29.10.2011,  17:46:16 | 0 comentarii | 973 vizualizari
În a doua zi de Crăciun, eveniment istoric la Petroşani: resfinţirea Bisericii Sfânta Treime! / Protopopul Dorel Pogan: „Am reuşit ca prin Biserica Sfânta Treime să înfrăţim la Petroşani toate partidele politice”
de Corneliu BRAN

Biserica Sfânta Treime din Petroşani va fi resfinţită în a doua zi de Crăciun. La eveniment va fi prezent şi Preasfinţia Sa Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Cum este vorba de o mare sărbătoare (prilej cu care vor fi aduse la acest sfânt lăcaş bisericesc şi moaştele câtorva sfinţi importanţi ai bisericii ortodoxe, fiind oficiate şi slujbe speciale legate de acest eveniment şi de Crăciun, la final totul culminând cu acordarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Petroşaniului P.S. Gurie de către primarul Tiberiu Iacob-Ridzi), am vrut să aflăm mai multe amănunte chiar de la părintele protopop dr. Dorel Pogan.

Părinte care este şi parohul acestei mari biserici din centrul municipiului. Am purtat discuţia chiar lângă un minunat brad de Crăciun, exact lângă iconostas.

 

Reparaţii, restaurări

- Biserica Sfânta Treime arată acum foarte bine, faţă de acum câţiva ani. Și nu vorbim de o sfântă biserică de cartier, vorbim de un locaş sfânt situat chiar în plin centrul municipiului Petroşani, un loc de pelerinaj pentru mulţi credincioşi care trec prin zonă, nu neapărat numai din Petroşani. Puteţi să ne spuneţi cum s-a petrecut această schimbare din ultimii ani?

- Sigur, despre această biserică am putea vorbi foarte mult. Înainte să vă dau un răspuns la întrebare, vreau să fac un scurt istoric al lucrărilor care s-au efectuat aici, de când am preluat parohia, în anul 1976. Ea necesita încă de-atunci lucrări capitale deosebite şi în exterior şi în interior, cu restaurare de pictură, în primul rând. Le-am făcut toate, pe rând, aşa cum ne-a ajutat bunul Dumnezeu. O reparaţie capitală exterioară am făcut-o în perioada 1977-1978. Apoi, în 1982, am reuşit să facem restaurarea generală a picturii, cu profesorul Petre Achiţenie, un pictor din Bucureşti. Pictura s-a păstrat vreo douăzeci şi ceva de ani, în condiţii aproape bune. După aceea a fost din nou nevoie ca să intervenim cu o restaurare de pictură. Această lucrare a fost executată de pictorul Părfiliu Cuciuc, care a terminat această lucrare în urmă cu vreo şase ani. După reparaţia generală din exterior, terminată în 1978, a fost nevoie, după câţiva ani, să intervenim la acoperişul bisericii, care era din tablă şi începuse să se degradeze, fiind înlocuite bucăţile ruginite şi apoi a fost revopsită toată tabla, de câteva ori. Până la urmă, am ales pentru acest acoperiş soluţia cea mai bună, reuşind să-l acoperim cu tablă „lindab”, peste tot. O muncă deloc uşoară, ţinând cont ce profiluri frumoase şi dificile presupune acest acoperiş. De altfel, până să schimbăm acoperişul, am fost refuzaţi de destui meşteri în construcţii, care motivau că e prea complicat de pus, în condiţiile în care trebuia să iasă o lucrare frumoasă, biserica fiind situată chiar în mijlocul oraşului. Până la urmă, am găsit un meşter care s-a încumetat să facă această muncă, domnul Barb. Acesta, cu unele ajutoare de la mină şi cu sprijinul unui văr de-al dumnealui, a realizat partea de tăblărie.

 

„La Petroşani chiar toate partidele au avut şi au o contribuţie mare la sprijinirea bisericii creştine...”

Dar vreau să vă mai spun ceva, un lucru extraordinar, după părerea mea. La această biserică, mai bine spus la faptul cum arată ea azi, se poate constata şi vedea uşor că au participat toate partidele politice, prin reprezentanţii lor din teritoriu. Pentru că, atunci când ne-am apucat de ultimele reparaţii capitale de la exterior, am nimerit în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Atunci, fiecare dintre partide a căutat să arate că, şi pe plan bisericesc-creştin, îşi are şi el contribuţia sa. Și pot spune, fără să încerc să laud pe nimeni, că la Petroşani chiar toate partidele au avut şi au o contribuţie mare la sprijinirea bisericii creştine, o contribuţie chiar esenţială. Aşa am reuşit să înlocuim geamurile vechi cu geamuri de termopan (ramele erau foarte vechi şi uzate, pătrundea frigul pe lângă ele, să nu uităm că această biserică a fost zidită pe la sfârşitul celui de-al doilea război mondial), prin bunăvoinţa domnului Haralambie Vochiţoiu, care a sponsorizat aceasta (toate geamurile din partea de jos a clădirii), ajutat şi de domnul Apostu (care a sponsorizat geamurile de sus, de la cupolă).

Finanţarea pentru materialele de care a fost nevoie pentru ultimele reparaţii capitale o datorăm Consiliului Local Petroşani şi mai ales domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi, cărora le mulţumesc încă o dată şi pe această cale. Firma care şi-a luat oboseala la aceste lucrări exterioare, de mai bine de doi ani, este firma domnului Alin Simota.

Deci, iată cum s-au înfrăţit cu această ocazie democrat-liberalii, cu naţional-liberalii şi cu social-democraţii, ieşind o lucrare frumoasă. Ar fi de dorit ca acest lucru să se repete, această „înfrăţire” să se întâmple şi în plan politic, atunci când e vorba de binele comun şi de binele ţării. Și să vedem la televizor şi prin ziare mai puţine certuri şi mai multă comuniune între partide şi oameni politici, ca să reuşească să scoată ţara din criza asta prelungită. Pentru că poporul cam asta aşteaptă de la politicieni, nu scandal, tensiune, vrajbă şi ură. Ca să închei cu partea lucrărilor exterioare, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca în anul 2011 să finalizăm şi montarea unui gard împrejmuitor la Biserica Sfânta Treime, lucrare pe care n-am mai apucat să o finalizăm în acest an, dar pe care o vom face, sperăm, la anul, aşa cum ne-am propus.

 

Elogiu doamnei Dascălu şi altor buni creştini

- Ne aflăm în interiorul bisericii. Se poate observa cu ochiul liber că au apărut foarte multe schimbări, începând de la confortul termic şi până la partea estetică. Ce ne puteţi spune?

- Încălzirea centrală am pus-o la punct în urmă cu vreo 7-8 ani, cu eforturi foarte mari, din cauza lipsei fondurilor. Caloriferele pe care le vedeţi le-am adus de la o firmă care le-a casat. Dumnealor le-au scos de rele, noi le-am luat de bune.

Le-am reparat, le-am făcut proba şi iată-le funcţionale! Am făcut, apoi, cerere la termoficare şi ne-a racordat, bineînţeles cu costurile de rigoare. Apropo de aceste costuri, să ştiţi că pe vreme de iarnă nu sunt nişte costuri mici, plătim în jur de 11-13 milioane de lei vechi pentru căldură. Dar fără căldură nu se poate asigura confortul credincioşilor care vin la biserică. În ceea ce priveşte parchetul, pe acesta l-am cumpărat cu bani de la primărie, dar cel care ne-a aşezat parchetul pe jos a fost domnul Gui, care şi-a trimis meşterii de la firma dumnealui, noi fiind astfel scutiţi de plata manoperei, ceea ce iar nu-i puţin lucru.

Covoarele pe care o să le vedeţi pentru prima dată la slujbele speciale de Crăciun, le-am cumpărat de la fabrica de covoare din Alba-Iulia. Acestea ne-au costat vreo 67 de milioane de lei vechi, plus transportul lor de-acolo. Aş vrea să subliniez faptul că în toate aceste lucrări mari mi-a fost alături, ca un bun sfătuitor, chiar consilier aş zice, doamna Maria Dascălu, contabila Protopopiatului din Petroşani, o femeie care a pus mult suflet în tot ceea ce am făcut aici, dându-mi sfaturile cele mai bune.

 

Chivotul, cristelniţa, baldachinul, uşile, candelabrele, candelele, icoanele şi sfetnicele noi primenesc cum se cuvine interiorul bisericii 

- Pe lângă aceste lucrări, am văzut şi foarte multe lucruri şi obiecte bisericeşti noi. Ne puteţi spune câteva vorbe şi eventual cine sunt creştinii care v-au ajutat?

- Chivotul din altar este nou. El reproduce în miniatură Biserica Sfânta Treime. Tot doamna Dascălu a reuşit, prin foarte multe negocieri făcute la capătul ţării, sau a Moldovei, mai exact la Suceava, cu un meşter de obiecte bisericeşti. Prin strădania doamnei, am reuşit să-l achiziţionăm doar la 20 de milioane de lei vechi, plătite de două familii înrudite, Maria Liciu şi familia Capriş, care ne-au donat aceşti bani.

Cristelniţa care se vede, pentru botezul copiilor, ne-a costat 16 milioane de lei vechi, fiind adusă aici tot prin acel meşter de la Suceava, ea fiind achiziţionată prin contribuţia credincioşilor la această parohie.

Apoi, după cum probabil aţi observat, avem un baldachin nou, cu două icoane. L-am realizat prin aportul unei firme de la Jieţ-Petrila, a cărei plată ne priveşte tot pe noi, din banii parohiei. Pe baldachin sunt aşezate două icoane mari şi frumoase, pe care le-am adus de la Tg. Jiu şi care sunt de provenienţă rusească. Ele reprezintă pe Sfântul Ioan Gură de Aur - a cărui Sfântă Liturghie se face în cea mai mare parte a anului, iar cealaltă îl semnifică pe Sfântul Mucenic Pantelimon, sfântul a cărui acatist rostit de credincioşi ajută în primul rând la sănătate, sfântul fiind cunoscut ca un bun vindecător.

Uşile de la intrare sunt de asemenea noi, ele fiind din lemn masiv. Au fost făcute pe comandă tot de firma de la Jieţ.

Cred că sunt foarte reuşite, pe tăbliile de lemn din exterior fiind sculptate icoane biblice. Apoi, aceste trei candelabre mari şi aplicele de alamă au fost aduse la noi tot prin strădania doamnei Dascălu, care le-a scos la un preţ bun, undeva cu puţin peste 220 de milioane de lei vechi, tot de la meşterul sucevean, preţul acestora fiind plătit tot din contribuţia parohiei, deci a enoriaşilor noştri, cărora le mulţumim şi pe această cale.

 

Candele acelea frumoase le-am cumpărat de la un meşter care le-a adus din Moscova, la fel şi candele mici de la icoanele din mijlocul bisericii. În altar am mai cumpărat şi icoane. De exemplu, Icoana Praznicului, pe care o s-o punem la Naşterea Domnului. Am achiziţionat sfetnice noi, dar şi candele, care trebuie să stea pe altar, şi, în general, cam tot ce este necesar pentru înzestrarea bisericii, inclusiv toată îmbrăcămintea bisericii (aici mă refer la feţele de mese de la Sfântul Altar, la draperii şi perdele etc.).

 

Apelul protopopului Pogan către credincioşii cu dare de mână  

Dacă tot vorbim de bani, să nu mi se ia ca lipsă de modestie, dar de vreo două-trei luni eu nu mi-am mai luat salariul, pentru că nu mai sunt bani. Aţi văzut câte au fost de cumpărat şi toate au costat bani. Dar nu asta vreau să scot în evidenţă, pentru că am jertfit şi noi au jertfit şi credincioşii noştri, iar când e vorba de Sfânta Biserică trebuie să o facem cu toţii, dar aş dori să scot în evidenţă altceva: ar fi de dorit ca la o biserică centrală, dintr-un municipiu, să se mai ofere (pe lângă domnii pe care i-am amintit mai sus şi cărora încă o dată le mulţumim pentru sprijinul dat) şi alţi sponsori cu putere. E adevărat, nici noi n-am prea bătut la uşa lor, pentru că mie îmi este cam jenă să stau tot cu mâna întinsă ca să fac câteo treabă pentru parohia mea, dar am tot făcut apel la slujbe pentru acest lucru, chemându-i pe cei cu posibilităţi financiare să ne ajute, fără să ajungem să le cerem noi. Ca un fapt firesc, că în fond ajută Casa Domnului, nu pe noi. Aşa ne-ar mai lua şi nouă din povara cheltuielilor, apăsătoare pentru parohie.

 

O parohie centrală, dar cu enoriaşi mai puţini

Să nu se uite şi faptul că parohia aceasta s-a împărţit în două de vreo cinci ani. De aceea ca sector, Biserica Sfânta Treime nu mai are decât jumătate de enoriaşi din câţi a avut odată, cealaltă jumătate fiind atribuită bisericii surori, Biserica Pogorârea Sfântului Duh, unde slujeşte colegul meu, părintele Gabriel Pârlea. Ca teritoriu noi suntem deci la jumătate din parohiile vecine, chiar dacă suntem în centru (ceea ce e, desigur, un mic avantaj, dar prea puţin) avem mult mai puţin teritoriu decât parohiile Petroşani I, Livezeni II şi chiar Livezeni I.

 

Tipicul zilei de 26 decembrie la Biserica Sfânta Treime

- înând cont de toate aceste lucruri deosebite, era normal ca biserica să fie resfinţită. Prin urmare, nu întâmplător acest eveniment va avea loc anul acesta chiar în a doua zi de Crăciun. Când am înţeles că se vor întâmpla mai multe evenimente plăcute…

- În ceea ce priveşte această zi minunată la care vă referiţi, da, într-adevăr, va fi o zi cu totul şi cu totul specială, unică în viaţa acestei biserici. O zi într-adevăr istorică pentru parohia noastră, dar şi pentru Petroşani. Duminică 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, va avea loc resfinţirea Bisericii Sfânta Treime, moment la care va participa şi Preasfinţia Sa Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Înainte de ora 9:00, noi, soborul de preoţi, ne vom aduna la biserică ca să facem sfinţirea apei. Apă sfinţită cu care îl vom aştepta pe Preasfinţitul Gurie la intrarea în biserică de la ora 9:00. Îl vom aştepta pe Preasfinţitul cu totul înnoit, dar mai ales cu sufletele încălzite de bucuria praznicului şi de dorinţa credincioşilor de a-l avea în mijlocul nostru pe Întâistătătorul Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Care va veni de la centrul eparhial cu doi diaconi şi un consilier. Preasfinţitul va veni la Petroşani şi cu o raclă cu sfintele moaşte (care ne-a costat la parohie circa 100 de milioane de lei vechi). Este o raclă foarte frumoasă, nu prea mare, dar atât cât trebuie, adusă tot de la Moscova de un negustor de produse bisericeşti. În acea raclă, Preasfinţitul va aşeza moaştele sfinţilor pe care i-am pomenit că îi avem pe baldachin: Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Mucenic Pantelimon. Și nu numai! Ci şi moaştele altor sfinţi. Din câte am înţeles, este vorba şi de un sfânt din zona Dobrogei, poate şi de alţii. Racla aceea are 8 lăcaşuri de aşezare a sfintelor moaşte. După ce vom face şi sfinţirea exterioară a bisericii, într-o ceremonie religioasă prevăzută de tipicul bisericesc, atunci când va considera Preasfinţitul, va avea loc şi o procesiune cu aceste sfinte moaşte. Moaştele vor fi aşezate pe etajera de sub icoanele celor doi sfinţi, din acest baldachin. Ele vor sta permanent în biserică (dar să vedem şi ce sistem de securitate le vom putea asigura). Tot duminică se va face şi sfinţirea interioară a bisericii, precum şi „luarea vremii” înaintea altarului. Apoi, se vor face rugăciunile pentru Sfânta Liturghie şi se va începe Sfânta Liturghie Arhierească de către soborul de preoţi, condus de Preasfinţitul şi de cei doi diaconi. La timpul potrivit, Preasfinţitul va desemna cine să spună predica zilei. Probabil că o va face chiar dumnealui. Ca şi paroh, voi avea apoi datoria să prezint un fel de „dare de seamă” la ceea ce s-a lucrat şi la ceea ce s-a făcut concret la această biserică, lucruri care, iată, deja vi le-am şi spus dumneavoastră. Și prin ziarul dumneavoastră şi enoriaşilor noştri. La sfârşit, la propunerea subsemnatului, Preasfinţitul va acorda nişte diplome celor care ne-au ajutat mai substanţial la aceste lucrări şi la împodobirea lăcaşului de cult. Nu vreau să anticipez numele acestor persoane, dar deja am spus cine ne-a ajutat şi, probabil, că bănuiţi numele acestora. Tot în cadrul ceremoniei de final, la propunerea subsemnatului (şi urmarea a unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi votat de întreg Consiliul Local Petroşani), domnul primar al Petroşaniului va veni la biserică şi îi va decerna titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani părintelui episcop Gurie. Nu ascund faptul că această diplomă, foarte frumoasă, onorează biserica şi pe Preasfinţitul. Probabil că Preasfinţitul va aduce gramată sau o singhelie de mulţumire domnului primar, pentru buna colaborare şi ajutorul dat bisericilor ortodoxe din Petroşani. Pentru că fără nicio laudă, dar acesta-i adevărul, domnul primar şi consilierii locali acordă mare ajutor şi înţelegere bisericilor şi preoţilor noştri, în fiecare an, în condiţii deloc uşoare, mai ales acum, pe timp de criză.

 

De sărbători, urări de bine de la protopop

- În calitate de protopop al bisericilor din Valea Jiului, ce le uraţi credincioşilor, acum spre finalul acestui interviu, ţinând cont că se apropie marea sărbătoare creştinească, Naşterea Domnului Iisus Hristos?

- Rog pe bunul Dumnezeu ca să dăruiască tuturor oamenilor din Valea Jiului sănătate, pace şi bucuria sfântă pe care o simt creştinii în legătură cu naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Naştere care să însemneze pentru noi toţi o naştere la o viaţă bine plăcută lui Dumnezeu, de virtute, dacă se poate cu cât mai puţine păcate, sau fără de păcate, într-o strădanie continuă de mântuire, ca o colaborare continuă între om şi Dumnezeu. Dumnezeu ne dă har, ne dă de toate. Noi trebuie să împletim toate acestea, prin rugăciune, credinţă şi fapte bune, spre slava lui Dumnezeu! Le doresc tuturor credincioşilor Ani Mulţi cu Sănătate şi Fericire!, cu atât mai mult cu cât după Crăciun vine şi Anul Nou. Să fie un 2011 cu belşug şi sănătate pentru fiecare. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi!

 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter