29.10.2011,  12:16:03 | 0 comentarii | 1504 vizualizari
Zilele Uricaniului au fost explozive / Datorită cetăţenilor care au participat trup şi suflet
de Alina PIPAN

Sâmbătă seara, după ce trupa Hi Q şi-a încheiat recitalul, primarul Dănuţ Buhăescu a urcat pe scenă pentru a-i saluta pe cetăţeni. Cu toate că se descurcă de minune la microfon, nu a zăbovit decât vreo două minute pentru a lămuri o problemă importantă pentru el.

Trei consilieri locali l-au acuzat că aruncă banii pe fereastră. Cu banii cheltuiţi pe Zilele Uricaniului ar fi putut să rezolve alte probleme, mai ales pe criza asta. O sesizare aparent pertinentă. Dar nu neapărat valabilă. „Uricaniul are nevoie şi de relaxare, de momente frumoase. Nu trebuie să ştim numai de accidente, explozii şi probleme. Anul trecut v-am întrebat dacă vreţi ca şi anul ăsta să organizăm Zilele Uricaniului şi aţi fost de acord. Anul acesta vă întreb dacă şi la anul sunteţi de acord să organizăm Zilele oraşului Uricani?”. Cei prezenţi la faţa locului au aprobat în cor. Și că şi-au dorit această sărbătoare, şi că-şi doresc una şi la anul viitor.

 

Competiţii cu zeci de diplome 
 
Partea cea mai antrenantă pentru uricăneni au constituit-o 
competiţiile sportive. La care s-au înscris oameni simplii cu hobby-uri diferite. Majoritatea bărbaţi. Femeile nu prea s-au interesat de aceste competiţii, pentru că, de regulă, îşi susţin bărbaţii şi le oferă lor posibilitatea de a se desfăşura. Și dacă unul se distrează, celălalt este 
responsabil în casă. Zeci de oameni au concurat la şah, table, tenis de masă, tenis cu piciorul şi fotbal. Campionatul cel mai spectaculos a fost cel de fotbal. Unde au fost înscrise multe echipe. Cea mai bună s-a dovedit a fi Milenium. A fost evident faptul că tinerii din echipa câştigătoare au avut un comportament competitiv exemplar. 
Și-au aclamat rivalii la premiere şi le-au făcut galerie. Echipa de pe locul trei a oferit un moment sentimental la premiere. Au venit să ia cupa de cristal aliniaţi, împreună cu copiii lor. 
Premiile au fost oferite chiar de primar, care-i cunoştea personal pe aproape toţi competitorii. Semn că Uricaniul are o comunitate compactă.
 
Tarabe puţine, lume multă
 
Locul de desfăşurare a târgului şi a spectacolului de anul acesta a fost diferit faţă de cel de anul trecut. Dacă anul trecut scena a fost amplasată lângă Casa de Cultură Uricani, anul acesta scena a fost amplasată chiar la intrarea în oraş, lângă blocul ANL. Spaţiu evident mai ofertant, cu toate că a expus traficului intens câteva ronduri de flori superbe. Anul trecut târgul de zilele oraşului se întindea cât este strada de lungă. Anul acesta puteai număra cu uşurinţă tarabele. Primăria nu s-a ocupat de organizare. Ea a revenit unui antreprenor, acelaşi care organizează de doi ani festivităţile la Petrila. Se ştie deja că omul practică preţuri mari pentru chiria pe metru pătrat. Acest lucru se reflectă în numărul mic de comercianţi şi în preţuri mai mari pentru cumpărători. Acest lucru a fost, totuşi, în avantajul comercianţilor locali, care au societăţi comerciale în Uricani, şi care nu au fost nevoiţi să plătească chirie. 
Diferenţa de preţ i-a îndreptat pe uricăneni să consume mai mult din magazinele locale. Grătarele şi berea s-au vândut cel mai bine. Puii la rotisor s-au vândut la preţuri convenabile. Produsele la grătar au variat ca preţ. De la 3 la 6 lei. Berea la pahar s-a vândut cu 2, 3 sau 4 lei. Cine nu şi-a permis, nu a avut poftă sau loc la masă să guste micii, a cumpărat o pungă de popcorn sau creveţi. 
 
Un leu lovitura, 3 lei îngheţata Polar
 
Cine a mâncat un mic, a băut o bere, a dat şi un pumn sănătos. Dar nu în vreun seamăn. Ci într-un sac de box. Iar pentru a-ţi măsura capacitatea pumnului trebuia să plăteşti un leu. Și mulţi tineri s-au întrecut în pumni la sacul de box. Dar şi să dărâme, în schimbul unui premiu, câteva cutii din tablă. 
O ladă frigorifică de interes a fost şi cea cu îngheţată Polar. Cine-şi mai aminteşte Polarul? Îngheţata specifică perioadei comuniste. Împachetată ca un pachet de unt, cu un gust untos. 3 lei a fost preţul ei în târg. Unul destul de piperat. Pentru mulţi - un preţ bun, dacă redescoperă gustul de acum mai bine de 20 de ani. Gustul nu ştim dacă-i la fel, dar, este evident, ambalajul vinde bine. 
 
Concert cu public numeros dar mai ales activ
 
Trupele cele mai aşteptate de public au fost, aşa cum s-a văzut din reacţia publicului, Hi Q, Paraziţii şi Cargo. Dana Nălbaru i-a cucerit pe mulţi. Vocea şi apariţia ei scenică sunt greu de înlocuit. Melodiile trupei au fost fredonate de fiecare om în parte voluntar sau… involuntar. Când a venit vorba de programul Paraziţilor actul voluntar a fost evident. Versurile rezonante ale trupei erau pe buzele fiecărui tânăr din public. Și în special pentru ei au venit tineri din toată Valea la Uricani. Spectacolul lor a fost cel  mai de succes. Iar dacă am aduce un comentariu negativ vizavi de această reprezentaţie câteva mii de fani ne-ar pune la zid cu câteva versuri ale Paraziţilor. 
Vom reveni în ediţia de mâine cu detalii interesante de la o altă parte a acestor festivităţi. Cea a galei K1, prima de acest fel din Valea Jiului. 
 
 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter