni culturale comune şi dacă nu s-ar fi semnat la Petroşani acordul de înfrăţire nici n-am fi ştiut că avem o relaţie cu acest mic municipiu scandinav. Faptul că el a fost declarat municipiu ecologic în Suedia ar trebui să ne facă să învăţăm de la suedezi cum stă treaba în materie de ecologie. Pe viitor n-ar strica, credem noi, ca asociaţiile ecologice din Petroşani şi administraţia publică locală să organizeze acţiuni şi tabere ecologice comune cu partea suedeză. 

 

Petroşaniul dă tonul... prieteniei

Având dorinţa de a impulsiona relaţiile cu cele cinci oraşe înfrăţite, prin acţiuni clare, active, administraţia municipiului Petroşani a alocat fonduri de la bugetul local pentru Proiectul „Înfrăţire-Voluntariat-Cooperare”. Adică, 25.800 de lei pentru organizarea unui seminar în cadrul proiectului amintit. Aceasta pentru că proiectul prevede desfăşurarea a cinci seminarii în trei din cele cinci oraşe înfrăţite cu municipiul Petroşani: Varpalota, Bansko şi Ponte nelle Alpi. Un al patrulea seminar va avea loc la Petroşani, în timp ce al cincilea se va desfăşura la Wolfsberg, deoarece acest oraş este înfrăţit cu oraşul maghiar Varpalota. 

Conform declaraţiilor lui Eduard Wersanski, consilier al primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, Biroul Integrare Europeană din cadrul primăriei, pe baza fondurilor nerambursabile europene aprobate pentru acest proiect din cadrul programului “Europa pentru Cetăţeni” (circa 50.000 de euro), va organiza şi două evenimente: „Fabrica lui Moş Crăciun”, la Petroşani şi Wolfsberg în luna decembrie. Acţiunea va avea ca scop colectarea de pachete pentru persoanele defavorizate. Cetăţenii vor putea dona, chiar înainte de Crăciun, dulciuri, haine, rechizite, cărţi, alimente nealterabile, obiecte electrocasnice ca semn al solidarităţii umane şi grijii faţă de aproape.

Un alt punct interesant din cadrul proiectului, conform declaraţiilor lui Eduard Wersanski, va fi desfăşurarea unei şedinţe comune a Consiliului Local Petroşani şi a Consiliului Local Varpalota: „Schimbul reciproc de experienţă între reprezentanţii celor două administraţii locale va fi prielnic pentru toată lumea. Fiecare are câte ceva de învăţat de la ceilalţi. Aceste şedinţe au rolul de a ne apropia mai mult unii de ceilalţi”. În prima etapă a proiectului vor sosi în Petroşani 40 de cetăţeni din Varpalota, consilieri locali şi reprezentanţi ai administraţiei locale, urmând ca apoi partea română să întoarcă vizita. 

 

 

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter