06.11.2011,  18:36:48 | 0 comentarii | 581 vizualizari
Buni creştini, / Toţi primarii Văii Jiului se vor afla de Paşti pe la casele lor, iar Învierea îi va prinde la biserică
de Corneliu BRAN

Curăţenia de Paşti a localităţilor – prioritatea numărul unu a edililor Văii Jiului în aceste zile 

Sfintele Paşti sunt sărbătorite de fiecare român ortodox, an de an, cu mare credinţă şi evlavie, aşa cum îi stă bine acestui popor creştin. Pentru că am intrat în Săptămâna Patimilor, iar până la Învierea Domnului Iisus Hristos mai sunt doar câteva zile, vă prezentăm mai jos cum întâmpină edilii celor şase localităţi din Valea Jiului marea sărbătoare a ortodocşilor de pretutindeni şi unde se vor afla ei în noaptea de Înviere, sau în zilele de sărbătoare.

 

Primarul Ilie Păducel a mobilizat 100 de oameni la curăţenie

 

Primarul Ilie Păducel crede sărbătoarea Paştelui ca fiind cea mai importantă pentru toţi creştinii. În acest sens, consideră că oraşul Petrila trebuie să arate, în primul rând,  curat: „Aşa cum fiecare creştin întâmpină Sfintele Paşti cu curăţenie şi bucate în casă, aşa şi noi, ne-am gândit, ca în fiecare an, să aşteptăm Învierea Domnului cu curăţenie în oraş. De aceea, am mobilizat pe străzile oraşului peste 100 de oameni, care fac curăţenia de primăvară. Vrem ca Petrila să fie curată de Sfintele Paşti, aşa cum îi stă bine unui oraş civilizat, cu oameni harnici şi buni gospodari”. Primarul consideră că un al doilea lucru care trebuie evidenţiat, acum în prag de sărbători, ar fi finalizarea plombelor la strada principală: „În aşteptarea marii reabilitări a străzii principale, de la Tunel şi până la Răscoala, care va începe din acest an, ne-am gândit ca, de Paşti, măcar să plombăm găurile, pentru a veni în sprijinul şoferilor. Astfel, joi şi vineri am finalizat această lucrare”. Și tot în cinstea marii sărbători, marţi 14 aprilie, Primăria Petrila a făcut fericite 16 familii care au 50 de ani de căsnicie. „M-am gândit că această dată este numai bună să facem fericite cele 16 familii de bătrâni, o dată pe care nu am ales-o întâmplător, acum, înainte de Sfintele Paşti. Astfel, în Sala Cununiilor din primărie am acordat fiecărei familii câte o diplomă de merit, o felicitare, o ciocolată, o floare, o sticlă de şampanie şi câte un plic cu 300 de lei, ca semn al preţuirii noastre faţă de dânşii”, ne-a declarat Păducel. În altă ordine de idei, primarul ne-a mărturisit că de Paşti va sta acasă, cu familia şi prietenii, iar în noaptea de Înviere va fi prezent la una dintre bise­ricile Petrilei.

 

Tiberiu Iacob-Ridzi va petrece cu soţia şi prietenii

 

Primarul Petroşaniului ne-a declarat că Sfintele Paşti îl vor prinde acasă, împreună cu soţia sa, Monica, deoarece “sărbătorile de Paşte sunt, după părerea mea, sărbători de familie”.  Pentru oraş, Tiberiu Iacob-Ridzi a pregătit o „armată” de oameni, care să se ocupe de curăţenia de Paşti. De asemenea, vor fi finalizate până vineri plombele la drumul principal al municipiului, dintre Dacia şi OMV, drum care, în ultimele săptămâni, a dat atâtea bătăi de cap şofe­rilor. Primarul nu a uitat nici de promisiunea făcută celor din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor, chiar dacă a întârziat puţin: “Am vrut ca biroul şi dulapul, mobilier pe care l-am promis celor de la asociaţie încă din campania electorală, să ajungă acum, înainte de Paşti. Este un mic cadou pe care noi l-am oferit acestor oameni pe care îi preţuim”.

 

Ilie Botgros şi-a mulţumit funcţionarii

 

“De Paşti, la Aninoasa, toată lumea va sărbători în linişte şi pace”, crede primarul Ilie Botgros. Oricum, după ce luni de zile şi-au primit salariile pe bucăţi, funcţionarii Primăriei Aninoasa se pare că încep să intre la normalitate din acest punct de vedere: “Pentru că nu am avut bugetul aprobat nu am putut să le oferim salariile la zi funcţionarilor, dar am găsit alte modalităţi de plată, prin acordarea de prime şi alte drepturi. Astfel, am reuşit să acordăm câte 1.200 de lei, ca drept salarial, fiecărui funcţionar public, plus salariul pe luna ianuarie, plus câte 500 de lei primă, fiecare. Luna viitoare vom ajunge cu salariile la zi, astfel că din acest punct de vedere vom intra în normal”. În cinstea Sfintelor Paşti, corul copiilor aninoseni a susţinut marţi, 14 aprilie, la Biserica Ortodoxă din Aninoasa, un concert de muzică religioasă. “Vor cânta şi în noaptea de Înviere, tot la Biserica din Aninoasa, unde mă voi afla şi eu, împreună cu familia. Iar viceprimarul Nistor va fi prezent la Biserica din Iscroni”, ne-a declarat primarul Botgros. Sfintele Paşti îl vor găsi pe primarul aninosean acasă: “Vin copiii acasă, rudele, prietenii. Va fi ca de fiecare dată o petrecere în familie, alături de cei dragi”, ne-a mai spus primarul.

 

Gheorghe Ile aşteaptă Sfintele Paşti cu încredere şi speranţă… Dar şi nedeile de după Paşti

 

Primarul Gheorghe Ile va fi prezent de Înviere la “Biserica Ortodoxă nr. 3, cea de la Coroeşti”, iar în zilele de Paşti va petrece împreună cu soţia şi copiii, “aşa cum îi stă bine românului ortodox”. Pentru oraş, din cauza crizei economice nu a pregătit nimic în mod special, doar o curăţenie generală pe străzi, pe trotuare şi în parcuri. Gheorghe Ile abia aşteaptă să treacă Sfintele Paşti ca să fie prezent la nedei, care îi plac atât de mult: “După Paşti, la o săptămână, în Duminica Tomii, la Paroşeni va avea loc o nedeie. Apoi, la trei săptămâni va mai fi o nedeie la Dealu Babii, cu program artistic, iar seara va fi organizat un mare bal. Este ceva foarte frumos! Practic, astea sunt nedeile de Paşti, dar care sunt ţinute, după tradiţie, după Sfintele Paşti”.

 

Cornel Resmeriţă va fi alături de lupeneni de Paşti

 

Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, ne-a mărturi­sit că niciodată de Sfintele Paşti sau de Crăciun, de când este primar, nu a fost plecat din localitate: „Și anul acesta, ca de fiecare dată de când sunt primar, voi fi în localitate, alături de cetăţeni. Niciodată nu am fost plecat de sărbători, pentru că se pot întâmpla multe şi este bine ca primarul unei localităţi să fie aproape de problemele ivite”. Zilele de Paşti primarul şi le va petrece alături de familie şi de prieteni. Pentru municipiul Lupeni, Cornel Resmeriţă a pregătit, ca în fiecare an, curăţenia de Paşti: „Am mobilizat oamenii. Se face curăţenie peste tot, pentru ca Lupeniul să întâmpine aşa cum trebuie Învierea Domnului”. În Vinerea Mare, primarul Resmeriţă va fi prezent la “Drumul Crucii”, o procesiune religioasă unică în România, organizată de inimosul om de afaceri lupenean, Emil Părău, cu sprijinul preoţilor ortodocşi şi a administraţiei locale. Și tot de Paşti, în Parcul Copiilor, părinţii vor putea să le arate celor mici iepuraşi adevăraţi, primăria gândindu-se să le facă astfel o surpriză.

 

Dănuţ Buhăescu speră ca Uricaniul să devină în aceste zile cel mai curat oraş din Vale

 

Deşi nu este o competiţie între oraşele Văii Jiului, privind curăţenia, primarul Dănuţ Buhăescu doreşte ca, de Paşti,  Uricaniul să strălucească de curăţenie: “Și nu vorbim doar de curăţenia clasică. Vorbim şi de vopsitorie, de văruire, de tot ce ţine de aspect. Vreau ca de Sfintele Paşti, Uricaniul să fie cel mai curat oraş. Am trimis oamenii la curăţenia de Paşti. Până vineri oraşul va arăta foarte curat. Și nu vor fi curăţate doar străzile şi trotuarele, ci şi curtea Bisericii Ortodoxe, cât şi toate aleile care duc spre biserică, ba chiar şi cimitirul”. De Paşti, primarul din Uricani va sărbători alături de “fini, prieteni şi colegi, aici în Uricani, aşa cum îi stă bine oricărui creştin care cinsteşte Învierea Domnului”.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter