06.11.2011,  19:01:07 | 0 comentarii | 566 vizualizari
Venerabilul liberal Nicolae Stoi în căutarea dreptăţii politice
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Pentru Nicolae Stoi, venerabilul cetăţean de onoare al oraşului Uricani, calitatea de lider al PNL nu a fost niciodată un scop în sine, ci un respect şi o onoare faţă de tradiţia politică a înaintaşilor săi. A pierdut această calitate în vara anului trecut, într-o conjunctură nefericită, încă destul de neclară. La început s-a înfuriat, apoi a plâns şi mai apoi şi-a dorit să-i convingă pe mai-marii partidului că au făcut o gravă eroare, că au distrus o idee politică şi că au întinat un ideal. A umblat în căutarea dreptăţii, fără a face valuri în public, tocmai pentru că, bun liberal fiind, nu a vrut ca din această problemă să piardă partidul în competiţiile electorale de anul trecut. Acum însă Nicolae Stoi vrea să scoată la lumină faptele. Aşa cum au fost, aşa cum sunt şi aşa cum trebuie să fie la PNL, în Uricani. 

- Stimate domnule Nicolae Stoi, sunteţi din câte vă cunosc eu, un liberal pur sânge, cum se spune. Cum aţi ajuns membru al Partidului Naţional Liberal?
- Dacă ar fi să ne luăm după documente, eu mi-am dobândit calitatea de membru PNL la data de 05.02.1992, când mi-a fost eliberată de la Bucureşti legitimaţia cu numărul 2200162. La aceeaşi dată, am fost desemnat preşedinte fondator al organizaţiei PNL de la Uricani. Calitatea mea de om cu veleităţi liberale este însă mult mai adânc înrădăcinată în timp, fiind, dacă doriţi, o moştenire de familie.
- În ce sens?
- Atunci când, împreună cu alte câteva familii de localnici, am adunat primii 15 membri ai PNL Uricani, nu am făcut altceva decât să reînnodăm firul istoriei şi al tradiţiei familiilor noastre. Tatăl meu, alături de alţi localnici, a fost liberal de frunte, participant la Congresul PNL din 1933 şi acest lucru pot să-l probez cu documente şi fotografii ale vremii. Am încercat şi noi să ne ridicăm la onoarea înaintaşilor noştri şi să punem bazele unei organizaţii liberale respectabile aici, la Uricani, iar oamenii ne-au arătat încredere. La primele alegeri locale la care am participat, în 1992, cu toate că nu număram decât 15 membri de partid, am obţinut, prin votul cetăţenilor, 4 mandate de consilieri locali ai oraşului Uricani.
- Nu v-a “speriat” faptul că Valea Jiului şi, implicit, oraşul Uricani, vota cu precădere culoarea roşie, nu galbenă, la orice fel de alegeri?
- Nu. Cu toate acestea, noi am sesizat, în ana­lizele politice făcute în perioada anilor 1996-2004, o scădere a popularităţii PNL în sondajele de opinie, inclusiv la nivel local. În faţa unei asemenea realităţi, toţi cei din Biroul Permanent Local ne-am mobilizat şi am întocmit o strategie pe termen mediu şi lung, având drept scop creşterea numărului de membri de partid, concomitent cu creşterea imaginii organizaţiei noastre la nivel local, fără a face însă rabat de la păstrarea identităţii doctrinare a PNL. În acest fel, am reuşit să ne menţinem statutul de forţă politică la nivelul oraşului Uricani, obţinând constant câte două mandate în Consiliul local al oraşului Uricani, la toate alegerile care au avut loc în această perioadă de timp.
- Cum aţi reuşit să păstraţi încrederea oamenilor în liberalii uricăneni?
- Prin faptele noastre. Activitatea noastră s-a concentrat în organizarea de manifestări cultural-tradiţionale, în punerea în valoare a tradiţiei strămoşeşti şi prin aducerea în actualitate a momentelor istorice care ne-au marcat existenţa pe aceste meleaguri. Dacă-mi permiteţi, aş aminti aici doar câteva din aceste acţiuni care poartă amprenta muncii liberalilor uricăneni.
- Vă rog...
- 1. În 1998, de Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor Neamului, am organizat Hramul Bisericii Ortodoxe şi Nedeia Uricăneană, prima ediţie sub tutela PNL Uricani, o manifestare de succes, apreciată la nivel local şi bine cotată de colegii din partid şi de presă. 2. Pentru readucerea în actualitate a comunei Câmpu lui Neag, aşezământ arhaic abuziv demolat de regimul comunist totalitar, am construit, prin forţe proprii o troiţă creştinească, pe care am amplasat-o în centrul de astăzi al localităţii Câmpu lui Neag. Din respect pentru fruntaşii liberali de la centru, am încrustat, pe placa de marmură de pe soclul troiţei, numele preşedintelui nostru de la judeţ, Mircia Muntean şi pe cel al deputatului de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu.
3. În ziua de 20 iulie 2003 am organizat pe muntele Tulişa o manifestare de înaltă semnificaţie istorică, morală şi culturală. Este vorba despre reabilitarea me­moriei fruntaşului liberal Gheorghe Tătărăscu, care a participat la Războiul pentru Întregire (1916-1918), în acest sens, prin grija şi pe cheltuiala mea, fiind aplicată o placă comemorativă. Pentru imaginea PNL la nivel regional şi naţional, am decis ca placa să fie semnată în numele li­beralilor hunedoreni. Tot cu acest prilej am amenajat, în traseul turistic Tulişa - Retezat, un izvor de apă cu numele “Izvorul Gheorghe Tătărăscu”.
- Știu că, la un moment dat, autorităţile publice locale au transformat nedeia de pe muntele Tulişa într-un eveniment de mare însemnătate pentru comunitatea locală din Uricani. Este adevărat?
- Aşa este. Eu am militat pentru acest lucru. În anul 2006, în calitate de consilier local, am iniţiat un proiect pentru construcţia unui monument comemorativ, care să aducă în actualitate evenimentul istoric al bătăliei de pe muntele Tulişa de la 1916. La 90 de ani de la acest eveniment, în 20 iulie 2006, proiectul meu a fost aprobat de Consiliul local şi susţinut de domnul primar Buhăescu, iar pentru construcţia monumentului de pe Tulişa am fost sprijinit şi de tânărul nostru coleg de partid Daniel Surulescu, la vremea aceea director general al CNH.
- S-ar putea spune că, într-un fel, sunteţi părintele spiritual al monumentelor istorice din Uricani. Nu-i aşa?
- Se poate spune şi acest lucru, fără teama de a greşi. De altfel, un alt mare proiect de interes public în acest domeniu, care va rămâne în istoria oraşului Uricani, este monumental comemorativ-decorativ intitulat “Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat”, care se construieşte acum în centrul oraşului Uricani, tot în urma unui proiect iniţiat de mine în calitate de preşedinte al organizaţiei PNL. În credinţa mea politică nestrămutată, am estimat că toate aceste realizări ale mele şi ale echipei mele din PNL vor dăinui, pentru ca generaţiile următoare să se bucure de moştenirea lăsată de noi, liberalii din Uricani.
- Nu-i loc de tăgadă că aţi făcut multe lucruri frumoase pentru oraşul Uricani şi pentru PNL. Spuneţi-mi, domnule Nicolae Stoi, ce a făcut PNL-ul pentru dumneavoastră?
- Eu sunt mulţumit că, prin activitatea mea, am cinstit memoria înaintaşilor, care mi-au lăsat acest onorant sentiment al liberalismului. Sunt, de asemenea, mulţumit că Dumnezeu m-a ajutat să duc cu demnitate crucea li­beralilor din această zonă până la capăt şi să o predau generaţiilor următoare, pentru a nu întrerupe o tradiţie de onoare a familiei Stoi. Ce a făcut PNL-ul pentru mine? M-a înjunghiat mişeleşte pe la spate.
- Ce vreţi să spuneţi?
- Mă simt dator, cum am făcut întotdeauna, să spun adevărul. Iar adevărul este următorul: în 2007, an premergător alegerilor, mă pregătisem pentru Adunarea Generală şi alegeri pentru desemnarea noilor organe de conducere, convins fiind că vârsta mă determina să predau ştafeta de preşedinte al PNL Uricani. Prinşi în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, evenimentul nu a mai avut însă loc în 2007. Anul următor, am solicitat conducerii judeţene convocarea de urgenţă a Adunării generale pentru organizarea de alegeri; am avut mai multe întâlniri cu domnul vicepreşedinte Moloţ, care se ocupa de organizaţiile din Valea Jiului, dar solicitările mele au rămas fără răspuns.
- Ce s-a întâmplat mai departe?
- Am continuat să ne vedem cu conştiinciozitate de trea­bă şi, pe când avea formată o echipă de campanie, un candidat de primar şi o listă completă pentru consilieri, în perspectiva alegerilor locale din vara lui 2008, am aflat de la colţul străzii, ca ultimii oameni, vestea cutremurătoare: demiterea preşedintelui şi dizolvarea Biroului Politic Local. Informaţia umilitoare a venit pentru mine ca un trăsnet. După 16 ani de activitate cu rezultate, o echipă de liberali din convingere şi nu din interes era dată la o parte fără niciun fel de explicaţie. Nimeni nu ne-a anunţat oficial care a fost motivaţia acestei decizii care ne-a călcat demnitatea, mie şi colegilor mei din BPL.
- Vreţi să spuneţi că nu aţi primit un document oficial privind demiterea dumneavoastră? Că acest eveniment s-a produs doar pe cale mediatică, la televizor?
- Da. Se spune că a existat o decizie, în acest sens, a Biroului Politic Teritorial de la Deva. Nu ştiu, pentru că eu, în calitate de preşedinte, nu am primit niciun fel de document. Se zvoneşte că motivaţia luării acestei decizii a fost dată de obţinerea unor rezultate slabe la alegerile europarlamentare, fapt neadevărat pentru că organizaţia PNL de la Uricani a avut cele mai bune rezultate, comparativ cu cele înre­gistrate de celelalte organizaţii PNL din Valea Jiului.
- Cei care au fost aduşi în locul dumneavoastră, au avut rezultate mai bune?
- Dumneavoastră, ca jurnalist, ştiţi la fel de bine ca şi mine că decizia schimbării mele şi a BPL nu numai că nu a condus la obţinerea de rezultate sau la o îm­bu­nătăţire a activităţii organizatorice dar a degradat moral calitatea şi demnitatea membrilor legitimi ai acestei organizaţii în faţa cetăţenilor oraşului Uricani. Pe scurt, vă reamintesc că personajul selectat şi instalat interimar la conducerea organizaţiei a reuşit doar “performanţa” de a-i îndepărta pe adevăraţii membri de partid ai PNL, cu zeci de ani vechime în partid,
şi-a format un grup de apropiaţi cu interese personale şi a obţinut un scor ruşinos de 3% la alegerile pentru primar şi numai 5% la consilieri, obţinând doar la redistribuire un mandat de consilier în Consiliu local. Comentariile şi reproşurile mele pe tema acestui personaj ar putea continua, dar sunt mult prea mâhnit pentru a face acest lucru.
- Din cele ce-mi spuneţi este foarte clar că aţi fost victima unui abuz. Nu aţi reclamat acest lucru forurilor superioare ale PNL?
- Eu am fost atât de şocat, de umilit, de ruşinat de ceea ce mi s-a întâmplat încât mi-a fost foarte greu să mă ridic. Sigur că am strigat după ajutor la cei pe care-i credeam prieteni, la cei din conducerea PNL. Am apelat la domnul Moloţ, apoi la domnul deputat Ruşanu, dar... nimic. Totul a fost zadarnic. E adevărat, nu am insistat şi nu am făcut presiuni publice, tocmai pentru că nu am vrut ca eşecul în alegeri să fie pus pe seama acestor discuţii.
- Totuşi, spuneţi că aţi fost schimbat fără ca acest lucru să vi se comunice printr-un act scris, astfel încât să aveţi un temei pentru a ataca decizia la forurile superioare de partid. Ceva nu este în regulă din punct de vedere procedural.
- Repet, eu nu cunosc şi nu recunosc prevederile acestei aşa-zise hotărâri a BPT, fiindcă ea nu mi-a fost comunicată oficial, în scris; apoi, fiindcă ea, dacă totuşi există, nu este dreaptă, pentru că nu respectă normele democratice pe care eu le consideram sfinte în PNL. Informarea publică pe această temă eu am auzit-o de la domnul Moloţ la radio şi nu pot să o consider altceva decât o informare cu caracter de discreditare publică a unui colectiv legal constituit la PNL Uricani şi a preşe­dintelui ales democratic şi reconfirmat prin alegeri interne, timp de 16 ani. Nu pot să cred că cei de la judeţ, când au luat o astfel de decizie - dacă, într-adevăr au luat-o, pentru că eu încă refuz să cred că nu este vorba decât de un coşmar al meu - au şters cu buretele, fără să întrebe pe nimeni, moştenirea politică a unor familii liberale de tradiţie, calitatea noastră morală şi umană, vârsta mea, demnitatea mea, rezultatele obţinute pe linie politică şi toate acţiunile pe care le-am organizat pentru a face cinste Partidului Naţional Liberal.
- Ce se va întâmpla în continuare cu PNL Uricani?
- În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, eu nu pot să stau, ca membru fondator al PNL la Uricani, să privesc cum munca unor oameni cu suflet, a unor liberali prin definiţie, se duce, pe zi ce trece, de râpă, după 16 ani de prezenţă constantă şi activă în viaţa comunităţii locale de la Uricani. Am redactat un memoriu pe care l-am înaintat Biroului Permanent Teritorial Hunedoara al PNL şi conducerii centrale a partidului în care am expus situa­ţia de fapt şi am solicitat revenirea la situaţia de drept, considerând că decizia de dizolvare a BPL şi de demitere a mea din calitatea de preşedinte al PNL Uricani au fost abuzive şi eronate. Pentru a nu lăsa însă loc niciunei interpretări, vreau să vă spun că am cerut acest lucru nu pentru a deţine eu funcţia de preşedinte, ci pentru a avea posibilitatea de a organiza, în mod democratic, aşa cum am făcut întotdeauna în PNL, alegeri interne pentru desemnarea noilor organe de conducere. Am făcut acest lucru pentru că îmi doresc să las mai departe moştenirea unei tradiţii libe­rale unor oameni care merită titlul de membru al Partidului Naţional Liberal şi care pot duce mai departe, cu demnitate, respect şi bună înţelegere, valorile libera­lismului. Cu astfel de oameni îmi doresc să readucem imaginea PNL Uricani la locul meritat în istoria comunităţii noastre.
- Domnule Stoi, nu este oarecum paradoxal că, atunci când colegii de partid v-au renegat, comunitatea v-a răsplătit conferindu-vă titlul de cetăţean de onoare?
- Gestul tânărului şi ambiţiosului nostru primar (pe care m-am străduit să-l aduc în echipa liberalilor), care a avut iniţiativa de a propune Consiliului local conferirea titlului de cetăţean de onoare pentru mine a avut darul de a mă ridica din ruşinea pe care mi-au pricinuit-o cei de la partid. Este o mare onoare pentru mine ca, la vârsta pe care o am, comunitatea locală să-mi acorde un titlu atât de nobil, atât de important cum este cel de cetăţean de onoare. Poate că şi datorită acestui lucru îmi doresc acum ca şi colegii din conducerea superioară a PNL să recunoască, în al doisprezecelea ceas, că au greşit faţă de mine şi să facă ceea ce trebuie făcut pentru ca eu să mă pot reabilita în faţa adevăraţilor liberali din oraşul Uricani, pentru ca numele meu să fie legat doar de faptele mele, pe care le consider demne de statutul de membru al Partidului Naţional Liberal.
- Stimate domnule Nicolae Stoi, vă mulţumesc şi sunt convins că orice partid politic şi-ar dori să numere în rândurile sale oameni de talia dumnea­voastră.
- Și eu vă mulţumesc pentru cuvintele dumneavoastră şi pentru modul corect în care percepeţi şi reflectaţi viaţa politică locală, dar vă asigur că, aşa cum am fost
o viaţă întreagă, nu pot fi, politic vorbind, altfel decât li­beral.
 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter