22.05.2025,  14:00:50 | 0 comentarii | 724 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Costume tradiționale momârlănești – la mașini de cusut moderne


de Ziarul Vaii Jiului

Straiele populare sunt din nou la modă, atât că cele autentice sunt greu de găsit. De aceea, la Uricani, în urmă cu câțiva ani a apărut Atelierul de broderie al  Asociației  „Ținutul Momârlanilor”. Cu mașini de cusut moderne, materiale de calitate și pricepere din partea croitoreselor, aici zilnic se realizează cămăși momârlănești, straițe, veste, brâuri, chiar și costume populare întregi.

Atelierul de broderie al Asociației „Ținutul Momârlanilor” a apărut tocmai din dorința de a promova arta populară, dar și dintr-o necesitate. Un localnic sau chiar un turist, dacă vrea o cămașă, sau de ce nu un costum momârlănesc complet, cu greu găsește, și atunci de împrumut, pentru că rar oamenii locului își vând zestrea. Tocmai de aceea, asociația a deschis de câțiva ani la Uricani un atelier în care se croiesc straie momârlănești autentice.

„Povestea acestui atelier a început acum 2 ani, când o prietenă mi-a spus de o finanțare. Am scris și eu un mic proiect, în care am scris că avem nevoie de o mașină computerizată de brodat și alte accesorii pentru a da drumul unui atelier. Inițial, era doar pentru a face câteva cursuri cu tinerele din localitate pentru a învăța acest meșteșug. Am găsit-o pe doamna Ica, care știe să croiască foarte bine, știe broderie. Am învățat câteva fete, dar după aceea, văzând ce lucruri frumoase ies, am zis să mergem mai departe. Cu sprijinul altor finanțatori, am mai cumpărat o altă mașină de cusut. Acum am ajuns să facem lucruri pe comandă, costumul întreg: ia, vesta, poalele și tot ce e nevoie pentru costum, inclusiv brâuri brodate”, a declarat Claudia Șandru, președinte Asociația „Ținutul Momârlanilor”.

Războaiele de țesut de odinioară au fost înlocuite cu mașini de cusut moderne, tocmai pentru că în epoca vitezei, și la o cerere mare, timpul este esențial. În trecut, momârlancele lucrau un post întreg la o cămașă sau chiar un an, pentru că totul se făcea manual. Acum, totul se face mai rapid.

„Cam totul e mecanizat acum... Dar, totuși, este nevoie de mâna atentă a unui croitor iscusit, care să le îmbine să știe exact cum să le poziționeze, mai ales în această broderie computerizată, milimetric se lucrează. Ghergheful nu este atât de mare, încât să cuprindă toată broderia de pe piept, de pe mânecă. Ele se fac îmbinate și dacă nu ești atent și nu îmbini șirul acela negru de pe cămașa momârlănească, care la noi este făcut tot cu ață de calitate, atunci poți să strici o cămașă” a mai completat Claudia.

Doamna Ica, de profesie educator, este cea care cu migală a trecut de la brodatul manual, învățat de la bunica, la cel computerizat. Nu a fost ușor, dar atunci când intervine pasiunea, totul e posibil.

„Am broderie în ADN, meseria de croitor o am de mulți ani, iar cea de broderie pot să spun că vine ca o completare. A fost nevoie de muncă, de perfecționare, de învățare, pentru că este puțin diferit. Însă acum facem costume populare momârlănești autentice, la cele mai înalte standarde. Mașinile acestea de cusut moderne sunt foarte bune, ne ușurează munca, dar cu toate astea, trebuie multă atenție. O zi de muncă se poate duce, dacă ultima ora din zi nu ești atent și schimbi poziționarea în gherghef. Aceste mașini ne ajută foarte mult, pentru că putem confecționa mai repede un costum, față de cum lucrau doamnele de altădată, poate chiar și un an de zile la o ie. Acum noi într-o săptămână terminăm o ie. Extrem de importante sunt si pânza, ața cu care noi lucrăm și care este una de foarte bună calitate. Asta ajută pe termen lung și în întreținerea costumului, pentru că el nu este făcut să țină doar un an, doi și câțiva zeci, fără să se vadă trecerea timpului peste el”, a declarat Emilia Ferar, croitor.

Chiar dacă sunt concepute cu ajutorul tehnologiei, costumele sunt autentice 100%, și după modele vechi de 100 de ani. La loc de cinste în atelierul de la Uricani era pusă ia model, pe care au studiat-o inclusive IT-iști, cei care atent au transpus fiecare detaliu, în format electronic, pentru a face matrița în mașina de cusut.

„Acest atelier de broderie lucrează cămăși după cele tradiționale. Am avut un model vechi de peste 100 de ani, pe care l-am digitizat și este cumva modelul consacrat al atelierului și în continuare vrem să facem și alte modele”, a mai completat Claudia Șandru.

Costumul popular românesc a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani, devenind un adevărat trend atât în România, cât și pe plan internațional. Acesta este purtat nu doar la evenimente tradiționale, ci și în contexte moderne, fiind integrat în mod creativ în moda contemporană. Doamnele de la Atelierul de Atelierul de broderie al Asociației „Ținutul Momârlanilor” fac și la comandă, iar pentru asta trebuie să sunați la numărul de telefon 0721804053.

Atelierul în care se concep costume populare momârlănești autentice funcționează în Casa de Cultură de la Uricani, fiind un loc unic în Valea Jiului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter